G7-ledarna på toppmöte: Orubbligt stöd till Ukraina

UKRAINA. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till G7-ländernas ledare att de ska fortsätta – och trappa upp – bestraffningarna mot Ryssland.

Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj

Stormakterna bör göra allt för att kriget ska få ett slut innan årets slut, anser Zelenskyj.

Den ukrainske ledarens talade till de sju världsledarna över länk och bakom stängda dörrar, men detaljer läckte snabbt ut till internationella medier.

Situationen blir bara svårare och svårare för Ukrainas soldater. Därför bör G7-länderna sträva efter att kriget ska nå ett slut någon gång under 2022, sade Volodymyr Zelenskyj.

Omfattande sanktioner har redan lagts mot Ryssland. Men sanktionstrycket bör inte minska, sade Zelenskyj vidare.

Stormakternas ledare låter meddela att de står Ukraina bi ”så länge som det krävs”, i ett uttalande som släppts vid mötets avslutning.

Norskt luftvärn

Innan Ukrainas president anslöt till G7-ledarnas möte i de bayerska alperna hade han lagt fram sina önskningar i sitt dagliga tal som publiceras i sociala medier. Där bad han om nya luftvärnssystem och nya sanktioner mot Ryssland.

Partner måste agera snabbare om de verkligen är partner, och inte observatörer sade presidenten i videotalet.

Att dröja med vapenleveranser är ”en inbjudan för Ryssland att slå till igen och igen”, sade presidenten.

Från USA kommer uppgifter om att nya leveranser är på väg. Det handlar bland annat om avancerade luftvärnssystem som kan skjuta ned projektiler på medel- och långdistans, uppger anonyma källor för bland andra AFP och CNN.

Luftvärnsystemet i fråga heter Nasams och tillverkas i Norge. USA använder det bland annat för att värna luftrummet kring Vita huset och kongressen i Washington DC.

Volodymyr Zelenskyj kommer också att tala på Natos möte i Spanien senare i veckan.

Putin åker utomlands

Under veckan ska Rysslands president Vladimir Putin åka utomlands för första gången sedan Rysslands krig i Ukraina inleddes i februari, rapporterar ryska medier.

I Tadzjikistan ska Putin träffa sin tadzjikiske motsvarighet, Moskvavänlige presidenten Emomali Rahmon. Därefter åker han till Turkmenistan för att delta i ett toppmöte med ledare i kaspiska länder (Azerbajdzjan, Kazakstan, Iran och Turkmenistan), enligt ryska statliga tv-kanalen Rossiya 1.

Efter det ska Putin träffa Indonesiens president Joko Widado.

Enligt statsmediet Ria ska Putin också åka till Grodno i Belarus den 30 juni, för att delta i ett forum med den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

På fredag ska Putin hålla ett viktigt tal…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “G7-ledarna på toppmöte: Orubbligt stöd till Ukraina

  1. Så Ukraina kommer få liknande närskyddsluftvärn som det svenska RBS98 – skillnaden är att det norska NASAMS är baserat på AIM-120 AMRAAM medans RBS98 använder sig av IRIS-T roboten.

    7
    2

Kommentera