Kina importerar rysk råolja på rekordnivåer

UTRIKES. Kinas import av råolja från Ryssland ökade med 55 procent i maj jämfört med samma månad föregående år och nådde därmed rekordnivåer, rapporterar CNN.

Totalt importerade Kina 8,42 miljoner ton rysk råolja i maj, enligt data från kinesiska tullverket. Det motsvarar i runda slängar 1,98 miljoner fat olja per dag. Att Ryssland därmed återigen seglar upp som världens främsta exportör av råolja signalerar att landet hittar köpare trots västs sanktioner, konstaterar kanalen.

Samtidigt kritiserar USA Kinas ökade import och ser det som ett bekymrande tecken på ökat samarbete mellan Ryssland och Kina, skriver Bloomberg.

-Pettersson antar att Kina betalar en bra bit under världsmarknadspriset, det måste löna sig att reta USA…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Kina importerar rysk råolja på rekordnivåer

 1. @anonym pgayp – det är i princip omöjligt att läsa dina maskinöversatta texter. Det funkar nog bättre från ryska/kinesiska till engelska. Då kanske det går att förstå vad du menar.

  14
  5
  • @Anton. Tack för replik tillika vill jag inte göra dig ledsen men faktum är att det inte finns en enda maskin översatt text och därför kan jag inte gå dig tillmötes!
   Uppfattningsförmåga kan av olika orsaker vara bristande och i dina repliker synes du ha uppenbara problem med att förstå alla debattörers inlägg och därav är inte förvånande att du inte heller förstår av mig redovisade fakta avseende ovan av dig replikerat inlägg, vars innehåll är fritt och enkelt att vid intresse, fastställa via offentliga säkra källor.
   Mvh

   Ps, Innebörd av Rune Holmström också denna gång kloka ord avseende: Flockbeteende, Ihåliga själar som speglar sig i sina likars godkännande”, kanske vore något för dig Anton ha i åtanke när du skrivbordskrigar dagarna i ända med ord utan substans i verbala attacker mot alla arbetande debattörer som kikar in i detta forum vid kaffe och lunchpaus för att redovisa fakta i försök undvikande av flockbeteende, ds.
   Mvh igen.

   11
   18
   • Den text som du skrev 10:47 är i vart fall helt obegriplig.
    Maskinöversatt eller ej.

    14
    3
   • Jag krigar mot dem som följer den smala åsiktskorridoren i alternativmedia. Kul sysselsättning när man sitter på jobbet och pratar (väntar) mycket i telefon…

    Försökte verkligen läsa ditt inlägg igen, men det är i princip omöjligt att förstå texten…

    15
    8
   • Tavarish Anonym, dina texter är fullständigt oläsbara. Jag kan inte ryska, men i svenska språket använder vi skiljetecken och vi har en meningsbyggnad som gör texter läsbara. Sluta tramsa med Google Translate, det blir bara fånigt. Försök få din chef att investera i ett bättre översättningsprogram, alternativt vänd dig till svinpälsen Putte med ditt problem.
    Ha det bra lilla gubben. Du kanske inte överlever ett klagomål, så ta det försiktigt.

    9
    3
 2. Alla åsikter respekteras tillika är synnerligen märkligt att det finns dem som vägrar inse att önsketänkande raseras med enkel kontrollerbar fakta lydande: Kina och Ryssland har sedan många år en egen valuta och är därav totalt oberoende av USA dollar.
  Kina och Ryssland gemensamma valuta Petroyuan är dessutom lanserad på Shanghaibörsen och när USA uteslöt Iran från SWIFT systemet lanserade Kina med Ryssland CIPS systemet som ett stort antal stater anslutit och än idag är anslutna till , utgör att samtliga de staterna betalärr med Petroyuan, inte med USD.

  Avtalen mellan Ryssland och Kinas regering, betalningar och uppgörelser utökades dessutom kraftigt år 2019 med förstärkta avtal undertecknade av staterna, ytterligare förstärkta år 2022.

  Kina är endast ett av stort antal stater som stöder Ryssland avseende Ukraina-konflikten och handeln mellan dem har nått nya rekordnivåer också avseende Energialliansen.
  Det nya förstärkta avtalen betalningar och uppgörelser mellan Ryssland och Kinas regering undertecknat år 2019 avser allt från långsiktiga leveranser av rysk gas och olja till Kina och ett antal andra gemensamma projekt innefattande fyra nya enheter vid kinesiska kärnkraftverk under ledning av Rosatom State Corporation som startades 2018, förstärker ytterligare energisäkerheten i så ock asienregionen och mars 2020 av Ryssland ett initiativ om Gröna Handelskorridorer för uteslutande eventuella sanktioner, politiska och administrativa hinder med Kina undanröjdes till fullo genom lansering av förstärkta globala leveranskedjor som Kina undertecknat och handeln mellan staterna har därav nått nya rekordnivåer.

  Ryssland ekonomi har inte ens vacklat däremot har USA skuldberg passerat flera hundratrilioner USD dollar tillika fortsätter USA stöd. av vapen till Ukraina vars president Volodymyr Zelenskiy tacksamhet kontra motsatsen är att han konstant kritiserar Joe Bidens administration att med osanning skapa panik avseende riskerna för Ukraina nederlag som enligt Zelenskiy skadat hans trovärdighet och valutan fallit till sin lägsta nivå mot dollarn, vilket renligt Zilenskiiy kostat Ukrainas flera miljarder dollar, samtidigt som Kina och Ryssland gemensamma valuta Petroyuan lanserad på Shanghaibörsen, ökar enormt.
  Mvh.

  14
  22
  • Ja fast det kan ju bli svårare för Kina o Ryssland att komma åt information
   från västländerna, säg den produkt som är utvecklad i dessa länder som
   inte handlar om industrispionage på dessa länder. Kort sagt andra gör jobbet
   att forska fram nya produkter dessa länder stjäl, och med sin billiga
   arbetskraft kan producera varorna betydligt billigare, tack vare att andra tagit
   utvecklingskostnaderna!

   7
   1
 3. Kina har länge velat sluta handla med dollar.

  ”China sees new world order with oil benchmark backed by gold”

  https://asia.nikkei.com/Economy/China-sees-new-world-order-with-oil-benchmark-backed-by-gold

  Och nu ryssarna har halvbundit sitt valuta till guld.

  Ett par dagar sedan EU spekulerade med nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Denna gång EU ville förbjuda import och export av guld med Ryssland. So, jag antar att ryssarna och kineserna använder guld; till exempel pris våre 1 gram guld för en fat olja.

  Om det är så kineserna på det sättet, kineserna kan undvika hela detta spekulativa prisökningen av olja och fortsätta producera billigt. Medan västländska varuproducentter drappas av allt dyrare energi.

  Men hej, Natos stoltenberg sade nyss att Ulraina-kriget kan fortsätta flera år, men att det våre ändå värt priset. Ja, för kineserna.

  19
  6
  • Oj, en skrämmande tanke slog mig. Kan hela detta Ukraina-kriget vara en fälla för att få västerländska ekonomier att kollapsa.

   Hur? Om kineserna onh ryssarna räknade med dessa oljesanktioner och prisökningar och hade ändå planerad att bli av med den dollar… därmed sluta financiera USA med köp av dollar.

   Och dom viste att för kriget sanktioner skulle komma. Dom viste att dom skulle kunna fortsätta gemensamt handeln med gold och dom viste att den ökande världshandeln med guld skulle driva upp guldpriset. O andra sidan dom också viste att västerländska bankerna har tryckt enorma mängder pappersguld (guld certifikater) till marknaderna som dom har lovat byta mot metal guld om någon kräver det. Västerländska bankerna har inte dessa enorma goldmängder -ingen har! So dom måste hela tiden pressa ner guldpriset med enorma kostnader. Och Guld priset har hela tiden varit lågt trots inflationen och hotande världskrig.

   https://www.kitco.com/charts/livegold.html

   Till slut blir det ändå ”Run on the Banks Gold Reserves”. Och när det inte finns tillräckligt guld kommer dom största bankerna kollapsa först och sedan hela den västerländska finans sektorn.

   Kan dom jävlarma ha varit så smarta att dom planera en sådan fälla?

   12
   5
   • Om inte om funnits.

    Sju av de tio största containerhamnarna i världen finns i Kina och vart ska de varorna exporteras om den västerländska ekonomin kollapsar?

    Så dumma är inte kineserna och den ryska ekonomin, i storlek som Italiens är i sammanhanget betydelselös även om vissa produkter kan ställa till problem kortsiktigt.

    12
    5
   • Herr Petterrsson, kineserna spelar Go. Och vad jag vet om det spelet, detta ”move” ser strategiskt som tagen ur Go instruktioner… för att vinna mark.

    Kineserna har ju själv underligt fördröjt öppnandet av hamnar fast dom ser ju själv att omikron inte är akut farlig och att den kan inte stoppas.

    Om dom kunde se att p.g.a sanktioner olja-dollar handeln minskar och ersätts med guld-dollar handeln, dollarn kommer att förlora värde. Detta leder till att enorma mängder dollar börjar rulla tillbaka till USA från övriga världen. Detta skulle orsaka stort inflation. Och när bankerna samtidigt måste räddas med många biljoner nya dollar, kommer västvärlden att hamna i ett ekonomisk kris. Vilket tilllåter kineserna köpa allt dom vill ha från väst.

    10
    4
   • Kina slängde in ryssarna i elden och startade ett proxykrig för att lära sig vad som händer nästa gång… De analyserar noga effekterna av att ryssarna tvingar omvärlden att sälja sitt guld billigt mot rubel för att kunna köpa olja.

    Ryssland betalar bara 5000 rubel för 1 oz guld vilket är mindre än världsmarknadspriset. Men den som står utan rubel får ingen olja.

    (Rubelkursen blir därigenom fejkad, precis som i Sovjet. Det finns en svart marknad som bättre speglar det verkliga priset. Gissningsvis 20-30% lägre värde på rubeln?)

    11
    5
  • Jag tror inte Kina och Ryssland hade räknat med konsekvenserna och planerat en fälla redan från början. I så fall hade de sett till att rädda sina tillgångar i utlandet före kriget.

   I övrigt har du nog ganska rätt. Det finns starka krafter från olika håll som vill stoppa dollarn och ersätta den med annat, men vad? Bitcoins? Guld? Yuan?

   Många spekulerar kring detta men ingen vet. Det är komplexa samband, antagligen minst lika svårt som att räkna ut vädret om en månad…

   11
   5
 4. Ska inte då dom röda klimatidioterna här i Sverige då resa till Kina och
  tala om för Kineserna att dom ska vara rädda om Miljön? PÅ hemvägen
  kan dom stanna till hos Putin och tala om hur kriget i Ukraina förstör
  miljön för år framåt? Men det vågar inte Rödingarna, bättre då att gapa
  runt i Sverige, som av någon märklig anledning inte använder vattenkanoner
  för att skingra skräpet, Vatten är mycket effektivt till att skingra sådana som
  förstör för andra!

  27
  1
 5. ja och inte nog med det man kan säkert köpa lite olja av kineserna.
  dom gör jätte bra affärer. det är naturligtvis till kineserna man måste vända si omman vill köpa olja och gas..
  detta börjar likna opiumkriget det kinesera förolrade och bev dränkta i opium .ja kineserna får sin hämd hundra år av förnedring bryts av att jänkarna står med tiggar skålen utanför ambasaden i Hongkong!

  24
  4

Kommentera