Ett sjukt dåligt vårdsystem

SJUKVÅRD. I Sverige har vi ett vårdsystem som är minst sagt konstigt. Dom flesta av oss är listade/skrivna på en vårdcentral där vi med lite tur är tilldelade en specifik läkare, annars får vi ta den som erbjuds. Så långt är allt bra men sedan börjar problemen. Det finns ett stort problem med hur systemet är uppbyggt. Vårdcentralerna får betalt av dig och mig, alltså skattebetalarna per listad patient och månad. När de sedan tar emot patienten uppstår det kostnader och vårdcentralen förlorar de ekonomiskt. Det kan leda till en situation där vårdcentraler inte vill ta emot sina patienter.

Bild: Leif Ingvarsson

Vi har alltså ett system där du som kund/patient har betalt för sjukvård i förskott men inte kan vara säker på att få denna vård i rimlig tid för att vårdcentralen förlorar pengar när patienten behöver vård.

Systemet är uppbyggt så att vårdcentralerna tjänar på att hålla patienterna borta och det spiller naturligtvis över på akutmottagningarna, där det på många håll är långa köer.

Vårdsystemet behöver förändras så att patienten ses som en betalande kund och inte som en kostnad. Patienterna behöver också lära sig att inte överkonsumera vård och inte springa till vårdcentralen eller akuten för minsta förkylning.

Varför lägger inte vårdcentralerna ut sina tider på nätet, där det är enkelt att boka en tid som passar och ge vårdcentralerna betalt per besök plus att patienten ska betala en del av vården. Kroniskt sjuka kan ha frikort eller högkostnadsskydd.

-Pettersson säger att vi har ett allvarligt systemfel när vårdcentralen tjänar på att hålla stängt med få och svårbokade tider.

Socialminister Lena Hallengren är ansvarig för sjukvården och tjänar 145.000 kronor i månaden plus förmåner. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ett sjukt dåligt vårdsystem

 1. Låt patienten betala och ersätt i efterhand. Då finns det garanterat lediga tider.

  3
  1
 2. Jämförelser med andra länder visar att man skulle få en bättre servicenivå, dvs slippa köer till akut och vårdcentraler om man hade en försäkringslösning med pengar som följer patienten. Köer är en naturlig del av budgetfinancierade system. Man kan jämföra med NHS i Storbrittannien som har liknande problem. Om man sammanfattar; en försäkringslösning är dyr men har bra service. Ett system mer förfinanciering och budgetstyrning är billig men har köer och dålig service. När Socialdemokraterna klänger fast vid nuvarande system och hävdar att det är lika för alla så är det en lögn eller i bästa fall en halvsanning. Det existerande systemet är billigare; det är inte bättre i något annat avseende.

  13
 3. Alla kunde ta av sig kläderna och titta ner om dom ser sitt könsorgan. Gör dom inte det föreslår jag fasta och därefter diet tills ni skymtar pillesnoppen.
  Detta kommer att göra er mycket friskar än sjukvårdens sprutor och piller. Tyvärr krävs det en ansträngning för att få resultat. Men häng i så kommer ni att må bättre och slippa en massa konstiga piller.

  21
  1
 4. Nu målas det fan på väggen ordentligt.
  Kolla vilka som är chefer och i vilka stadsdelar fusket pågår .
  I den stadsdel jag bor och verkar (Gröndal, Sthlm) har Det aldrig märkts att patienterna inte är välkomna.
  Tvärtom här blir man uppringd och efterfrågad om man inte hör av sig .
  Och de jag har pratat med i andra delar av Stockholm är av samma uppfattning .
  Vården i övrigt är hårt ansatt och lite svår att komma fram till .
  Men om olyckan är framme eller det blir akut så hamnar man i ”världens bästa vård” som en politiker uttryckte det för att få sola sig lite i glansen av det hårda arbete den underdimensionerade och underbetalda personalen utför .
  Heder åt de som gör ett otroligt arbete inom primär och akutvården .
  Och bu åt de politiker somnprarar om nedskärningar.

  21
  4

Kommentera