Sverige i bättre position nu än före ansökan

NATO. Finland går inte med i Nato utan Sverige skrev bloggen igår efter att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökt Finlands presidenten Sauli Niinistö. Idag var det Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) som fick besök av Stoltenberg på Harpsund i Södermanland. Under mötet diskuterade Andersson och Stoltenberg bland annat Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap, Rysslands invasion av Ukraina och den säkerhetspolitiska situationen i närområdet.

Statsminister Magdalena Andersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Sverige är i bättre position än före Nato-ansökan, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under måndagens presskonferens i sörmländska gården i Harpsund.

Stoltenberg sa också att Nato är glada att Sverige tar Turkiets oro, som just nu hindrar ett svenskt Natomedlemskap, på allvar.

– Jag välkomnar att Sverige redan har påbörjat förändringen av landets antiterrorlagstiftning och försäkrar att vapenexportlagstiftningen kommer att ligga i linje med deras framtida status som Natomedlem.

Turkiet har anklagat Finland och Sverige för att stödja kurdiska militanter samt terroriststämplade PKK och säger att de inte kommer att stödja de två nordiska nationerna förrän de ändrar sin politik – om de ska gå med i Nato.

Turkiet har Natos näst största militärmakt och har varit medlem i Nato sedan 1952. När Turkiet invaderade Cypern år 1974 utlöste det en av de värsta kriserna i Natos historia och Grekland lämnade alliansen under en period. År 2019 gick turkiska trupper in i de kurddominerade delarna av Syrien vilket ledde till nya spänningar inom alliansen. Att Turkiet också köpte ryska luftförsvarssystem gjorde att Nato-medlemmen USA år 2020 införde sanktioner mot Turkiet.

Statsminister Magdalena Andersson (S) sa att Sverige tar Turkiets oro väldigt seriöst och har en pågående dialog med Turkiet där de bland annat förklarat hur mycket striktare lagstiftningen mot terrorism blivit de senaste åren.

Stoltenberg lyfte även Sverige och Finlands säkerhet under ansökningsprocessen och sade att Sverige nu är delaktigt i robotförsvaren i Baltikum och Polen samt att Sverige är säkrare efter ansökan om medlemskap i Nato.

Om Sverige blir attackerat, då är det otänkbart att Natos allierade inte skulle agera. Det är ett tydligt budskap vi skickat till eventuella fiender, sade Jens Stoltenberg.

Stoltenberg kunde inte uppge något datum för när Sverige och Finland kommer kunna vara fullvärdiga medlemmar i Nato.

Regeringen var på Harpsund för att informera sig och fick möjlighet att ställa frågor. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Sverige i bättre position nu än före ansökan

 1. Herre min Skapare, fyra av de honkönade har tennisskor på sig! Vid ett regeringssammanträde…
  Det verkar ta emot något alldeles oerhört för svenska kvinnor att klä sig som kvinnor ska.

  Det minsta att begära är kjol/klänning, strumpor och ett par pumps/stövlar. Klä sig ämbetsmannamässigt vilket gör ett allmänt gott intryck, särskilt med de rader av mega-f_ckup:s som den här illustra samlingen på bilden åstadkommit.
  (det ser nästan lika illa ut som konduktörerna[tågvärdarna] på SJ. Men de har faktiskt bättrat sig en aning. Jo, det är säkert. Men bara en del.)

  Allvarligt, det är hög tid för vårt Swerige att se till att vi har en statsminister, en man. Det blir bara tok av allt det här.

 2. Påminner inte Magdalenas köpta röster lite om en dålig amerikansk B-film där Maffian går som en röd tråd genom hela spektaklet ? Det kan väl ändå inte vara lagligt, detta mygel med rösterna ? Och snart är det dags för det tredje röstköpet på ett halvår för Magda “don-Corleone”. Hela den parlamentariska demokratin är ju satt ur spel när det köps och säljs för röster och inflytande.

  11
 3. När ska Magda bjuda någon av sina kompisar i förortsgängen på en
  tur med Harpsundsekan?

  21
  1
 4. En liten undran, när man tittar på fotot med regeringen på trappan. Är man månne en viktigare person om man står längst fram och mindre viktig om man står i bakre ledet

  12
 5. Jag ser inga som helst problem med att kasta kurderna till vargarna. Om situationen hade varit omvänd hade kurderna inte ens haft en diskussion, de hade bara hivat iväg svenskarna och sprungit.
  I valet mellan rikets säkerhet och kurdernas så är det inget val.

  18
 6. Skönt om vi kom med i NATO snabbt så vi kan bli av med det korrupta UD gänget som legat i som bävrar för att förstöra Sveriges rykte utomlands .
  Sedan tar vi itu med biståndet till Palestina och andra skumma transaktioner till förtryckare jorden runt.
  Tänk att FREDSORGANISATIONEN NATO skulle bli det som befriade SVERIGE från det socialdemokratiska oket i utlandspolitiken .
  Underliga äro Herrans vägar .
  Sedan gör vi tänkande Svenskar processen kort med resten av välfärdsförstörarna i septembervalet.

  24
  3
  • Varför tror du att det skulle bli bättre om Sverige fick bli medlem. Det är väl ändå Magdalena som bestämmer vilka ministrar hon ska ha. Inte NATO.

   12
   1

Kommentera