Ryssland skyldiga till krigsbrott

UKRAINA. Amnesty International uppgav under måndagen att Rysslands hänsynslösa beskjutning av Ukrainas näst största stad Kharkiv, och invasionsstyrkornas användande av exempelvis klustervapen, är att betrakta som ett krigsbrott, rapporterar Reuters.

Organisationen pekar på att hundratals civila dödades under de ryska styrkornas attacker mot Kharkiv, vilka varade från och med krigsutbrottet fram till dess att styrkorna slogs tillbaka i maj.

En händelse som Amnesty lyfter fram är en klustervapenattack mot en lekpark i staden, som ska ha lett till att nio personer dog och 35 skadades.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Ryssland skyldiga till krigsbrott

 1. Det är alltid segraren som bestämmer vad som är krigsbrott.
  Under andra världskriget var de värsta krigsbrotten USA:s atombomber över två japanska städer samt USA:s och Storbritanniens terrorbombningar av Dresden och Hamburg, men det var endast tyskar som dömdes.
  Så i detta krig lär det bli huvudsakligen Ukrainare som döms.

  4
  13
  • Jämförelsen haltar 180 grader. Om den fria världen lägger Ryssland i ruiner och sen dömer Putin och hans hantlangare för krigsbrott så har historien upprepat sig. Det vore nog det mest ”rättvisa” avslutet på kriget!

   Det kommer dock inte hända eftersom Putin har kärnvapen. Nordkorea gör nu allt för att uppnå samma status som Ryssland. Tydligen är det högprioriterat för säkerheten i dessa länder. Kanske ska både vi och Ukraina tänka om? Vi borde nog skaffa större smällare så vi också kan känna oss säkra?

   9
   1
   • Skall du ha frid på Jorden så är det nog USA som skall krossas eftersom de startar de flesta krigen, samt bombar största andelen civilbefolkning.

    1
    4
   • Nikita Chrusjtjov sa att kommunism och kapitalism skulle tävla på ärliga villkor för att se vilket som var bäst.

    När Chrusjtjov insåg att kommunismen förlorade blev han grinig och lovade att startade kommunistiska revolutioner över hela världen.

    Där har du svaret på de krig som USA har påstått startat och då har jag inte nämnt islam…

   • Jasså, det var en stor nyhet, antagligen okänd för de flesta. Är det fakta från Youtube?

    Om du räknar vad USA ställt till med, så räknar jag vad Stalin, Lenin, Mao Hitler och Putin ställt till med så kan vi väl jämföra… eller menar du att det är USA som triggat igång allt dessa dårar ställt till med?

   • I USA, och Kanada, har man lyckats döda nästan hela urbefolkningen, så andelsmässigt måste det nog vara rekord.

 2. Användning av klusterbomber är i och för sig inget krigsbrott. Det finns ett internationellt avtal som förbjuder klusterbomber men en stor del av världens länder har inte ratificerat det (däribland Ryssland och många västliga länder).

  Ett krigsbrott blir det först då om man bombar t.ex. sjukhus med dem.

  9
  1
 3. Man måste vara enögd om man inte ser vad som händer i Ukraina.

  Ukraina är en suverän stat erkänd av allah utom Ryssland!

  Vad händer om fler stora stater får för sig att de har rätt att intervenera mindre stater under förevändning att skydda befolkningen?

  Snart kommer Kina att ge sig på Taiwan. Vad säger ni då?

  Vad tror ni Estland, Lettland, Lithauen, Polen, Moldavien, Georgien, …….. tycker om en rysk invasion?
  Eller att Gotland anfalls av Ryssland.

  Jag har förstått att det finns en hel del svensk hatare här på bloggen. En del är rena fascister och stöder Ryssland i deras imperialistiska strävanden . Andra hatar Sverige pga att vi har lyckats skapa ett bra samhälle för de flesta. De samhällen som de “flytt” från har varit odemokratiska, kvinnoförtryckande, islamistiska och allmänt ociviliserade med en kultur som påminner om 1500 talets Europa.

  Ni har fått det bra i Sverige med fri skolgång och bidrag i massor! Ni har fått möjlighet att utveckla er själva på ett sätt som ni kan glömma i de länder ni “flytt” från. KOM INTE HIT OCH PREDIKA FÖRTRYCK OCH ISLAMISM.

  Sverige står för demokrati, jämlikhet mellan könen, frihet under ansvar, möjlighet att utvecklas, ……….

  Sverige är ett bra land att leva i! Om ni inte tycker det så finns det inget som hindrar er från att åka tillbaka till islamistisk fundamentalism, fattigdom, stampade jordgolv, ……………..

  Jag säger bara LYCKA TILL!!!

  20
  4
  • Men korthuset faller samman, kan inte tillverka pass, Arlanda, SAS, Vårdexpressen, plaststrupar, elbrist, illegal städhjälp hos stadsministern, Kakabave, sjukvården, Folktandvården, covid-19, Polisen, Morgan, Ynkeman, Dan Eliasson.

   11
   6
 4. …men ingen belyser vad Ukrainarna gjort mot den ryska befolkningen i Donbas sedan 2014 och alla löften Zelenskij brutit gentemot dem… säger inte att det som händer nu rättfärdigar det… skulle bara vilja ha en mer nyanserad bild… tyvärr kommer ryssarna att mala ner allt till grus tack vare tjurnacken i Kiev och Tsaren i Moskva. De som får lida är som vanligt den lilla människan. Ps att hata Islam är bara sunt (har inget med detta att göra dock)

  19
  23
  • Peter: …men ingen belyser vad Ukrainarna gjort mot den ryska befolkningen i Donbas…

   Jag har för mig att alla invånare i Donbass var/är medborgare i Ukraina, en del av dem rysktalande.

   I sydöstra Ukraina utropade ryskspråkiga miliser “folkrepubliker” och begärde att få tillhöra Ryssland. Miliserna tog kontroll över stora områden, och när Ukrainas armé efter en tid var på väg att besegra dem fick miliserna rysk hjälp med en motoffensiv. De Moskvastödda enklaverna Donetsk och Luhansk har sedan dess utgjort ryska protektorat och Ryssland har delat ut pass till invånarna som blivit ryska medborgare.

   Trots vapenvilor och internationella förhandlingar har strider fortsatt att flamma upp vid utbrytarenklaverna. Ryssland, som nu betraktar separatisterna i östra Ukraina som ryska medborgare i behov av skydd, har anfallit Ukraina och bestraffas för detta med internationella sanktioner av olika slag.

   Donetsk och Luhansk är enligt internationella avtal och regler en del av Ukraina och det måste Ukraina ha rätt att försvara. För inte så länge sedan försökte Tjetjenien bli självständiga från Ryssland, då gällde tydligen andra regler för Moskva.

   Ukraina har rätt att försvara sitt territorium.

   Läs mer på länken

   https://www.ui.se/landguiden/konflikter/ukraina2/fordjupning/

   24
   10
   • Det fanns och finns ryska medborgare i Donbass. Var skulle Ukrainsk militär + nazisterna skjuta folk i området? För inte är det väl så att det sedan 2014 skjutits ukrainare av ukrainsk militär?

    1
    8
   • Det finns nog fler nationaliteter än ukrainska och ryska i området men det spelar ingen roll.

    Donbass och Krim tillhör Ukraina enligt internationella regler och flera avtal med Ryssland.

    Putin är en krigsförbrytare.

    7
    1
   • Du missar en sak. Ukraina har i alla tider tillhör Ryssland. När Ukraina bröt sig ut ur CCCP så gjorde man samma sak som väst gjorde i Kosovo. Man tog Rysslands vagga och gav till ukrainarna och man tog Serbiens vagga och gav till albanska musselmaner.

    2
    8
   • Ukraina har inte i alla tider tillhört Ryssland.

    Södra delarna inklusive Krim har tillhört Osmanska riket betydligt längre tid än vad det hört till Ryssland.

    Och det är det lilla…

    6
    1
   • Ja, där sa du något… Vikingarna grundade Ukraina som grundade Ryssland. Ryssland borde alltså tillhöra Ukraina, som borde tillhöra oss…

    5
    1
   • Frågan är om inte Moskva av historiska skäl tillhör Sverige också.

    Sverige lyckades med det som så många efter oss misslyckades med: att inta Moskva. Det gjorde den svenska armén den 12 mars 1610 och möttes med jubel från Moskvas invånare.

    Vi lämnade frivilligt efter några månader. Staden var inget att ha.

 5. Ryssland med kleptokraten, gangstern, krigsförbrytaren, är en totalt skamlös, hänsynslös, empatibefriad psykopat. Hans imperiedrömmar är som Hitlers. Det vi fått se från Ukraina säger allt.

  23
  10
  • Så du menar på fullt allvar att det som Clinton gjorde i Serbien var ok? Eller vad Kennedy/Johnnson gjorde i Vietnam? Problemet är den svenska enögdheten. Ryssland kommer att besegra Ukraina, trots att Ukrainas armé består av 600000 det ska då ställas mot de 200000 som Ryssland satte in i kriget. Donbass och området runt Krim är under rysk militär redan. Så i princip finns ingen anledning att komikern Zelensky att ge upp för att spara ukrainskt liv.

   3
   8

Kommentera