Pensionerna

VALET 2022. Samtliga riksdagspartier vill höja pensionerna, men hur det ska göras har partierna tvistat om under våren. Igår, måndag, såg frågan ut att få en lösning innan saken tog en oväntad vändning i finansutskottet.

Steget Efter

Tidigt måndag morgon 13 juni meddelar Socialdemokraterna i regeringen att de tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet enats om ett nytt brett förslag gällande pensionerna. Kompromissen innebär en ”förstärkning av de lägsta pensionerna” men också ”ytterligare reformer inom pensionsområdet” (se hela förslaget i faktarutan).

Under måndagens förmiddag kom beskedet från Centerledaren Annie Lööf att C kommer att rösta på S-regeringens vårändringsbudget på onsdag.

Vid lunchtid på måndagen stoppas den nya pensionsförslaget i finansutskottet. Moderaterna uppger under eftermiddagen att de agerat på rekommendation från de oberoende tjänstemännen. Oppositionspartierna har majoritet i finansutskottet.

Pensionskompromissen kommer därmed inte att gå till omröstning. Finansutskottet släpper i stället fram oppositionens (M, SD, KD och L) pensionsförslag.

– Med några få minuter innan utskottsmötet kom det ett nytt förslag som inte hunnit beredas på rätt sätt, och därför måste vi förhålla oss till det, säger ledamoten Jakob Forssmed (KD).

Statsminister Magdalena Andersson (S) går till hårt angrepp mot oppositionens agerande i pensionsfrågan. Enligt statsministern ägnar partierna sig åt paragrafrytteri när de stoppar S, MP, V och C:s kompromissförslag i riksdagens finansutskott.

Stoppet kritiseras också av Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl och finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S). Åsa Westlund anklagar också utskottet för att ägna sig åt paragrafrytteri.

Framförallt känns det väldigt odemokratiskt att en falsk majoritet stoppar riksdagen från att pröva detta, säger Westlund.

Både S och C ska nu undersöka om det ändå går att ta det nya pensionsförslaget till riksdagen.

Samtidigt kan den politiska vilden Amineh Kakabaveh åter spela en avgörande roll i den svenska politiken. På måndagen hade hon ännu inte bestämt hur hon ska rösta vid budgetomröstningen på onsdag. Kakabaveh säger att hon vill se satsningar mot hedersförtryck i regeringens budget.

Den andra vilden och tidigare Sverigedemokraten Roger Richthoff säger att han kommer att rösta för den blågula oppositionens budget.

-Pettersson säger att det det är en väldig röra, har jag förstått det rätt så vill vänstern höja pensionerna rejält för dem som har det sämst oavsett om de har jobbat i Sverige eller inte medan den blågula oppositionen vill att pensionshöjningen ska kopplas till arbetsinsatsen.

Martin Ådahl som är centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson och andre vice partiordförande drar paralleller till Donald Trump för att oppositionen vill följa riksdagsordningen och lyssna på de opolitiska tjänstemännens bedömningar. Ådahl gör allt för att rädda sina nya kompisar i S. Det är S och C som kallar den svenska lag som styr riksdagens arbete för ”byråkratiskt kryphål”. Det är S och C som likt Trump inte vill följa lagarna och skylla på andra.

Om Martin Ådahl på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Pensionerna

 1. Både Annie Lööf och Martin Ådahl suktar väl efter ministerposter i den röda röran efter valet kantänka

  10
 2. Lite signifikativt att vänstern vill prioritera de som aldrig jobbat framför de som hela sitt vuxna liv arbetat inom låglöneyrken.

  29
  • Muppen Ådahl talar med kluven tunga . Han är så sugen på att ta över efter Annie så han smugnjuter varje gång hon går på pumpen .
   Centerpartiets golgatavandring har börjat och kommer att fortsätta fram till valet .
   Så om Ådahlsgrabben kan stilla sig lite så har han möjlighet att ärva ett pilsnerparti (2,8%) efter valet .
   Och ljuget kommer allt tätare och blir allt värre .
   För allt fler ser igenom den hybris Annie drabbats av .

   17
 3. Anledningen till att såzzarna är så hysteriska i denna fråga handlar inte om någon plötslig omtänksamhet mot pensionärerna. Mer handlar det om timing. Det avgörande inslaget i frågan gäller att smörja de nya, importerade kärnväljarna. Full pension till de hitresta bankomat-flyktingarna trots att de aldrig bidragit på något sätt.
  Men det grövsta tricket är ändå att höjningen ska utbetalas två veckor före valet. Precis som kompensationen till bilägarna för de höga drivmedelspriserna. (Det sist nämnda blev väl nedröstat, tror jag).
  Som alltid med såzzarna, så måste alla skattebetalare betala notan för deras valfläsk, medan normala partier får bekosta sådant själva. Tjuveri och bedrägeri som vanligt.

  51
  3
 4. Tja, av landets 2.3 miljoner pensionärer,
  har 1/3 mkt bra pensioner ( bra för dem
  de är värda det) , 1/3 har det drägligt,
  kanske mellan 15-18 000/m. Resterande 750 000 ligger på 7-12000/M. S partiet har alltid hävdat
  att de står på de svaga sida…
  EU s fattighetsnorm är 12900.
  Skäms Sverige, samtidigt som vi
  skickar mångmiljard belopp t
  andra länder utan att veta var de hamnar. Arma land.

  54
  • När dom sämst betalda pensionärerna i Danmark har 20000 i månaden och i Sverige 5-7000 så kan man bara känna förakt för dom styrande här.

   Det som skaver på Sossarna är att dom inte kan ge nyadeln, dvs deras
   röstboskap samma höjning som dom som jobbat, den andra sidan vill att bara
   dom som jobbat ska få ta del av höjningen.

   31
 5. Kan bara hålla med Liberalernas partiledare när det gäller pensionerna , det har ju hela tiden tjatats om när du jobbar att ju mer du arbetar desto bättre pension kommer du att få . Men vad gör då en ”arbetarregering” uppbackad av ”gödselpartiet ” jo dom som har jobbat minst ska ha mest . Sedan kan man konstatera att fru Andersson har tappat kompassen för det går ju inte en dag utan att hon får spelet , men det kanske blir så när 4 kvinnliga partiledare ska samsas dom klöser ögonen ur varandra ,vad som saknas är en stark tupp som går in i processen och styr opp det hela .

  58
  1
 6. Är alla vänsterblivna totalknäppa? Verkar så!
  Är det åsa westlund som har frånvarorekordet i eu parlamentet ?
  Sänk garantipensionen för den som aldrig jobbat här utan kommit hit som välfärdsmigrant o höj till våra utslitna åldringar som byggt landet !

  65

Kommentera