Skyddsombud kräver beväpnade poliser på passexpedition

BROTTSLIIGHET & INVANDRING. Ett skyddsombud på Polisen i Järva kräver att det ska finnas två beväpnade poliser på plats när passexpeditionen på polishuset i Rinkeby har öppet. Arbetsgivaren anser att en beväpnad polis är tillräckligt, men det är alltför riskfyllt, menar skyddsombudet. Nu är Arbetsmiljöverket inkopplat, skriver Publikt.

I Polishuset i Rinkeby arbetar runt 300 personer, det är öppet dygnet runt. Den nya polisstationen i Rinkeby har skydd i klass med bepansrade militärfordon. För att garantera personalens säkerhet frigörs en patrull som kan eskortera sina kolleger till och från arbetsplatsen. Foto: Thèrése Skoglund Shekarabi (kuriosa Thèrése Skoglund Shekarabi är polis sedan c:a 15 år och är gift med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S)).

De utökade öppettiderna på passexpeditionen i polishuset i Rinkeby i norra Stockholm har medfört arbetsmiljörisker för passhandläggarna, enligt huvudskyddsombudet i lokalpolisområdet.

Att öppettiderna har förlängts för att kapa de långa passköerna innebär att handläggare arbetar på tider då det saknas beväpnade poliser i nära anslutning till expeditionen, vilket skyddsombudet har krävt att arbetsgivaren åtgärdar.

Polismyndigheten konstaterar i sitt beslutsunderlag rörande säkerheten på passexpeditionerna att polisstationer kan bli mål för attacker och att anställda som hanterar passansökningar kan behöva hantera efterlysta personer, psykisk ohälsa och våldsamma beteenden.

Myndigheten anser också att det behövs beväpnad polis på plats när passexpeditionen i Rinkeby är öppen, men anser att en person är tillräckligt.

Den uppfattningen delar inte skyddsombudet. Tvärtom skapar beslutet att endast sätta in en beväpnad polis nya arbetsmiljöproblem i form av riskfyllt ensamarbete, skriver skyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren har dock inte för avsikt att möta skyddsombudets krav på två beväpnade poliser. I sitt svar till skyddsombudet understryker Polismyndigheten att den beväpnade medarbetaren arbetar i nära anslutning till kollegorna på passexpeditionen och att hen kan tillkalla förstärkning vid allvarliga hot.

Den beväpnade polisen ska inte heller lämna polisstationen, som har ett omfattande skalskydd, om det finns allvarliga risker, skriver arbetsgivaren.

Skyddsombudet delar dock inte Polisens bedömning av situationen och har därför skickat en begäran om åtgärder till Arbetsmiljöverket.

-Pettersson säger att invånarna i Rinkeby har en enastående service jämfört med andra delar av landet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Skyddsombud kräver beväpnade poliser på passexpedition

 1. Nu blev det väl ändå lite konstigt här…Passen utfärdas ju i polishuset, som rimligtvis borde husera beväpnade poliser. Är det någon plats där man borde klara sig utan vakter, så är det väl i polishuset. Vakterna gör säkert mer nytta där övrig allmänhet befinner sig.
  Eller kan det vara så att någon genus-feminist har bytt ut polisens vapen mot halal-pizza ?

 2. Det är hög tid att beväpna personalen på Försäkringskassan och Sociala kontoren! Kanske alla myndigheter som har med invandrare att göra kan komma ifråga?

  28
 3. Det verkar vara fel sorts människor som erhåller nya svenska pass i dag!
  Men…i fjol delades det ut svenskt medborgarskap till nästan 100.000 utlänningar, mestadels från arabländerna och Afrika men också till 5300 människor som helt saknade identitet.
  Terrororganisationen invandrarverket hade ändå inga problem att se att även dessa 5300 var svenskar..
  Fy fan vilket land!

  53

Kommentera