Ukraina har slut på sovjetiska vapen, allt avgörs av vad väst ger

UKRAINA. Ukraina har slut på sovjetisk- och rysktillverkade vapen och behöver nu helt förlita sig på vapen från allierade i väst, uppger amerikanska militärkällor för France24.

RAF lastar anti-stridvagnsvapen i Storbritannien för transport till Ukraina

För The Guardian bekräftar Vadym Skibitsky, biträdande chef för Ukrainas underrättelsetjänst, att ”allt nu handlar om vad väst ger Ukraina”.

Det här är ett artillerikrig nu och när det gäller artilleri så förlorar vi, säger han om läget vid fronten i östra Ukraina. Enligt Ukrainas president dör mellan 60 och 100 ukrainska soldater varje dag.

Vid ett möte med Nato i Bryssel den 15 juni väntas Ukraina lägga fram en lista med sina vapenbehov till väst, skriver tidningen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ukraina har slut på sovjetiska vapen, allt avgörs av vad väst ger

 1. New York Times rapporterar att Ukraina inte erbjuder information till USA och att USA vill ha lite information. För, du vet, USA skickar alla dessa pengar och alla dessa vapen. Den nya rapporten säger att USA försöker att inte spionera på Ukraina men det kan behövas för att få grepp om konfliktens status.

  2
  6
 2. Vad Ukraina har slut på är främst splitterskyddade transportfordon. Skall de nära fronterna är detta pansarbandvagnar och inget som väst hittills har levererat i tillräcklig mängd.
  Vi ser i olika videos propaganda om massförstörda “ryska” stridsfordon, men dessa är sannolikare Ukrainska fordon, men de används i Ukrainsk propaganda för att förespegla Ukrainska framgångar.

  Det handlar inte enbart om “skjutande enheter”. Artilleri är främst logistik. Utan ammunition inga granater i luften. Och det är lång väg från Polens gräns till striderna i öster. Smart av ryssarna att trigga Ukraina att låta sin armé malas ned i öster, dit de har enorma logistikproblem att nå fram med underhåll. En stor del av underhållet krossas på vägen.

  I ett visst läge, när Ukrainas östarmé är inför kollaps, så kommer en förnyad attack av ryssarna dels mot Kiev och dels västerut längs Svarta Havskusten, och denna gång går de in med överlägsenhet 5 till 1, inte som första gången 2 till 1. Ryssarna lär då fullfölja attackerna innan det blir tal om fredssamtal, där ukrainska delegater inte får delta (de hade sin chans)!

  20
  22
  • “… kommer en förnyad attack av ryssarna dels mot Kiev och dels västerut längs Svarta Havskusten…”
   Med vad?!?

   Ryssland har inga stridsvagnar, pansarfordon, pansartruppfordon, lastbilar eller soldater kvar i någon större omfattning. De har satsat 100 av sina – på pappret – 130 bataljonsstridsgrupper i striderna om Sievierdonetsk. Vi vet också att många av dessa bsg:er är inte fulltaliga, lång ifrån det.
   De har förlorat sina bästa förband (luftburna, marinsoldaterna, spetznas) som kommer att ta minst ett år eller mer för att återställa till dugligt skick. De ryska kontraktssoldaterna vars kontrakt går ut nu i juni är på väg hem, kvar finns bara outbildade rekryter och de krigsplacerade reservister som de lyckats lura ner till Ukraina.

   Det ryssarna har är artilleri, än så länge, vilket de har mycket av. Men de förlorar mängder av det också samt de har inte modern ammunition vilket innebär att även om den är bra för att demolera städer och byar med så är den väldigt ineffektiv mot nedgrävd trupp och du kan inte använda artilleri när trupperna är involverade i stadsstrid – om du har några planer på att behålla dina egna trupper vill säga.

   Så vi återkommer då till frågan på ditt påstående om en förnyad rysk offensiv mot Kiev och Svarta Havskusten. Med vad?

   17
   5
   • Ssssshh, inte så högt… antagligen vet Putin inget om det än. Alla ljuger för alla i det landet.

    6
    2
   • “Största lögnhalsen heter Volodymyr Zelenskyj och han är president i det sönderfallande Ukraina.”

    Japp, det är så sönderfallande att ukrainarna står i kö i månader för att få gå med i försvaret. Ukrainska försvaret har fått sätta upp flera nya brigader för att kunna ta tillvara och utbilda dessa frivilliga till soldater.
    En utbildning som inte ryssarna bryr sig om att ge de stackare de plockar i de ockuperade områdena i Luhansk och Donetsk innan de skickar dem till fronten i en ihoprafsad uniform och ett gevär från andra världskriget.

    Ska du ljuga så får du hitta på lite bättre och trovärdigare lögner.

    9
    4

Kommentera