Politiker gäspar medan kriminella invandrare stjäl miljarder

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Socialdemokraterna lovar att ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen” över välfärden. Samtidigt låter regeringen kriminella plundra staten på stora belopp inom assistansen, rapporterar Expressen.

Under våren har en ny assistanshärva rullats upp i Uppsala. Det rör sig om en invandrarsläkt som har plockat ut 9,7 miljoner kronor i statliga assistanspengar på bedrägliga grunder.

Allting började med att en man med intellektuella funktionshinder hämtades från Mellanöstern till Sverige år 2011. Det är denne man som sedan har blivit ett levebröd för familjemedlemmarna i Uppsala.

Genom att kraftigt överdriva mannens behov av hjälp lyckades man få Försäkringskassan att bevilja assistans nästan dygnet runt. I själva verket lämnades mannen ofta ensam medan de fyra åtalade ägnade sig åt annat, såsom heltidsarbete i offentlig sektor, föda barn och att åka utomlands.

Förundersökningen spänner om 5.000 sidor, vilket säger något om bedrägeriets omfattning.

Ändå är det bara en i raden av assistanshärvor som har avslöjats under senare år. På många sätt är Uppsala-fallet typiskt. Ofta rör det sig om en familj eller släkt som bildar ”en kokong” runt brukaren, vilket gör det närmast omöjligt för utomstående att få insyn. Anhöriga besätter alla roller, såsom assistenter, gode män med mera.

Den funktionshindrade och/eller assistenter har inte sällan hämtats från tredje land till Sverige. I domar gällande assistansbedrägerier finns en klar övervikt av utlandsfödda eller personer med utlandsfödda föräldrar.

Ibland simulerar brukaren sitt handikapp, som i det klassiska fallet med ”Kaninmannen” på Liseberg. Men betydligt vanligare är att det finns ett funktionshinder i grunden som sedan överdrivs. Därmed löper brukarna stor risk att vanvårdas och själva bli brottsoffer i bedrägeriet.

När Magdalena Andersson tog över som statsminister lovade hon att försöka ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Ändå är det påfallande tyst om den genomprivatiserade assistansbranschen.

Det är paradoxalt. För om det är något välfärdsområde som det offentliga har tappat kontrollen över är det just assistansen.

Den totala kostnaden för LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – uppgår numera till över 80 miljarder kronor årligen. Av den summan står den statliga assistansersättningen för runt 24 miljarder. 

Det kan jämföras med exempelvis polisbudgeten, som efter senare års satsningar uppgår till 33,8 miljarder.

Det är svindlande belopp som vi talar om. Och nya, historiska resurstillskott är på gång. Regeringen har under våren presenterat ”den största satsningen på personlig assistans sedan LSS infördes”. 

-Pettersson säger att den politiska passiviteten i frågan beror troligen på att det finns starka väljargrupper bland bedragarna som som få politiker vill ta strid med.

Om assistansbedrägeri på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Politiker gäspar medan kriminella invandrare stjäl miljarder

 1. Det finns något som heter ”mota Olle i grind”. Jag tror handläggarna ofta misstänker fusk men inte vågar neka p.g.a dåligt stöd uppifrån. Om man var mer på alerten vid ansökan slapp man att det byggs en hel maffiaklan kring simulanterna eller de handikappade.
  Ännu bättre, bevilja inte immigrationen alls. All menas handikappade kan inte bo i Sverige.

 2. DEN FÖRSTA ÅTGÄRDEN FÖR ATT FÖRSÖKA KOMMA TILLRÄTTA MED
  DET ENORMA BEDRÄGERI SOM FÖREKOMMER ÄR ATT SÄTTA STOPP
  FÖR ALL DEN IMPORT AV BEDRAGARE SOM FORTGÅR FÖR FULLT!

 3. Invandrare utnyttjar det sociala systemet, altså våra sparpengar, på allehanda olika sätt. Sedan undrar man varför folk blir rasister!

  9
  1
 4. Den som funderar på vilken eller vilka idioter som införde detta kan läsa https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/om-stod-och-service-till-vissa-funktionshindrade_GG03159 Bakom detta står som förväntat samma personer som stoppade luciabeslutet; Carl Bildt och Bengt Westerberg.

  a) Det är mer än hög tid att sätta stopp för massinvandringen och påbörja massavisningar. b) Ingen person som inte är född som svensk medborgare i Sverige ska ha rätt vare sig till stöd eller uppehållstillstånd. c) Återinför möjligheten att skala av utdelat medborgarskap. Den togs bort 1977 och jag har inte lyckats med att utröna vem eller vilka som hittade på det. d) Återinför tvåkammarriksdagen där varje geografisk enhet har två representanter valda i enmansvalkretsar.

  33

Kommentera