SD kan skapa bakslag i energipolitiken

ENERGIPOLITIK. Att Sverigedemokraterna har utsett klimatskeptikern Elsa Widding till partiets utredare för energipolitiken är anmärkningsvärt, skriver Lorentz Tovatt (MP), på Svenska Dagbladet.

En ny högerregering som lutar sig mot SD riskerar att innebära stora bakslag för Sveriges framgångsrika arbete med energipolitiken. Det är särskilt anmärkningsvärt och avslöjande att SD nu låter en person som förnekar klimathotet utreda sin nya politik.

Till skillnad mot flera av våra grannländer har Sverige valt en framgångsrik väg i energipolitiken. Under 2000-talet har vi fokuserat på att bygga ut billig förnybar el istället för att exempelvis göra som Finland och bygga ut kärnkraften. Resultatet är slående. Medan Sverige kraftigt ökat sitt elöverskott har Finland blivit mer och mer beroende av import, bland annat från Ryssland. Finlands utbyggnad av kärnkraften är också direkt beroende av Ryssland. Som svar på Rysslands invasion av Ukraina har Finland skrotat planerna på nya ryska reaktorer – och därmed behövt lägga om sin energipolitiska strategi. Den svenska strategin har, däremot, varit långsiktig och planerad: Allt eftersom att Sveriges billiga förnybara elproduktionen ökar, fasar vi ut gamla kärnreaktorer som behöver stora investeringar för att klara säkerhetskrav. Då hamnar pengarna där de gör mest nytta.

SD motarbetar aktivt denna energipolitiska princip. Partiet arbetar outtröttligt för att begränsa utbyggnaden av Sveriges överlägset billigaste energislag, vindkraften. Istället vill man satsa på den dyra kärnkraften, som tidigast 2040 kommer leverera el till det svenska elnätet.

SD blundar för andra, billigare och mer effektiva, lösningar på elsystemets framtida utmaningar. Studier från Chalmers visar nämligen att ett elsystem utan ny kärnkraft, där man istället satsar på överföringskapacitet och lagring i batterier och vätgas, är billigare och går snabbare att bygga ut.

-Pettersson säger att Lorentz Tovatt och Miljöpartiet har redan skapat bakslag i energipolitiken. Nedläggningen av sex fungerade kärnkraftsreaktorer kostar många miljarder och det hade varit överlägset billigast att låta färdiga anläggningar fortsätta producera el. Det oljeeldade kraftverket i Karlshamn har kört rekordmycket det senaste året tack vare herr Tovatts politik.

Att lagra vindkraftsel i batterier och vätgas låter bra men det finns inga bra lösningar trots många års forskning, så när Lorentz säger att det går snabbt och är billigt att bygga ut ljuger han.

Det hade varit bra att ha de sex fullt fungerande nedlagda rektorerna idag. De två reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020.

Den stora utmaningen med batterianvändning är att materialåtgång och klimatavtryck fortfarande är problematiska i förhållande till de relativt små volymer energi som kan lagras.

Att överskottsel från vindkraft omvandlas till vätgas, som sedan ska om vandlas till el igen när den behövs finns ännu ingen ekonomisk lösning på trots försök i många år.

Sedan påstår Lorentz Tovatt att Elsa Widding är en klimatförnekare, inget kan vara mer felaktigt. Widding kritiserar politikernas tolkning av den vetenskapliga forskningen, inte forskningen. Lorentz borde lyssna på Elsa Widding.

Widding avlade 1993 civilingenjörsexamen i väg- och vattenbyggnad på Chalmers. Mellan 1996 och 2005 arbetade hon inom energibranschen, först på norska Statkraft  och sedan mellan 1999 och 2005 på olika positioner inom Vattenfall. År 2005 gick hon på INSEAD Business School, och arbetade sedan på Bure Equity  fram till 2007. Mellan 2008 och 2010 arbetade hon på Näringsdepartementet och var bolagsansvarig analytiker för de statliga bolagen Vattenfall, SJ och Green Cargo. Mellan 2010 och 2013 var hon chef för elnätsreglering på Fortum, och driver sedan 2014 eget bolag som rådgivare.  

Utbildning
Kristofferskolan, Stockholm, slutår 08.
Anställningar
Butiksbiträde, ICA Skå 07-09. Butiksbiträde, Åhléns Fridhemsplan 09-11. Politisk sekreterare, SSCO 11-12. Språkrör, Grön Ungdom 13-16. Politiskt sakkunnig, Miljö- och energidepartementet 16-17.

Jessica Stegrud (SD) med Elsa Widding (SD) – om energiminister Khashayar Farmanbar (S) lögner.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “SD kan skapa bakslag i energipolitiken

 1. Lorentz Tokhatt uttalar sig efter vad förstånd han har, ja det är klart att han
  har svårt att förstå att ett parti införlivar kompetent folk i sina led, för det är
  ju raka motsatsen till hur MP gjort?

  Nu när Tokhatt blir arbetslös kan han ta sitt gäng med och åka till Kina och
  Predika för dem att dom ska sluta att använda kol och olja? Tvivlar på att
  han ens blivit insläppt där:

  16
 2. Lorentz Towatt (MP) är sååååå långt från verkligheten som det bara går. Jag tror inte han förstår hur det är att vara fattig och bo utanför Södermalm.

  19
 3. Tänk vilken skillnad när det finns kompetent och utbildat folk att lyssna på, i Sverige har nuvarande miljöminister en utbildning som hårfrisörska, jag brukar hävda att bildning många gånger slår utbildning men i fallet Strandhäll behöver vi inte ens fundera. Det fruntimret klarar inte av att gå på en rak linje och samtidigt tugga tuggummi.

  19
 4. Elsa Widding bör bli energi- och miljöminister i nästa regering.
  Då kan vi både få ordning på energipolitiken, och renodla miljöpolitiken genom att avskaffa den världsfrånvända klimatpolitiken.

  30
 5. Det L. T. i MP kallar ”Sveriges framgångsrika arbete med energipolitiken” är vansinnet, som skickar svenska företagare in i konkurser och gör Sverige fattigare varje dag. När vi får saklighet i den energipolitiska röran och en sansad debatt kan det bli den vändning Sverige behöver. Då måste även regeringens ansvarslösa syn på den villkorslösa invandringen stoppas förstås. Det måste bli en vändning annars ligger Sverige illa till.

  23
 6. Vätgas är bra, som att tanka för en hundring och få bränsle för ca 40kr……..Lönsamt, pja?

  31
  1
 7. En rejäl dieseldriven fläkt framför varje vindkraftverk ger grön el även när det inte blåser hälsar de gröna khmererna

  41
  1
 8. Det måste kännas hemskt för klimataktivisterna, när SD får en välmeriterad sakkunnig med mångårig erfarenhet som chef i energifrågor.

  65
 9. 2-Watt skriver mycket (vind)”Snurrigt” och torde kanske behöva en examen , helst då en civ.ing likt Elsa Widding
  2-Watt har inte ens en ”examen” från Södertörn men fabulera kan han !

  58
  • Nu blir skitpolitiker rädda när Elsa Widding meriterad civilingenjör börjar ta debatten sakligt och proffisionelt.
   Det finns för många glappkäftade skitpolitiker i Sverige.

   70
  • Jag tror de (MP) knäppt igen käften på Stenevi .
   Varje gång de släppte fram henne i sin Clownkostym rök det några tiondelar i röstkadern.
   Släpp fram Tovatt och Bolund mer , så vi är säkra på att Miljöpartiet får sparken från riksdagen .

   49
 10. Det är fantastiskt att det överhuvudtaget kan finns så inkompetenta människor som Lorentz Tovatt som ett partis energitalesperson. Detta kan bara förekomma i världens knasigaste land, Sverige.

  84

Kommentera