Ryssland använder 60-talsbomber

UKRAINA. Sedan i april har Ryssland sannolikt använt dussintals så kallade Kh-22-robotar från 1960-talet, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en lägesuppdatering.

En Kh-22 robot avlossas från ett Tupolev Tu-22M (Nato-namn Backfire)

De 5,5 ton tunga robotarna är ursprungligen avsedda att bestyckas med kärnvapen och förstöra hangarfartyg. De har ”mycket dålig träffsäkerhet” när de bestyckas med vanliga stridsdelar och används mot mål på land, och kan därför orsaka stora civila skador, enligt departementet.

”Ryssland återgår sannolikt till så ineffektiva vapensystem för att de börjar få slut på mer träffsäkra moderna robotar.”

Uppemot 300.000 ton spannmål kan ha varit lagrade i lokaler som förstördes i ryska bombningar förra veckan och som Ryssland beskyller Ukraina för att ha eldat upp, säger Ukrainas biträdande jordbruksminister Taras
Vysotskyj i ett tv-sänt tal, skriver Reuters. 

Enligt Ukrainas uppgifter lagrades säden i silos vid en av landets största råvaruterminaler vid Svarta havet.

-Pettersson säger att det är svårt att veta vilken sida som ljuger minst, men jag antar att ryssarna ljuger värst, de har mycket att vinna med att dölja för hemmaopinionen och världen vad som pågår eftersom dom inte ens är i krig officiellt.

Ukraina har å andra sidan en stor del av världens sympatier och kan bara förlora på att ljuga.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

29 thoughts on “Ryssland använder 60-talsbomber

 1. En intressant detalj, i början verkade det som ukrainarna hade hittat en ny statuspryl, dvs en rysk AK-12, alltid när någon ukrainare uppträdde på video hade denne en AK-12, det enda sättet att få en AK-12 var att befria den, dvs orcen som haft den var inte längre i behov av nämnda vapen. I nuläget ser man inga ukrainare som har AK-12, istället har de AK-74, tjeckiska eller västerländska vapen. Och jag förstår varför, AK-12 är inget problemfritt vapen, tvärtom, det är ett vapen med ett antal otrevliga brister som ryssen valt att ta i bruk trots att de har AK-74 och modernare AK versioner som är verkligen bra. Undrar hur stor andel korruptionen har i att ryssen valde ett vapen med stora brister i stället för välfungerande modeller ?

  13
  1
 2. Det sprids en massa rykten på Peterssons blogg med rena fantasier. Tänk efter!

  Det är väl inget fel att tömma förråden på gammal krigsmaterial när ”fienden” är så sönderslagen att man inte behöver ta till ny dyrare ammunition.
  Propagandan från väst framställer rena fantasier, som de tror att MSM/Public Service kommer att tro på. De som har slut på mesta av sin krigsmateriel är Ukraina. De har inga fabriker som bygger stridsvagnar eller pansarbandvagnar. Ukrainas förband längs fronterna är numera reducerade till infanteri. De är nedgrävda och svälts långsamt ut p g a brist på underhåll. Detta innebär samtidigt att Ukrainas civilbefolkning tråkigt nog får svälta ännu mer.
  Mina källor är osäkra på Putins hälsotillstånd, d v s det finns inga uppgifter. Vad som sägs i Väst är ointressant. Men källorna säger att stödet för Putin är högsta möjliga, något som västerländska politiker f ö bara kan drömma om”

  13
  34
  • ”Det sprids en massa rykten på Peterssons blogg med rena fantasier. Tänk efter!”

   Jag undrar om inte herr Roland Salomonsson är en av de värsta att sprida rykten som är rena fantasier.

   ”Men källorna säger”

   Det ointressanta väst påstod att Putin skulle invadera och fick rätt med de andra källorna sa att det inte skulle bli någon invasion…

   21
   6
   • ”Vad som sägs i väst är ointressant” Tur att du är så välinformerad om
    vad som sägs i Ryssland, och upphöjer det till sanning. På vems sida
    du har dina sympatier går i vart fall inte att ta fel på!

    16
    4
  • Tack. Att ryssarna skulle lida prist på ammunition är horribelt naivt tänkt. Redan under WWII kunde dom massfabricera material till fronten fortare än Hitlers arme kunde förstöra. Och under kalla kriget utrustade dom sig med material för att föra kriget mot hela västvärlden.

   Ni som förespråkar att Rysslands eskalerande brist på ammunition skulle leda till Ukrainas framgång i fältkriget är riktiga PUTINISTER! Ryssarna har inte ens mobiliserad sin arme och dom har taktiska kärnvapen som är för att användas på främmande mark om deras arme skulle bli slagen där på fältet.

   Att Ukrainare nu matas till frontens skyttegravar och artillerield kommer att leda till en förlust och en permanent vapenvila där ryssarna behåller de mesta dom har erövrat.

   Gerillakriget är det enda sättet som kan leda till att stormakterna förlorar krig mot svagare stater. Hade Ukraina hällre gjord sig färdig för ett gerillakriget och sedan kapitulerat, skulle ryssarna omöjligen ha behållit ett land med över 40 miljoner gerillakrigande människor. Till slut skulle ryssarna ha fått åka hem från hela Ukraina (utom möjligen krim), precis som dom och amerikanerna var tvungna att lämmna hela Afghanistan.

   Vad gäller Putin och hela den ryska krigsledningen. Ja, jag anser att optimalt våre om ryska liberalerna skulle assasinera dom allihopa.

   5
   1
   • Ukraina håller redan på med gerillakrig på sina håll.

    Undrar varför USA skickade enorma mängder hjälp till Sovjet om ryssarna var så bra på att producera?

    Flygplan 6030
    Stridsvagnar 7 056
    Terrängbilar 51 503
    Lastbilar 375 883
    Motorcyklar 35 170
    Traktorer 8 071
    Artilleripjäser 8 218
    Kulsprutor 131 633
    Sprängämnen 345 735 ton
    Byggnadsmaterial till ett värde av $10 910 000
    Järnvägsvagnar 11 155
    Lok 1 981
    Lastfartyg 90
    Ubåtsjaktfartyg 105
    Torpedbåtar 197
    Fartygsmaskiner 7 784
    Matvaror 4 478 000 ton
    Maskinutrustning till ett värde av $1 078 965 000
    Metallvaror 802 000 ton
    Petroleumprodukter 2 670 000 ton
    Kemikalier 842 000 ton
    Bomull 106 893 000 ton
    Lädervaror 49 860 ton
    Däck 3 786 000
    Kängor 15 417 001 par

    5
    1
   • Bra fråga herr Pettersson.

    Det ser ut at i början av WWII soviet production av militär utrustning var relativt små – åtminstone jämfört med vad dom kunde producera senare i kriget. Jag skulle gissa att USA och UK hjälpte sin allierade i början av WWII för att förhindra Soviets snabba kollaps och för att förhindra att Rysslands råvaruresursser skulle falla till tyskarnas händer.

    Alla krigande ländernas production av krigsmaterial blev jättestort. Till exempel mellan 1941-1945…

    ”combat aircraft”
    soviet gjorde 108 tusen
    Tyskarna gjorde 79 tusen.

    ”Tanks and self-propelled guns”
    soviet gjorde 95 tusen
    tyskarna gjorde 54 tusen

    https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_combat_vehicle_production_during_World_War_II
    https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_industry_in_World_War_II#Air_forces

    Orsaken till att Soviet kunde göra so mycket militär utrustning, medan folket hade/har väldigt lite av allt, beror på att hela 15-20% av soviets GDP gick till militär kapprustning. Det är samma fenomen när Nord Korea nu kan utväcklar interkontinentala kärnvapen och allt möjligt jättedyrt medan folket svälter och äter gräss.

    Orsaken till att ryska folket har fått väldigt lite efter det kalla kriget är någ att hundratals oligarkker som har velat stoppa pengarna till sina egna fickor. Skulle dom ha stulit en billion dollar mindre, och den där biljarden blivit jämt delate till befolkning på 140 miljoner… Ja, det skulle betyda $7142 dollar för varje ryssens privata egendom… läs vattentoilet och varmt vatten.

    4
    1
   • USA som var neutrala i början på kriget skickade material till Storbritannien från september 1940 sedan tog det tid innan det blev volymer.

    Den 7 december 1941 anföll Japan Pearl Habor och först då drogs USA in i världskriget och då började alla allierade länder inklusive Sovjetunionen få hjälp av USA.

    Den mesta av hjälpen till Sovjet skickades från mitten av 1942 och framåt. Det är tveksamt om Sovjet lyckats besegra Tyskland utan denna hjälp, det hade i varje fall tagit mycket längre tid.

    När programmet upphörde i september 1945 hade totalt 38 länder erhållit materiel och råvaror till ett värde av mer än 49 miljarder dollar. Huvuddelen av detta bistånd lämnades i form av gåvor; c:a 7,8 miljarder dollar återbetalades.

    3
    1
 3. För den söm blir dödad av någon slags bomb spelar det någ inte så mycket roll om bomben var omodern eller inte.

  I går märke jag att någon på nätet säljer billiga patroner gjorda i Tzekoslovakien. Undrade hur länge dom egentligen håller sig och internet experterna värkar vara eniga om att sådana skulle någ kunna användas ett hundra år till. Läste också att USA hade nyligen använd i Afganistan och Irak sina sista .50 caliber ammunition från andra världskriget. So, om ländet krigar är det troligt att man tar till användning allt gammalt skit som finns lagrat i förråden – varför skulle manna annars ha det lagrat.

  ”Ryssland återgår sannolikt till så ineffektiva vapensystem för att de börjar få slut på mer träffsäkra moderna robotar.”

  Ja, ryssarna är jättedåliga på all möjliga sätt, det har globalist medierna sagt.

  9
  25
 4. Under tiden Sanningen knyter skosnörena
  – hinner Lögnen två varv runt planeten…

  11
  24
 5. Jag hatar invandrare. Ut ur mitt land. De kommer gå illa för invandrare i Sverige. Mycket illa.

  58
  1
 6. Skulle Ryssland gått in Donbass området för att bomba spannmåls lager i Mariupol?
  Storbritannien är de värsta krigshökarna historiskt sett .
  Det räcker med att nämna Dresden under andra världskriget.
  Ren och skär propaganda utan några som helst bevis.
  Infrastrukturen finns kvar i Ukraina till skillnad från när USA attackerar ett land.
  Man kan tycka vad man vill i Ryssland men när röken lägger sig i höst så är vi tillbaka på 1800-talet.

  35
  51
  • Nj tror jag inte att någon sida med vilje har bombat spannmålslagren men poängen är ju att vapen med dålig precision gör att olyckor kan hända.

   11
   19
  • ”Skulle Ryssland gått in Donbass området för att bomba spannmåls lager i Mariupol?”

   Vem har påstått att Ryssland gått in i Donbass för att bomba spannmålslager i Mariupol?

   Ryssland har i månader bombat Mariupol för att få kontroll över hamnen och i förlängningen kustremsan mellan Donetsk och Krim och dom verkar ha lyckats till priset av tusentals döda och ha bombat sjukhus, teatrar, skolor, bostäder och industrier samt troligen spannmålslager till grus.

   Gör dig inte dummare än du är genom att nämna Dresden och annat historiskt.

   Du har säkert hört om svälten i Ukraina med miljoner döda. Sovjetiska övergrepp på hemmaplan, i Finland, Baltikum , Polen , Rumänien , Ungern, Tjeckoslovakien osv. Ryska bombningar i Tjetjenien, Dagestan, Georgien, Syrien och Ukraina. Jämfört med detta är britterna amatörer på att bomba och döda.

   57
   34
   • Pettersson

    Har Ryssland bombat Mariupol?
    Ukraina har bombat Mariupol sen 2014.
    Hjälper Ryssland den ukrainska arme’n med att döda folket i Mariupol?
    Vilken sida står Ryssland på menar du?
    Att bomba republiker man försvarar är inte speciellt trovärdigt?
    Donbass området är fria republiker och inget annat?
    På tal om bombningen av Dresden som Storbritannien och USA gjorde var kriget redan slut.
    Avskyvärt och vidrigt.

    24
    51
   • Donetsk och Luhansk tillhör Ukraina och är ockuperat av separatister med hjälp av Ryssland. Ja, Ryssland bombade i 82 dagar Mariupol till grus. Det har alla utom möjligen Bagdad Bob insett.

    Kriget var på upphällningen men långt ifrån slut och Dresden var ett strategiskt mål med fabriker som Zeiss Ikon som tillverkade optiska riktmedel till kanoner och bombsikten samt kameror för fotospaning. Radio-Mende (senare Nordmende) tillverkade radar- och radioutrustning samt tidrör till Wehrmacht och Luftwaffe med flera.

    Nåväl, det var en grym brandbombning av Dresden men fortfarande ingenting mot vad ryssarna ställde till och ställer till med.

    https://youtu.be/UM72-srlZcU

    27
    3
   • Nä, men har aldrig hört något så dumt förut. Då blir man helt ställd…

    32
    10
   • Pettersson.

    Ge ett enda trovärdigt bevis på att Ryssland bombade i 82 dagar Mariupol till grus.
    Får vi se din trovärdighet nu?
    Upp till bevis?

    4
    22
 7. De använder även artilleriammunition från världskrigen då de inte har tillgång till modern ammunition.

  Det är som jag påpekat förut, Putte börjar få slut på sina moderna vapen som kryssningsrobotar och liknande så nu plundrar de mobförråden på allt som kan användas. Vi har även hört rapporter om att de använder minor från 50-talet som är så instabila så de kan explodera när de transporteras – vilket har hänt ett par gånger till ingenjörerna som transporterade dem stora förtret.

  35
  11

Kommentera