Fixade Joe Biden uppgörelsen mellan Finland/Sverige och Turkiet?

NATO. USA:s president Joe Biden spelade en viktig, förmodligen avgörande, roll när Turkiet släppte sitt veto mot Sverige och Finland. USA:s telefonsamtal med president Erdogan, Sverige och Finland banade väg för ett överraskande genombrott vid Natotoppmötet i Madrid.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Turkiets presidenten Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson under mötet i Madrid. Foto: Nato

Ett samtal från Biden samt ett enskilt möte mellan Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gör att Turkiet på tisdagen lyfter sitt veto mot att Sverige och Finland bjuds in till Nato.

Ännu vid lunchtid på tisdagen är hoppet svagt om att det går att komma överens med Turkiet. En svensk regeringskälla i Madrid säger då till Dagens Nyheter att möjligen kan en uppgörelse nås först i slutet av toppmötet, men det kan också dröja flera veckor.

Längre fram på eftermiddagen är det till och med oklart om, och när, det utlovade mötet mellan president Erdogan, statsminister Magdalena Andersson och president Sauli Niinistö kan bli av. Från svensk sida kan man så sent som klockan 15 inte ge besked till oss svenska journalister om när parterna ska träffas.

Även president Niinistö tonar ned förväntningarna när han möter finländska journalister. Men det finns ett sista hopp, som omvärlden inte känner till, att den mäktiga vännen i väster, USA, agerar.

På tisdagens morgon får USA:s president Joe Biden en begäran från både Niinistö och Andersson: nu är rätt tid för honom att ringa Erdogan, rapporterar CNN senare.

Joe Biden ringer därefter Erdogan från tyska Bayern, där Biden deltar i ett möte med G7-gruppen. Han uppmanar Erdogan att ”ta tillfället i akt och se till att klara av det här i Madrid”, enligt CNN och New York Times.

Erdogan har då ännu inte hunnit lämna huvudstaden Ankara. I samtalet med Biden påminner han denne om att Turkiet har fått löfte att få köpa 40 nya stridsflygplan av typen F-16 av USA.

Vi vill se resultat. Vi är trötta på hur man bollar runt frågan. Som det ser ut nu är det bara tomma ord, säger Erdogan, till den turkiska dagstidningen Daily Sabah.

Läs vidare på Dagens Nyheter…

-Pettersson säger att det finns bara en anledning att gå med i Nato och det är att det inte går att lita på Ryssland…

För övrigt undrar jag varför Erdogan vill köpa vapen av Sverige? Är han intresserad av Jas 39 Gripen så sälj…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Fixade Joe Biden uppgörelsen mellan Finland/Sverige och Turkiet?

 1. “Det finns bara en anledning att gå med i NATO” säger Pettersson.

  Men, kan vi verkligen lita mer på USA än på Ryssland?
  Jag är tveksam. Något jag däremot är säker på efter att få ha genomlidit snart 8 år av socialdemokratisk regeringsmakten, är att Socialdemokraterna kan man inte lita på och det är märkligt att de synes ha mer än 30% av väjlarsympatierna.

  15
  1
 2. Visst, varför inte sälja JAS39 till Erdogan. Det är bättre och effektivare än F-16.

  11
  1
  • Men du har inget emot att leva o verka i den sjuka västvärlden???
   Blev det inte bra fast hela DDR flyttade över Östersjön? Bland
   dom borde det väl ha funnits någon som delade dina åsikter?
   Där lär det ha funnits en del ganska upphöjda (nåja) personer
   ända uppe i regeringskansliet!

   Du får gärna ange alternativen till den sjuka västvärlden

  • Mig veterligen är det ingen som stoppar dig från att börja utrotningen av väst med dig själv.

 3. Vad har kurderna gjort för gott för Sverige och Svenskarna som ska belönas på olika sätt .
  Det jag läst mig till är bara en massa elände och några kassa ståuppare.
  Det vi ser avslöjas nu är skadlig socialdemokratisk politik på riktigt .
  Tänk att de (S) låtit oss betala dyrt för vår egen undergång .
  Jag vet vad jag INTE ska rösta på i september .

  50
  2

Kommentera