Fyra muslimer dömda till fängelse för koranupploppen i Örebro

ISLAM. I dag måndag kl. 11 meddelade Örebro tingsrätt dom i mål B 2573-22 där fyra personer stått åtalade för grovt blåljussabotage i Örebro under påskhelgen 2022.

 • Hussein Al-Maliki, född 2001, medborgare i Irak, döms till 5 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, ingen utvisning. Staten betalar advokat och målsägarbiträde med 275.000 kronor.
 • Abdullahi Ibrahim, född 2000, medborgare i Somalia och Sverige, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman. Ingen utvisning. Advokaten kostar skattebetalarna 179.000 kronor.
 • Ali Kafarnawi, född 1993, medborgare i Syrien, döms till 4 års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 199.000 kronor.
 • Hussain Kafarnawi, född 2000, medborgare i Syrien, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 211.000 kronor.

De fyra stenkastarna ska också gemensamt betala 10.000 kronor i skadestånd till tre olika personer. 30.000 kronor totalt.

Domarna kan överklagas.

-Pettersson är lite besviken för att alla fyra inte utvisas…

***

TIDIGARE 2022-06-20. Åklagare kräver tio års fängelse för koranupploppet

ISLAM. Rättegången om koranupploppet i Örebro avslutas i dag. I sin slutplädering yrkade åklagaren på mellan åtta och tio års fängelse för de åtalade muslimerna.

Utöver det vill åklagaren att tre av de fyra åtalade utvisas från Sverige.

De misstänkta har alla erkänt att de varit på plats och deltagit i upploppet, men har nekat till grovt sabotage mot blåljusverksamhet som de ställts inför rätta för.

Förutom de åtalade sitter ytterligare elva personer frihetsberövade och riskerar åtal för olika grad av sabotage mot blåljusverksamhet.

-Pettersson tycker att även den fjärde åtalade ska fråntas sitt svenska medborgarskap och skickas hem till Somalia.

***

TIDIGARE 2022-06-16. Nu inleds rättegången mot fyra muslimer för korankravallerna i Örebro

ISLAM. Idag inleds rättegången vid Örebro Tingsrätt B 2573-22, mot fyra av de muslimska männen som är misstänkta för brott i samband med korankravallerna i Sveaparken, Örebro. Männen som är mellan 20 och 30 år är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, ett brott som kan ge fängelse i mellan två år och livstid.

Männen medger att de varit på platsen och till viss del medverkat i kravallerna, men de nekar till brottsmisstanken. Rättegången kommer att hålla på i tre dagar. ”De var inställda på att skada oss eller att ha ihjäl oss. Det är helt klart värsta dagen på jobbet någonsin, den kommer att finnas med mig väldigt länge”, säger polisen Caroline som jobbade i Sveaparken.

Sedan tidigare är Umedzhon Giyoev, född 1988 och medborgare i Tadjikistan, dömd till 6 månaders fängelse. Umedzhon Giyoev var tidigare dömd till utvisning men sprang ändå omkring och kastade sten på polisen.

”Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet.” Det slår chefsåklagare Per-Erik Rinsell fast i ett meddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

De fyra åtalas bland annat för att ha kastat sten på och hotat poliser. De ska också, enligt åtalet, ha skadat och tillgripit polisfordon, forcerat avspärrningar och skadat polishundar. Två av dem ska ha tagit en ”pådrivande och anförande roll” gentemot andra personer som deltagit i upploppen. En av de åtalade ska själv ha filmat förloppet.

Det här är ett första åtal för händelserna i Örebro. Det kommer fler åtal i Örebro och över hela landet.

De åtalade är:

 • Hussein Ali Luaibi Al-Maliki, född 2001, tolkbehov arabiska, medborgare i Irak.
 • Abdullahi Abdiwali Ibrahim, född 2000, tolkbehov teckenspråk, medborgare i Somalia och Sverige.
 • Hussain Kafarnawi, född 2000, tolkbehov arabiska, medborgare i Syrien.
 • Ali Kafarnawi, född 1993, tolkbehov arabiska, medborgare i Syrien.

-Pettersson tycker det bästa och billigaste vore att sätta dem på ett flygplan hem. Var och en har hjälp av en advokat som fakturerar staten 1.425 kronor i timmen plus moms.

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Fyra muslimer dömda till fängelse för koranupploppen i Örebro

 1. Det är valår. Detta är bara ett spel för gallerian. Lagom till efter valet kommer de gissningsvis att ges ett stort skadestånd och frihet som vanligt.

  11
 2. Löjligt låga straff

  Om en etnisk svensk hade kastat sten mot Allah moskebesökare hade det blivit minst 12 år

  15
 3. Att kasta gatsten på andra människor är inget annat än ”mordförsök” likaså att tända på fordon är att likställas med ”grov mordbrand” !

  32
 4. Att irakiern blir kvar är ju minst sagt suspekt, korruption eller något som de döljer. Annars var han minst lika kvalificerad som de andra icke medborgarna.

  19
 5. Kunde de utvisa Paludan kan de utvisa somaliern. Varför utvisas inte irakiern, han har inget här att göra?

  38
   • Jöns H:
    Som du säkert vet sänks kontinuerligt intagningskraven på polisutbildningen.
    Att Paludan blev stoppad beror säkert på bristande läsförståelse eller brist på intelligens hos polisen vid bron.

    24
    1
   • Japp, men det är lite svårare att åka till Sverige från Mogadishu än att ta bron över från Köpenhamn.

    15
    2

Kommentera