Vattenfall skalar upp kärnkraften

ENERGIFÖRSÖRJNING. Vattenfall ökar sin produktion av kärnkraft. Åtgärden väntas kapa pristopparna i södra Sverige. – Ja, det kommer det ju att göra i någon mån, säger energijättens ansvarige för kärnkraften, Torbjörn Wahlborg, enligt tidningen Näringslivet.

Forsmark kärnkraftverk Foto: Anders Sandberg

Vattenfalls reaktorer i Forsmark, vid den uppländska kusten, har sparkapital. Det går att kräma ur mer energi. För några år sedan höjdes effekten vid Forsmark 2, nu är det ettans tur, och från senare delen av sommaren kan effekten ökas på med 100 MW eller tio procent mer än i dag, i två steg.

Enligt Torbjörn Wahlborg innebär det här det största tillskottet av planerbar kraft under hela 2020-talet, alltså exklusive vindkraft som inte går att reglera på samma vis.

Tillskottet blir extra viktigt vintertid, när det blåser dåligt, och då främst i södra Sverige.

Potentiellt kan även Forsmarks tredje reaktor öka kapaciteten, men det krävs mer investeringar och något sådan beslut är inte taget, men heller inte uteslutet, enligt Torbjörn Wahlborg.

Att Vattenfall inte ökat kapaciteten i Forsmark 1 tidigare, trots de skenande elpriserna, hänger ihop med kapacitetsproblem i elnätet. Men nu har Vattenfall hittat en lösning ihop med Svenska Kraftnät, enligt Wahlborg.

Men helt i hamn är det inte. Tillstånden från Svenska Kraftnät och Strålsäkerhetsmyndigheten är inte färdiga ännu.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Vattenfall skalar upp kärnkraften

 1. F Ö! Glöm inte att det snart är dags årsöversynen av reaktorer. Vad jag förstår är dessa skjutna på till efter valet. Får vi en tidig inledning på vintern blir översynen till katastrof. Se vad som händer just nu med ”sydvintern”

 2. Återstarta de nedlagda reaktorerna i Ringhals. Det finns inga tekniska problem att göra det.

 3. ”Men nu har Vattenfall hittat en lösning ihop med Svenska Kraftnät, enligt Wahlborg.”

  Kan den lösningen vara Val 2022? Luktar härsket valfläsk.

  När man har ”företrädare” som besöker World Economic Forum och Bilderberggruppen tillsammans med svenska oligarker istället för att värna folket och landet blir det lätt som det blivit nu. Långsiktiga lösningen är modulär gen IV kärnkraft i närheten av större tätorter. Den kortsiktiga lösningen är att fimpa kablarna till Danmark och Tyskland och hindra nyetablering av utländska och svenska företag som bara vill åt billig elenergi. Vattenfall, SSAB, LKAB, Microsoft, Google, Facebook, Grupo Fertiberia är några som behandlar Sverige som ett u-land och snor ”råvarorna”.

  21
  • Ser att du förstår dig på både politik och el-systemet.

   Men vi gräsrötter i Sverige vet att detta blir det inget av. Som du nämner – efter valet.
   EU-kansliet har beordrat att Sverige skall leverera ”grön el” till Belgien och då måste kablarna till Tyskland/Polen finnas kvar. Kabel till Danmark kan ju vara kvar t v förutsatt att danskarna bortprioriterar el söderut.

   6
   1

Kommentera