Kina vill förhandsgranska alla nätkommentarer

YTTRANDEFRIHET. Kinas cybermyndighet har lagt fram ett förslag på nya regler som skulle innebära att alla kommentarer på kinesiska sociala plattformar måste granskas innan de publiceras.

Det rapporterar MIT Technology Review, som konstaterar att flera experter nu är oroliga för att en lag på området skulle kunna begränsa yttrandefriheten på internet i Kina ytterligare.

Det återstår fortfarande att se om förslaget blir verklighet, och ett beslut i frågan kan dröja flera månader, skriver MIT Technology Review.

-Pettersson säger att absolut yttrandefrihet finns inte någonstans, inte på bloggen, inte i Sverige och inte i Kina, tyvärr, men ibland beror det på den som kommenterar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Kina vill förhandsgranska alla nätkommentarer

 1. Tänk så många arbetstillfällen det skapar.
  BNP-höjande orsak. En sosseregering hade varit öveflycklig.

 2. Kina kopierar allt de tycker sig ha nytta av. Här har de hittat ett guldägg från EUs variant av ”demokrati och frihet”, dvs chattkontroll och gamla nyheter blir här som nya när de kan taggas ”Kina.”

  ”EU inför helautomatisk massövervakning av realtidsmeddelanden och chattkontroll vilket är slutet på sekretessen för digital korrespondens.
  Andra konsekvenser är ineffektiv nätverksblockering, screening av personmolnlagring inklusive privata bilder, obligatorisk åldersverifiering som leder till att all anonym kommunikation upphör.”

  https://www.patrick-breyer.de/en/posts/messaging-and-chat-control/

  4
  2
  • Eu:s förslaget tillåter kommunikationstjänster att genomsöka e-post och meddelanden för att motverka sexuellt utnyttjande av barn online.

   I april 2021 presenterades ett förslag om en provisorisk överenskommelse där Europeiska rådet och EU-parlamentet tillåter elektroniska kommunikationstjänster att genomsöka och radera användares material för att motverka sexuellt utnyttjande av barn och unga online. Det innebär att företag likt Facebook, Microsoft och Google får massgenomsöka e-postmeddelanden, chattmeddelanden och liknande kommunikation. Förslaget gäller i högst tre år tills något bättre dras fram.

   Kina ska kontrollera meddelanden ioch godkänna dem innan de publiceras.

   Rätt stor skillnad tycker jag.

   3
   1
 3. ja vad kineser gör i kina är väl ointresant !!? det är väl som Putin inte ett sannt ord .men fet har väl med Thaiwan att göra ataglgen men kineserna har gnälltpm drn ön i flera år..det är väl tid ayt gräva upp ön och flytta den ..om !anflyttar Thaiwan till Nordpolen undrar om den är lika attraktiv då

  4
  2
  • Dom är väl avundsjuka på Thaiwan, därför att dom driver sitt land bättre än
   Kinesena själva, och så ligger ju Thaiwan nära Kina, ungefär likadant som
   med Ryssarna här, bara för att Finland och Sverige ligger nära Ryssland så
   tror dom sig ha beslutanderätt över dessa länder, vad dom får göra eller inte?

   6
   1
 4. Vad Kina vill är ointressant. Frågan är vad Sverige vill. Jag byter från Tele2 mobilt till Bahnhof fast bredband 2022-07-01.

  8
  1
  • Jöns H: Jag skrev inlägget för att jag tyckte det var intressant och jag tror att fler är intresserade av tillståndet i Kina än att du byter bredbandsleverantör.

   6
   8
   • Tillståndet i Sverige är betydligt intressantare enligt mitt förmenande. På grund av de flesta svenska internetlevantörer stänger ute utvalda sajter. Det gör inte Bahnhof. Det är en bidragande orsak till mitt byte. Som svensk användare borde du vara mer intresserad av vad som försiggår i Sverige än vad som händer i Kina. Det är inte svenska myndigheter som ska bestämma över vilka sidor jag får besöka på internet.

    13
    1
   • Givetvis är det inte svenska myndigheter som ska bestämma över vad du ska besöka och det tror jag ingen påstått, inte ens svenska myndigheter.

    Jag har ingen statistik men tror nog att bloggen genom åren skrivit minst hundra gånger, kanske tusen gånger fler inlägg om Sverige än om Kina, men du kanske har en annan uppfattning.

    7
    7
   • Kinas brutala kommunistparti är redan på väg att ta över som världens mäktigaste nation, både militärt och ekonomiskt. USA kommer med stor sannolikhet att fragmenteras och brytas upp.
    Europa har i praktiken redan kollapsat och förlorat sin betydelse i världen. Det kommer inte att bli vackert.

    10
    10
   • USA, EU, Kanada, Australien, Japan, Sydkorea och några till är överlägsna Kina med allierade, ekonomiskt, militärt och demokratiskt. Min tro är att det kommer att bli så i många år framåt.

    12
    6
   • nä ja vet inte det Putin har ju skitit i det blå skåpet! så alla vänskapsband som man hade med den gula apan blev bara ett jä_la trassel som plötslgt inte är värt ett skit

Kommentera