Ryssland mobiliserar i det dolda: ”Kanonmaten tar värvning frivilligt”

UKRAINA. Tusentals ryska soldater har dött i Ukraina och den ryska armén använder nu alla knep för att hitta nya. Men så länge Putin inte vill kalla sin olagliga och onödiga invasion för ett krig är en allmän mobilisering inte möjlig, så militären förlitar sig på andra metoder, skriver Der Spiegel.

Krechetov, 35, är byggnadsarbetare och far till en tvåårig dotter. Han bor i Nizhny Novgorod, som ligger cirka sju timmar med bil öster om Moskva. Han talar snabbt och ber att hans riktiga namn inte används av oro för hans säkerhet. För tio år sedan avslutade Krechetov sin obligatoriska militärtjänstgöring med en specialenhet som tillhör den militära underrättelsetjänsten GRU, och han är nu i reserven. Han kontaktades till en början flera veckor innan kallelsebrevet hamnade i hans brevlåda – i form av ett meddelande skickat via meddelandetjänsten Viber: Kirill Ivanovich, vi väntar på dig, Krasnodarski Krai, 10:e brigaden i GRU:s specialstyrkor.” Krechetov raderade meddelandet “Jag vet hur många av våra pojkar som dör i Ukraina.” Han har fått reda på antalet offer, säger han, från Telegram.

Kuvertet med rubriken “Militär korrespondens” verkade å andra sidan långt mer bindande än Viber-budskapet. Krechetov begav sig till värvningskontoret, där han fördes till chefen. Vad tog dig så lång tid, ville befälhavaren veta. “Vi behöver dig.” De överlämnade ett kontrakt till Krechetov, enligt vilket han skulle få 300.000 rubel per månad, motsvarande cirka 4.500 euro, en summa som är mer än sju gånger så hög som medellönen i regionen.

“Fyll i det här”, sa militärtjänstemannen till honom. “Du kan välja tre, sex eller 12 månader och sedan skriva under här.” Krechetov skakade bara på huvudet. “Vem ska ta hand om min familj om jag kommer hem i en kista?” han frågade. Hans föräldrar är över 70 år och hans mamma är sjuk. När tjänstemannen insåg att han inte skulle kunna övertyga Krechetov, lade han ett tomt papper på bordet och sa åt reservisten att skriva ner skälen till varför han vägrade slåss för Ryssland. Först då fick han gå.

Till en början trodde Krechetov att bara tidigare specialstyrkor som han själv skulle tillkallas. Nu vet han dock att många män från Nizhny Novgorod fick kallelse med posten. “De skriver till alla som någonsin har utfört militärtjänst förut.”

Krechetovs berättelse visar hur mycket den ryska armén behöver soldater. Kriget mot Ukraina, som i Ryssland måste betecknas som en “särskild militär operation för att skydda Donbas”, har pågått i snart fyra månader nu.

Rikstäckande rekryteringsinsats

Den ryske presidenten Vladimir Putins trupper har lidit stora förluster, med en betydande del av landets militärer inblandade i offensiven, inklusive marktrupper, fallskärmsjägare, flygvapnet, flottan och nationalgardet. Militären behöver verkligen nya krigare. Armén tvingades dra sig tillbaka från regionerna kring Kiev och Charkiv, men i Donbas förlitar sig den ryska militären på brutalt våld för att uppnå sina mål. Dussintals soldater på båda sidor dödas varje dag i detta utmattningskrig.

Och nya soldater för krigsinsatsen rekryteras inte bara från Nizhny Novgorod i centrala Ryssland. Över hela landet, från Kaliningrad i väster till den östra regionen Amur, kallas män i vapenför åldern. Minst 2 miljoner ryssar är en del av landets reservstyrka, även om det exakta antalet är hemligt.

Den ryska armén använder alla medel som står till dess förfogande för att hitta förstärkningar. De lockar dem med attraktiva erbjudanden, utfärdar hot och simulerar till och med en allmän mobilisering genom att skicka ut enorma antal kallelser till reservister – som vissa, antingen av okunnighet eller rädsla, tolkar som en uppmaning.

Men en officiell uppmaning kan bara äga rum när Putin tillkännager en allmän mobilisering. Det skulle dock vara ett indirekt erkännande av hans armés svaghet, en militärstyrka som hade ansetts vara mycket överlägsen Ukrainas armé före invasionen. Ännu viktigare är att en allmän mobilisering skulle få en mer direkt inverkan på ryssarnas dagliga liv, vilket Kreml till varje pris vill undvika. Resultatet har blivit en slags beslöjad mobilisering.

Rysslands ledare vill att livet ska fortsätta så normalt som möjligt för landets medborgare trots 15 veckors krig. Och hittills har den ansträngningen varit i stort sett framgångsrik, med majoriteten av ryssarna som fortsätter att stödja den “särskilda militära operationen”. Många är inte särskilt intresserade av att lära sig exakt vad deras militär gör i Ukraina. Döden och förstörelsen förnekas och fördunklas medan Ryssland hedrar sina egna offer som hjältar, tilldelar dem postuma medaljer och till och med namnger gator efter dem på vissa ställen. Enorma affischer hyllar dem som “segerns hjältar”.

Trots allt har det inte utvecklats någon utbredd entusiasm för kriget i Ukraina i landet. Och det har blivit ett problem för rekryteringskontoren, eftersom de tydligen måste fylla en kvot, vilket ett officiellt dokument som offentliggjordes i den östra regionen Transbaikal verkar tyda på. Människorättsjurister tror också att Moskva har utfärdat krav på rekryteringskontoren på hur många personer de måste värva till kriget.

Läs vidare på Der Spiegel…

-Pettersson säger att Ryssland har öppnat för en mörk framtid i Europa. Ryssland försöker ändra erkända gränser med våld år 2022…

Ingripandet på Krim 2014 innebar att Ryssland ensidigt bröt mot två uppgörelser. Den ena var Budapestmemorandumet från 1994, enligt vilket tre kärnvapenmakter – Ryssland, USA och Storbritannien – garanterade Ukrainas territoriella sammanhållning i samband med att landet lämnade ifrån sig sina kärnvapen från sovjettiden. Den andra var ett vänskapsavtal från 1997 som innebar att Ryssland och Ukraina erkände varandras gränser. Ryssland fick rätt att arrendera en del av den tidigare sovjetiska flottbasen i Sevastopol på Krim till 2017, senare under Janukovytjs presidenttid förlängt till 2042.

Rysslands angreppskrig mot Ukraina utgör brott mot FN-regler och olika avtal som Ryssland lovat följa. – Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet. Flera olika domstolar kan bli aktuella för att utreda och döma misstänkta ryska krigsbrott.

Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land, däremot har alla länder rätten till självförsvar vid angrepp.

– Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

FN-stadgan tillåter två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd.

Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Ryssland mobiliserar i det dolda: ”Kanonmaten tar värvning frivilligt”

 1. Han säger att Amerika kommer att provocera Ryssland att attackera Litauen (ett Nato-land) genom att stänga ner en kritisk järnvägssträcka (mellan Ryssland och Kaliningrad) och som ett Resultatet av det och att förlora på den faktiska striden kommer Amerika att använda kärnvapen mot Ryssland.

  5
  19
  • Krister

   Skrämmande att inte flera människor förstår det som sker just nu i världen.
   Gonzalez Lira:s varning borde tas på allvar istället för att bemötas med förnekelse.
   Det verkar som om folket inte har några problem med ett kärnvapen krig längre.
   Det är ett fåtal rika oligarker som styr USA med hjälp av korrupta politiker.
   Min mardröm kommer att slå in om inte folket vaknar.

   7
   21
   • Jag har inte hört USA hota någon med kärnvapen. Det är bara Putin som gör, skrämmande att inte flera människor förstår det som sker just nu i världen.

    20
    4
   • Pettersson

    Varför provocerar USA och västvärlden Ryssland… som är världens största kärnvapen makt för?
    Kan det vara för att få igång ett världskrig och dessutom få rätten till att skildra historien i framtiden.
    Västvärlden är inte pålitliga när det gäller vare sig makt eller människoliv.
    Fråga Julian Assange.

    7
    22
   • Vad jag vet har inte Västvärlden provocerat Ryssland i andra än Putins och möjligen ditt huvud.

    Fråga Aleksej Navalnyj som har förflyttats till okänd plats. Inte ens hans advokat eller stab vet var han finns.

    14
    4
 2. Det är nog inte så konstigt varför 4 miljoner ryssar flytt från Ryssland sedan kriget startade i februari. Jag tror givetvis att ryssar är beredda att försvara sitt eget land men att medverka i ett angrepp på att grannland för att en galning vill kriga är nog bara lite för mycket.

  35
  6
  • Över 1 miljon flydde från Ukraina sen Naziterna startade kriget mot befolkningen i östewr

   9
   19
   • Det var nog klokt för Hitler ockuperade väl hela Ukraina?l

    12
   • Bra att du hittade Navalnyj på en film som publicerades för ett år sedan. Är den inspelad i ett ryskt fängelse eller var och när?

    12
   • Pettersson

    Är klippet inspelat i ett ryskt fängelse?
    Gör du reklam för specsavers?

    2
    11
   • Jag frågade för att videon var gammal och Navalnyj sitter inne sedan en bra tid tillbaka men du fortsätter med din anekdotiska bevisföring trots att det är klart att Putin och Ryssland bryter både mot egna och internationella avtal.

 3. Jag märker att du har djupa insikter i miljöpartisternas själsliv, LOL.

  8
  1
 4. Då jag starkt funderar på att bli miljöpartist har jag några frågor om krig.
  – Blir det inte väldigt mycket föroreningar av krig?
  – Går soldaterna eller åker de kommunalt?
  – Drivs en T 72 av el och isåfall var har de sina laddstationer?
  – Hur återvinns en granat?
  – Äter ryska soldater ekologisk mat?

  Då jag sitter i djupa tankar om mitt val 11.september är dessa frågor viktiga för mig. 🙂

  38
  • När @OJ skriver och tänker sin djupa kloka tankar gräver Märta Stenevi och Bolund djupa hål i marken och kastar alla stenar däri,
   – För nu minsann skall det inte vändas på några stenar

  • – Blir det inte väldigt mycket föroreningar av krig?
   Nej då, det blir inga direkta föroreningar av krig. Allt är gjort av naturliga metaller och organiskt material som bryts ner efter användning eller förbrukning.

   – Går soldaterna eller åker de kommunalt?
   Idag använder de sig främst av apostlahästarna eller havremoppar då vi har lite ont om fungerande pansarfordon.

   – Drivs en T 72 av el och isåfall var har de sina laddstationer?
   Ja, men för att öka flexibiliteten har den en elgenerator på taket som drivs med solpaneler och C12H23. Men idag är det ett mindre problem då frontenheterna börjat få slut på dessa stridsvagnar och för miljöns skull har vi ersatt dem med en äldre modell, T-62:an, som drivs med tramphjul.

   – Hur återvinns en granat?
   Väldigt metodiskt.

   – Äter ryska soldater ekologisk mat?
   Absolut, då fältransornerna tog slut i april har soldaterna livnärt sig på vad de kunnat hitta lokalt och nu på sommaren finns det gott om insekter vid fronten som soldaterna kan göra ekologiskt hållbara smoothies av.

   Med vänlig hälsning
   PR-avdelningen i Kreml

   8
   1

Kommentera