Dagens tankeställare 97

I tiderna blev jag placerad på jobb på Folkpensionsanstalten, Finland – mot min vilja, i annat fall hade jag mistat rätten till arbetslöshetspeng. FPA är en enorm myndighet som handhar utbetalningen av pensioner och arbetslöshetsunderstöd och femtioelva bidragsformer. Med andra ord en mardrömslik byråkrati.

Första veckan gjorde jag enkla kontorsarbeten och märkte samtidigt att det var något mycket sjukt i organisationen. Exempelvis de medelmåttor som armbågat sig upp i förmansställning brukade sväva längs korridorerna som vore de generaler, medan fotfolket faktiskt viskade när de pratade sinsemellan. Även när de pratade om arbetssaker. Vad är det för en jävla atmosfär att folk ska VISKA på jobbet?

Nåväl, storchefen förhöll sig välvilligt till mig. I sin lilla paragrafvärld utgick han väl från att jag var glad och tacksam för chansen till arbete, avancemang och ett institutionaliserat liv ända fram till pensionsåldern. Så under andra veckan fick han en snilleblixt: härefter skulle jag sitta vid informationsdisken. Jag ville inte tro mina öron. ”Jag vet ju inte ett skvatt om FPAs regler och rutiner (och ärligt talat så var jag inte intresserad heller).” Chefen tog på sig en knipslug min. ”Det är just det som är idén. På så vis blir du tvungen att ta reda på saker och ting och du lär dig snabbt.” Jag nedlät mig inte till att käbbla, jag bara vägrade sätta mig vid luckan.

När jag sa upp mig några veckor senare, verkade kalifen ta det som en personlig förolämpning. Vilken fräckhet! En fri fågel som ifrågasatte hans omdöme, karriär och tillvaro genom att ge fan i blanketthelvetet?

Jag erinrar mig min morfar, som lär ha kommenterat sitt jobb som självständig fiskare: ”Inte är det alltid så roligt att frysa ute till sjöss. Rik blir man inte, och när man lägger ut näten på kvällen, så vet man aldrig om de är kvar på morgonen. Men åtminstone behöver man inte buga och bocka för en enda jävel här i världen.

Rune Holmström

3 thoughts on “Dagens tankeställare 97

 1. Jag reagerar lite mot det Du påstår att ”Du blev tvingad att ta ett arbete som Du inte ville ha”
  Vem är det som tvingar Dig att arbeta om Du inte vill? Finns det en sån lag i Sverige?
  Sedan säger Du vidare att anledningen var att annars skulle Du inte få någon ”arbetslöshetspeng”
  Vad är det för någonting?
  Menar Du att Du som fullt frisk människa ska ha betalt för att vara arbetslös och inte arbeta??
  Vad är det för märklig uppväxt och fostran Du har fått?
  I min värld så klarar man sig själv, man ligger ingen medmänniska till last och att t.ex. uppbära fattigvård finns naturligtvis inte ens på kartan! Vilken skam!
  Man rättar alltid munnen efter matsäcken, har man inte mat så äter man inte den dagen, blir man utan anställning så skapar man sitt eget arbete, det finns hur mycket som helst att göra -om man inte är arbetsskygg förstås?
  Är man sjuk så ska man naturligtvis ha hjälp, men en fullt frisk människa SKA klara sig själv!
  Parasiter har jag inte mycket till övers för och Du verkar vara en sådan!
  Byråkrater är samma skit, onödiga varelser som ingen behöver och som bara kostar en massa pengar för inget nyttigt arbete!

  52
  15
   • Ja men titta ”oljeborren” det står ju klart och tydligt FINLAND i rubriken!
    Hur kunde jag missa det?
    Och hur kunde jag glömma bort att här i världens bästa land, Sverige, finns inga ju parasiter, här arbetar ju alla och försörjer sig själva, precis som det ska vara!
    MVH
    Janne

    PS. Vad jobbar Du själv med, Gazprom kanske?

    39
    4

Kommentera