Två nya fängelser byggs

BROTTSLIGHET. Två nya fängelser ska byggas i Värnamo och Norrköping, rapporterar SVT Öst. Totalt handlar det om 400 platser för intagna plus de som tidigare beslutats om.

Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping

– Vårt beslut grundar sig i myndighetens behov samt förutsättningarna i de två kommunerna. Vi ser viktiga fördelar med att etablera två initialt något mindre anstalter i regionen istället för en större anstalt, säger Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetschef Björn Myrberg, i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att de nya anstalterna ska vara klara 2028.

Kriminalvårdens tilldelade anslag är på sammanlagt 12,7 miljarder kronor för 2022.

-Pettersson har aldrig hört något om besparingar på Kriminalvården trots att Sverige har högst kostnad i Europa för att hålla dömda inlåsta. Kostnaden är ungefär dubbelt mot Danmark. 3670 kronor per dygn är kostnaden för en person i fängelse i Sverige, enligt den senaste (2020) fängelseapporten från Europarådet. Det är den högsta kostnaden i Europa. Den lägsta dagskostnaden för fängslade hade Ryssland med 26 kronor per dygn.

Drygt 30 procent av fångarna i Sverige är utländska medborgare. De borde få avtjäna sina straff i hemlandet, givetvis av humanitära skäl. Då slapp vi bygga nya anstalter…

Men vi får vara tacksamma för att någon bransch går bra.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Två nya fängelser byggs

 1. @Jöns H. Ditt gensvar kl 15:17 avseende min replik till dig saknar än en gång svarsalternativ och det kan möjligen Forumägare tänka sig att förklara.

  Oavsett är svar dina frågor; Hur gör man sen? Vad tror du?
  Yppandeförbud utgör att oavsett att jag naturligtvis vet “hur man gör sen” får jag inte svara dig eller någon annan.
  Mvh.

  6
  3
  • “Så arbetar personalen när häktet är överfullt: Eftersom några av de intagna får bo ihop måste personalen analysera vilka som kan bo tillsammans. Det görs i samråd med åklagare efter att man gjort en bildanalys.”

   Som vanligt säger man får när man menar ‘måste’. Hur gör man när inte ensamcellerna räcker till. Du nämner yppandeförbud. Jag har inte nämnt yppandeförbud. Menar du att jag inte får yppa det tidningarna skriver?

   • @Jöns H.
    Häktade med restriktioner placeras aldrig “ihop” med annan person och det är åklagare som bestämmer, inte häktespersonal och avseende ”Hur gör man när inte ensamcellerna räcker till” har svar.Då flyttas restriktionsobjektet till annan ort häkte eller anstalt och om inte plats finns sker flytt till Fenixanstalt och flyttning kan ske flera gånger av samma person och i övrigt sker dessa omflyttningar dagligen av häktade i Sverige med restriktioner.
    Avseende Yppandeförbud tjänsteperson eller privatperson som exempelvis förhör som misstänkt eller vittne i ärende belagt med YF, får ingen av dem “yppa innehåll ”till någon.

    Yppandeförbud vid polisförhör- åklagarförhör gör att de hörda inte får berätta för andra vad som sagts och desamma avser försvaret, tillika kan också avse sagt i förhandling ty domstolen kan också besluta om yppandeförbud för att förstärka skyddet för uppgifter som omfattas av sekretess.
    Jurister, försvarare belagda med yppandeförbud kan inte ens med stöd av meddelarfriheten berätta om det för en journalist heller, vilket har fått förödande följder av flera orsaker, här endast ett ständigt återkomande exempel.

    Vid skilsmässa övervägande svenskar emellan följs ofta av strid om barnen genom att mannen anmäls för våld, sexuella övergrepp, barnmisshandel +++ per automatik följt av #metlo drev via internet och mannen belagd med yppandeförbud som har hög straffskala är rättslös ty om den styrkt falskt anmälda försöker undvika åtal genom att berätta om innehåll i förhören och bevisen som styrker det till någon annan inkluderande till journalist, åtalas och döms den anmälda för brytande av yppandeförbud och om den falskt tillvitade inte berättar för någon så är dömd utan rättslig grund mer regel än undantag.
    Mvh.

 2. Yppandeförbud, åtkomstskyddande personer adresser är som bekant belagt med straffskala och därav nämns endast att Kriminalvården har på en – inte här angiven ort i Sverige – ett stort grönområde med ett antal hus där långtidsdömda får semester från fängelserna för att “vila upp sig tillsammans med sina familjer”.

  Med insikt i områdets storlek finns dessutom stora grönområden med plats för ett stort antal av staten, kriminalvården, vid anstalter redan använda säkerhetsklassade baracker och därav är förslag till statens politiker och kriminalvården.

  Möjligen kan de lågtidsdömas semester med sina familjer minskas ner något tillika avser av dem använda grönområden och där placeras ut nämnda säkerhetsklassade baracker och ett hundratal dömda och eller av annan orsak utvisade kan vistas där till nya fängelser byggts och eller dömda till utvisning kan fullföljas.
  Mvh.

  7
  4
  • När blir det någon reaktion i Sverige?
   Allting har rasat förutom skattemyndigheten.
   Folk lyder staten och är livrädda att förlora inkomsten då de är väldigt skuldsatta.
   Landet Sverige är kört och vi måste få hjälp utifrån.

 3. Utländska medborgare är ca 30%, men räknar vi folk som har sitt ursprung utrikes är det långt över 60%. Och räknar vi endast de med längre straff för grova brott är 53% utrikes födda.

  Utrikes födda samt andra generationens invandrare utgör inte över 60% av befolkningen, även om det ibland kan kännas så.

  12
 4. Mest lönsamt för Sverige är nog att bura in alla sossar som skapat katastrofen vi vistas i .

  22
  • Johan Persson tror att ett fängelse i Halltorp skulle innebära ett tillskott av arbetstillfällen till kommunen. Det tror inte jag. Jag är övertygad om att plitarna bosätter sig i Söderåkra och Bergkvara.

   10
   • Det är bara markägaren i Halltorp som har gjort sig en rejäl hacka på att sälja marken till kommunen. Ingen annan Halltorpare lär göra någon vinning på detta. Vad var det kommunen betalade bondefamiljen Franzén-Infang i Halltorp för fängelsemarken? 14 miljoner eller 17 miljoner?

 5. 400 platser fylls väl upp på en vecka eller två , bättre att fösa in “vissa” i gamla gruvor och betongbunkers tills de kan skickas hem eller fängelse i något otrevligt land !

  Tänk att ha ett fängelse tal med Nordkorea 😱

  21
 6. ”Häktet i Karlskrona närmar sig bristningsgränsen och beläggningen är ovanligt hög, våningssängar har fått sättas in och i besöksrum finns nu madrasser på golvet där häktade får sova.”

  Hur gör man med kriminella med fulla restriktioner i dubbelrummen? En arab och en zigenare i varje cell med behov av tolkhjälp?

  Varför inte köpa tillbaka cellfängelset. Det är bara att flytta in alla tjyvar och andra ganstrar.

  https://static-cdn.sr.se/images/105/ec64dfbb-bddf-468e-b314-5d3545d17bf5.jpg

  14
  • @ Hur gör man med kriminella med fulla restriktioner i dubbelrummen?
   Dem med fulla restriktioner hålls häktade på polisen eller i anstalter ensamcell utan kontakt med leriga intagna.
   Mvh.

   8
   2
   • Jo det vet jag. Det gör man så länge antalet celler räcker till. Hur gör man sen? Vad tror du?

 7. Istället för att slänga ut pengarna på anstalter i Sverige kan vi göra ett avtal med Sydafrika att utländska medborgare som dömts till fängelse avtjänar sitt straff där. När straffet är över släpps de ut i Sydafrika.
  Samma med asylsökande. Alla asylsökande behandlas i Sydafrika, de som får asyl får stanna där.

  Sydafrika är ett av kontinentens rikaste länder och tre gånger så stort som Sverige.

  18
 8. Hade varit billigare och bättre om migrationen av kriminella och lycksökare helt hade stoppats.

  (S) lovade utvisa fler kriminella migranter men inget har hänt. Typiskt (S)!!! Lovar runt men håller tunt!

  I Sverige (S) gullas det med förövarna medans offren negligeras.

  Oppositionen säger NADA!!! Tänk på det när ni röstar i höst. Det behövs någon nytt för att lösa situationen som allah dessa “GODA” människor skapat för oss svenskar som är hederliga och skattebetalare.

  18
 9. Hur skulle det va om myndigheterna började i andra ändan med att göra
  ett längre uppehåll med att importera brottslingar, för att fåordning på
  det Tjyvsamhälle som Sverige blivit?? Ska vi behöva att bygga nya
  fängelser varje år bara för att förse Vänstern med nya knapptryckare?

  Och det är givetvis inte tal om att skärpa straffen för att den vägen få ner
  brottsligheten??? Tror fan att alla importerade söker sig till dem som förser
  dem med ett gratisliv

  23
 10. Bygg en helt ny RIKSANSTALT av högsta säkerhetsklass i Laisvall i Lapplands inland !
  Här finns redan infrastruktur som VA o el så platsen härbärgerat en nedlagd blygruva från 1940-talet. Här slutar också allmän väg – och tillika den enda väg som leder till platsen genom milslånga myrmarker från Arjeplog.

  I Arjeplog finns flygplats och ett antal mil söderut i Arvidsjaur finns jägarregemente – Norrlands Dragoner K4 – och järnväg.

  MILJARDER mygg sommartid och 30-40 grader kallt vintertid sörjer för att de intagna “kunderna” inte ger sig ut på egna vandringar från anstalten !

  Dessutom ger en ny riksanstalt på platsen statliga säkra och trygga arbetstillfällen. Inte bara under byggtiden utan även för driften.

  28
 11. Då finns möjlighet att importera ytterligare 400 nya brottslingar, borde vara klart på en månad. Dessutom behövs fler tolkar, advokater, sjukhussängar, poliser och bostäder på samma tid.

  21
 12. Oj, Ryssland är tydligen föregångsland i ett avseende! De har antagligen gedigen kunskap och erfarenhet inom området. Även om maffian springer lös i världen låser de ju in rätt mycket journalister, demonstranter och vanliga medborgare som av misstag nämner sanningen.

  10
  1

Kommentera