Därför blir oinsatta rädda för vacciner

SJUKVÅRD. Farshid Jalalvand, född 1984 i Teheran, är forskare inom medicinsk mikrobiologi. Sedan 2013 har han skrivit kulturtexter om bland annat biologi, filosofi och historia, och har under coronapandemin 2020–2021 framträtt som vaccinexpert i svenska medier. Jalalvand doktorerade i medicinsk mikrobiologi, på en avhandling om bakteriella koloniseringsfaktorer, patogener och vaccinutveckling. Jalalvand i molekylär mikrobiologi vid Köpenhamns universitet. Sedan 2019 är han biträdande forskare i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet, med inriktning mot extracellulära vesikel- och vaccinforskning. Han undervisar även på läkarlinjen.

Farshid Jalalvand, Lunds universitet

Det snabba förloppet när covidvaccinet togs fram handlade delvis om att forskarna hade tur. Och tur är också anledningen till att det redan nu finns vaccin mot apkoppor, skriver Farshid Jalalvand på Dagens Nyheter.

Under covidpandemin spreds en bild i sociala medier som fick många att hoppa till. Det var en tabell som listade årtal i två kolumner – en spalt visade när olika virus upptäcktes och den andra när vacciner mot dem togs fram. Hepatit A: upptäcktes 1973, vaccin 1991. Humant papillomavirus 16: upptäcktes 1983, vaccin 2006. Hiv: upptäcktes 1981, inget vaccin utvecklat. Hepatit C: upptäcktes 1989, inget vaccin utvecklat.

Ett virus stack ut, naturligtvis.

Sars-cov2: upptäcktes 2020, vaccin 2020.

Det är klart att en oinsatt person blir fundersam. Men frågan är om de inte hade blivit ännu mer skraja om en uppdaterad version av grafen kom ut i dag.

Muterade apkoppor: upptäcktes 2022, vaccin 1796. Snacka om framförhållning.

Den allra vanligaste frågan jag fick i egenskap av vaccinexpert under pandemin var ”hur i hela fridens namn har man kunnat ta fram ett vaccin så snabbt?” Jag kan förstå att det fanns farhågor. Människor har oftast en uppfattning om vaccinutveckling likt den i den ovannämnda bilden. Det ska ta lång tid om det ska bli ordentligt gjort. Och tyvärr blev de inte lugnade av det första svaret jag gav: att covidvaccinerna utvecklades så snabbt berodde faktiskt på en hel del tur.

Det finns stora problem med att lista årtal på det viset som bildskaparen gjort. Framförallt utgår den från tre felaktiga premisser (i syfte att misstänkliggöra covidvaccinerna, antar jag). Det ena är att den tekniska utvecklingen har stått still sedan 70-talet. Det andra är att de ekonomiska incitamenten för att utveckla vacciner är desamma för alla virus. Och det tredje är att alla virus har samma biologi. Ingen av dessa premisser stämmer.

Under 1900-talets senare hälft tog det världens främsta forskare många år, ja, faktiskt årtionden, att isolera och identifiera de tre virusen som orsakade hepatit. Arbetet var så svårt att det resulterade i två Nobelpriser.

I dag kan vi hitta och identifiera nya virus på någon vecka. Vi kan kartlägga deras arvsmassa på en eftermiddag, och sedan kabla ut det till alla världens laboratorier digitalt på några minuter. Att sedan ta fram en mRNA-vaccinkandidat behöver teoretiskt sett inte ta längre än några dagar. Vi kan alltså gå från ett okänt virus till ett experimentellt vaccin inom loppet av några veckor.

Det som tar tid är de kliniska studierna, det vill säga att studera vaccinernas säkerhet och skyddseffekt i människor. Det är något som är oerhört kostsamt. Enligt beräkningar kostar utvecklingen av ett vaccin någonstans mellan 300-800 miljoner kronor. För att företag ska vilja lägga sådana summor på kliniska studier krävs det att det finns en marknad där man kan göra en vinst som är betydligt större än investeringen. Detta är anledningen till att det finns väldigt många tropiska sjukdomar vars orsaker är kända sedan länge men som man inte utvecklat vacciner mot. Antingen är de drabbade för få till antalet, eller för fattiga för att ha råd med läkemedel. Så var det med ebola, fram till nyligen.

Den tredje anledningen tycker jag som mikrobiolog är den mest intressanta: virusens olika biologi. Vacciner mot hiv och hepatit C hade varit kommersiellt oerhört lukrativa, ändå finns det inga. Anledningen är att dessa virus är hypermutagena – de ändrar utseende hela tiden. Ett vaccin hade blivit overksamt i samma stund som den togs fram eftersom immunförsvaret ändå inte hade kunna känna igen det muterade viruset med hjälp av det. Och där kommer vi till turfaktorn.

Att ett vaccin lät sig göras mot Sars-cov2 berodde på virusets (i detta avseende) gynnsamma natur. Den delen av viruset som testades som vaccinkomponent visade sig vara effektivt och säkert. Det hade inte behövt vara så. Viruset självt var inte hypermutagent. Det hade inte behövt vara så. I coronavirusets fall föll alla bitar på plats: teknik, ekonomi och biologisk tur.

Och apkoppor då? Jo, det tillhör en familj av så kallade poxvirus, där den betydligt farligare kusinen smittkoppor också ingår. Dessa virus liknar varandra väldigt mycket biokemiskt. Därför har det kokoppsvaccin som den engelska läkaren Edward Jenner hittade mot smittkoppor 1796 visat sig ha 85 % skyddseffekt även mot apkoppor. Ibland kommer man långt med lite tur.

Farshid Jalalvand

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Därför blir oinsatta rädda för vacciner

 1. “att isolera och identifiera Covid-19”,
  vilket visade sig omöjligt, enligt Big Pharma. I så fall skulle företagen ha kunnat utväxla virus-stammar mellan sig för att kunna testa sina produkter. MEN DE KUNDE INTE, ELLER VILLE INTE!
  Och då faller expertens hela resonemang samman. Är han ens är en expert och inte ett stort FAKE, utskickad av vårt “Psyk.försvar”?? Handen på hjärtat. Pettersson – varifrån fick du detta manus? Och varifrån fick de det från etc?
  Naturligtvis har experten helt rätt i det mesta ovan om själva viruset. MEN HAN UNDVIKER ATT KOMMENTERA DÖDLIGHETEN AV SPIKPROTEINET! Viruset är relativt harmlöst, medan däremot den “boost” i kroppens produktion av spikproteinet, som mRNA-preparatet (preparat – inget vaccin) genererar. Och så blir det när Big Pharma inte följer vedertaget testprogram, för att utröna riskerna resp effektivitét av ett preparat.
  Därutöver döljer sig en ännu större skandal, nämnligen hur testerna för Covid fungerar. Det är f ö med dessa Big Pharma tjänar de överlägset största pengarna, för något som kan manipuleras med efter behov.

  Dessutom borde alla testade läkemedel åtföljas av ett intygande om att inga vanliga medicinska preparat har hittats som botar. Vad gäller Covid så finns det ju icke vaccin-preparat, som BOTAR, HEJDAR smittspridning, samt är enormt BILLIGA. mRNA-preparatet Big Pharma producerar skyddar INTE mot smittspridning, vilket däremot naturlig immunitét normalt gör – fast nu har WHO ändrat på definition av “immunitét” så att sådan endast kan förekomma efter “Vaccinering”, BULLSHIT!

  Ett ärligt kvalificerat Big Pharma hade omedelbart kommit underfund med att parasitmedicinerna, vilka tillsammans med kontinuerligt intag av D o C-vitamin, zink och några till är rimligt verkansfulla. Vad som istället skett är att Big Pharma underminerat för 10 generationer framåt all tillit till vacciner. Vilket är en katastrof för mänskligheten.

  Redan alla de trix och olagligheter Big Pharma m fl har utfört borde inneburit att sunda statliga myndigheter dragit öronen åt sig och stoppat detta experimentella, nödgodkända mRNA-preparat. Ett “ärligt” preparat hade inte behövt alla dessa skurkaktigheter.

  27
  15
  • Handen på hjärtat Roland, har du läst inlägget?

   Jag tvivlar eftersom du frågar varifrån manuset kommer trots länk.

   Resten är svammel som vanligt.

   13
   18
   • Jag noterar att Pettersson är trygg i de tidigare och alla kommande vaccinationer vad gäller samtliga stammar av Covid. Själv nöjer sig Baguette med en enda vaccination och en omgång av Omikron.

    10
   • Pettersson du har många följare här på bloggen som också följer Swebbtvs stolligheter.
    Utmärkande för Swebbtv är ett allt emellan förnekande av att covid19 existerar och att vaccinet är overksamt allternativt dödsfarligt innehåller microchip m.m.
    Nu slår man på stora trumman för vilken tillgång krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putin är för mänskligheten. Där Swebbtv har utsett honom till världens frälsare mot allt ont i väst.
    Vlademir Putin hade förstås inget val utan blev tvingad av en aggressiv omvärld att starta en speciell militär operation.
    Jisses vilka stolpskott!

    4
    15
   • Kent:

    Sanningen är illa hörd…….

    Det märks att du varken lyssnar eller läser på Swebbtv, ditt stolpskott *L*.

    10
    2
 2. En annan sak, de (makten) vill ta bort kontanterna, så dom får fullständig kontroll över oss. Det var också en del i propagandan. Pengarna smittar, så bäst är att inte använda kontanter. Det verkade många tro på också.

  Men, pengar har alltid varit smutsiga och snuskiga, det är inget nytt. Det förstår man när man tänker till lite, behövs inte så mycket, bara sunt förnuft ;-).

  29
  2
  • Jo Linda jag har både sett och lyssnat på Swebbtv men har lagt av i stort sett. För det verkar som att all vett och sans har gått bort sedan 2020 när de ville ha in mer pengar. Med deras illa dolda propaganda för Kreml så kan man misstänka att Ryssland har stoppat in kapital i kanalen
   Magnus Stendum började också dominera i kanalen samtidigt. Totalt är det ett gigantiskt haveri av något som kunde ha blivit något bra.

   1
   8
   • Kent:

    Som sagt.

    Sanningen är illa hörd.

    Att förlöjliga namn tyder på att du inte har alla hästarna hemma, eller så är du ett litet barn som inte begriper bättre.

    8
    1
  • Ja du Linda bara påståenden att du har skådat sanningen säger att du är ett litet barn eller bara ovanligt lättpåverkad.
   Namnet Stendum lånade jag från en annan när jag inte kom ihåg Sten osv.
   Han uppträder som urtypen av en foliehatts besserwisser.
   Ditt svar angående Swebbtvs ställningstagande angående Rysslands krigsförbrytelser i Ukraina är intressant att ta del av.

 3. Hur farligt är det här viruset egentligen VS restriktioner/nedstängningar i Europa? Här nedan kommer fakta tagit från verkligheten och någon logik finns inte överhuvudtaget. Detta skrämmer mej att folk tror på detta och protesterar inte.

  Köra bil genom Frankrike under “brinnande” plandemi. Det var inte tillåtet att köra bil genom Frankrike på natten, tror det var förbjudet mellan klockan 18,00-06,00. Logik?

  När man sedan stannade på de stora mackarna för att tanka, äta och gå på toaletten. Dessa som numera även har matserveringar, livsmedelsaffär, toaletter, duschar mm.

  Man stannar, man tankar, går in och betalar, går på toaletten, sen beställer man mat, det går utmärkt. Men när man ska få sin mat så krävs ett vaccinbevis, om man inte har det så får man ingen mat. Logik?

  På restauranger i Europa så var det krav att ha munskydd men bara när man står upp, så fort du sätter dej ner, så går det utmärkt att ta av munskyddet. Logik?

  I Sverige så kunde viruset klockan, så efter vissa klockslag så var det extra farligt. Logik?

  Munskydd gör ingen nytta överhuvudtaget men än ser skrämmande ut, ingår alltså i agendan, än idag kan man se folk springa runt utomhus med ett munskydd. Logik?

  Sen har det också tyvärr varit så att de som är besprutade är livrädda för oss som inte är besprutade? Varför? Jag trodde man tog sprutorna för att man trodde på dom och att dom skyddade, men så verkar det inte vara. Logik?

  Den stora massan är tyvärr så uppskrämd och då är det svårt att tänka logiskt eller ens att tänka klart. Jag klandrar ingen av dom för detta, jag har full förståelse då makten har lyckats med detta, vem som helst kan skrämmas på detta sätt med lite finess, vilket har skett nu.

  Fakta är att det är inte någon högre dödlighet 2020 eller 2021 jämfört med de senaste 20 åren, då räknat totalt antal döda per 1000 invånare. Hur det blir för 2022 återstår att se, blir det extremt höga dödstal för 2022 så är det sprutorna som är orsaken till det, utan tvekan. Men vi får hoppas att 2022 blir ett normalår för dödligheten, facit har vi nästa år.

  Det som är viktigt är att man vaknar och slutar vara rädd, för sin egen hälsa skull och för vår frihets skull. För det är vår frihet som står på spel, inget annat och DET är något som verkligen är skrämmande.

  Söndra och härska, en effektiv metod. Just nu är folket splittrat och då vinner makten. Om vi, folket varit enade så hade makten inte vunnit. Vi har ett val, ännu är det inte försent, men frågan är om folket vaknar och kan enas?

  48
  3
  • För att förstå bluffen så måste man ha ett logiskt tänkade, vilket det flesta tycks sakna idag

   25
   15
   • Tyvärr är det så G Nordström. Skrämselpropagandan har varit mycket effektiv. Personer som normalt är smarta har blivit livrädda och helt blockerade i logiskt tänkande och sunt förnuft. Det är ledsamt. Dock klandrar jag inte dom, effektiv hjärntvätt görs med avancerade metoder. Det viktiga är att dom vaknar och inser verkligheten, snarast möjligt!

    21
    5
 4. Verkar inte vara så bra preparat som de sprutar i folk (men det visste jag redan): https://nyheter.swebbtv.se/96-procent-av-coviddoda-ar-vaccinerade/

  Jag är mer än väl insatt och jag tar inga sprutor mot covid, aldrig i livet att jag spelar rysk roulette med mitt immunförsvar, så dum är jag inte! Vad ni som är för dessa sprutor glömmer bort är att vårt immunförsvar är fantastiskt, det bör ni inte ignorera, men tyvärr har de skrämt upp er så ni kan inte tänka klart längre.

  Glöm inte, ingen vet skada/nytta med detta preparat de sprutar i folket, ingen, inte ens de som tillverkar det samt vägrar ta ansvar för ev. skador av deras preparat, varför gör dom inte det tror ni? Tänk logiskt är du snäll innan du svarar på den frågan.

  Var och en bestämmer över sin egen kropp, jag över min, du över din, men här försöker makten bestämma över våra kroppar, detta är inte okej, de pumpar oss fulla med falsk information och de undanhåller en hel massa samt trixar med statistik och siffror, alla experter får inte komma till tals, varför gör dom det tror ni? Jo för att dölja den hemska sanningen.

  De har försökt få det att låta som att man inte får resa om man inte har tagit sprutorna, det är helt fel, själv har jag rest runt i Europa en hel del, både med flyg och bil. Inga kontroller när man reser runt i bil, endast när man flyger, då behövdes ett antigen test, men inget annat. Men folk i allmänhet tror inte att man får resa för, men det stämmer alltså inte.

  Ta extra D3 vitamin, C-vitamin, Zink, Magnesium, ät hälsosamt och rör på er, det är många gånger bättre än att spruta in kemikalier i kroppen.

  Kemikalier som visat sej vara helt verkningslösa samt ge många och svåra biverkningar https://www.biverkningaravvaccin.se/

  45
  8
  • “Vad ni som är för dessa sprutor glömmer bort är att vårt immunförsvar är fantastiskt, det bör ni inte ignorera, men tyvärr har de skrämt upp er så ni kan inte tänka klart längre”

   Säg det till alla miljoner som blivit sjuka och dött i rotavirusinfektion, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, allvarlig sjukdom orsakad av pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund och humant papillomvirus (HPV) med flera.

   Det är sjukdomar där vaccin ger stor nytta enligt dom som är mer än väl insatta…

   15
   29
   • Pettersson, det handlar om covid här, inte något annat. Bara för att man är emot sprutorna (det är inga vacciner) mot covid så innebär det inte per automatik att man är emot beprövade vacciner. En del vacciner behöver vi mot svåra/dödliga sjukdomar. Så resonerar de flesta av oss som vägrar covidgiftsprutorna. Vi är inga antivaxxers som smetas på oss hela tiden.

    44
    5
   • Alla tycker inte som Pettetsson. Det är bra så skall det vara.
    – Ett dygnfärskt covidinfo: ” jag har sabbat födelsedag och nu midsommarfirande pga covid! Jag överlever detta för symtomen är hanterbara. Men ny karantän”.
    – Jag lever och vill uppskjuta diagnosen, inte av, med covid, utan tar vaccinet för att när det hänt kan skrivas på gravsten. *Han dog utan Covid!

  • Linda

   Jag håller med dig.
   Det som är absolut värst är att barnen fått prevaxinet.
   Deras immunologiska mognad skadas vilket kommer att bli förödande i framtiden för dessa barn.
   Är man 80 år har det inte så stor betydelse i jämförelse med ett barn som har hela livet framför sig.

   17
   3
 5. Jag är ingen medicinare och har begränsad egen kunskap i ämnet. Dock tycker jag inte dr Farshid ser särskilt pålitlig ut. Kommer nog att använda andra källor i mitt byggande av kunskap. Är vi säkra på att utbildningen skett i Sverige? Eller är det ännu en arabisk bluffgubbe?

  44
  7
  • Att tro att iranier är samma som araber är tecken på djup okunskap. Iranier är inte araber. Iran är ett högteknologiskt land. Hade det inte varit för ayatollorna, hade det varit bland de ledande nationerna i världen avseende innovation och teknikutveckling.

   8
   3

Kommentera