Försvarsmaktens prickskyttetävling avgjordes i Arvidsjaur

FÖRSVAR. Sveriges Försvarsmakt består inte bara av prideparader och genustrams, där finns många duktiga kvinnor och män samt bra material. Tre dygn ute i den lappländska terrängen, bland myrar, lågfjäll, urskog och mygg. Försvarsmaktens prickskyttars förmåga har prövats under utmanande former i den årliga nationella prickskyttetävlingen.

En klassisk bild av prickskytten. Dold, väntande på att kunna lokalisera och nedkämpa målet. Foto: Carl Ekbring/Försvarsmakten

Sent under måndagseftermiddagen gav sig sju lag iväg, med representanter från hela Försvarsmakten och finska Kajanalands brigad. Framför sig hade de en tre dygn lång utmaning – Försvarsmaktens prickskyttetävling.

I år anordnades tävlingen av Norrlands dragonregemente och tävlingsledaren, fanjunkare Erik Landquist, hade inte sparat på krutet. Tävlingen spände över en lång rad olika moment ute i terrängen omkring Arvidsjaur där inte bara skytte ingick utan även långa förflyttningar, stalking och sjukvård. Och mycket mer.

För ett prickskyttepar är själva skottet den yttersta spetsen, men för att komma dit måste de vara oerhört duktiga soldater. De är ensamma och utlämnade och därmed måste de ha goda fältkunskaper, kunna stridsteknik och taktik. De måste vara ”lite mer”, så enkelt är det. Det sammanhang jag försökte skapa i tävlingen var att sänka stridsvärdet på deltagarna så mycket som möjligt. För trots att de inte ätit, druckit eller sovit tillräckligt och är ordentligt sega i kolan måste de ändå kunna skjuta och träffa när det gäller.

Det elfte och näst sista momentet fick deltagarna genomföra med skyddsmasker på. Scenariot var ett uppdrag där en robot med kemiska stridsmedel skulle slås ut och tårgas simulerade kontaminering av området.

– Ja, det är kanske lite nytänk även om jag tror att gas har förekommit i prickskyttetävlingar i Europa, säger Erik Landquist som är nöjd över lagens insats.

Till slut var det duon Robert Berglund och Eric Bladin från Norrlands dragonregemente som fick lyfta segerbucklan under den avslutande ceremonin i mässen.

Tävlingsdeltagarna representerade 13:e säkerhetsbataljonen från Livgardet, fallskärmsjägare från Livregementets husarer (K 3), Norrlands dragonregemente (K 4), flygbasjägarna från Blekinge flygflottilj (F 17).  

Svenska Försvarsmakten är inte bara syltryggar och Pride-parader

från 2018

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Försvarsmaktens prickskyttetävling avgjordes i Arvidsjaur

  1. ja det är bra om man faktiskt har bra prik skyttar men det är inte bara at pricka man skall kunna ligga still minst en vecka om man rör sig blir han avslöjad och då dör han. ja är inte säker på dom duger i striderna

  2. Efter värnplikten skulle dessa gossar och flickor kunna bli ett bra tillskott som anställda inom Polismyndigheten. Förslagsvis på Järvafältet.

Kommentera