Ukraina och Ryssland strider gata för gata om nyckelstad

UKRAINA. Det pågår omfattande gatustrider i ukrainska staden Sievjerodonetsk och ukrainska och ryska trupper slåss ”gata för gata”, enligt Reuters.

–  Vi har samlat tillräckligt med styrkor och resurser där för att slå tillbaka attacker mot staden, säger stadens borgmästare Oleksandr Stryuk i ukrainsk tv enligt Reuters.

President Zelenskyj har flera gånger upprepat att kampen om staden är avgörande för striderna i östra Ukraina. Han har också sagt sig vara orolig för att situationen i kriget skulle förvärras mycket om ryssarna ockuperar hela Donbas.

Under söndagen sa Luhansks guvernör Serhij Hajdaj att ukrainska styrkor återtagit kontrollen över hälften av Sievjerodonetsk och ”rör sig framåt”. Samtidigt medgav Hajdaj under måndagen att situationen förvärrats igen.

-Pettersson tycker det är märkligt att världens näst största krigsmakt har sådana problem och undrar om det inte är bäst att de åker hem…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Ukraina och Ryssland strider gata för gata om nyckelstad

 1. Det finns många argument för att stoppa kriget. Ofattbart lidande, förstörelse, matbrist, och vapen som från båda sidor kan hamna på illegala marknaden etc.

  I Putins propaganda är det inte hans fel, det är inte han som startat kriget. Allt lidande och alla problem beror på att Ukraina försvarar sig. Argumenten är så korkade att man bara kan skratta.

  Det galna är att en och annan utanför Ryssland försöker sprida samma dumheter. Om de jobbar åt Ryssland eller verkligen tror på tramset låter jag vara osagt.

  Självklart kan man inte beskylla den som försvarar sig för att orsaka lidandet och följdskadorna. Den som attackerar bär fulla ansvaret. När Putins argument ligger på den låga nivån inser man hur illa ställt det är med honom och hur angeläget det är att stoppa honom så snabbt som möjligt.

  Omvärlden bör därför, tyvärr, i första hand skicka betydligt större vapen som ger önskad effekt och inte riskerar att komma på avvägar!

  14
  5
  • Anton :

   Rysslands militära operation var att skydda Donbass området från folkmord.
   Nyttiga idioter från hela världen ansluter sig nu som legosoldater i Ukraina.
   Nato utbildar dessa dårar i diverse länder för att kunna hantera vapnen.
   20 länder matar in vapen i Ukraina och du förstår inte ens allvaret i det som sker.
   Det måste tydligen ske i Sverige så väckarklockan ringer tillräckligt högt.

   8
   14
   • Allvaret ligger i att Ryssland attackerar sina grannländer och vill återställa gränserna från sovjettiden! Kommer inte hända!

    12
    5
   • Är det så svårt att fatta att inte en enda punkt av Minskavtalet 1 och 2 har följts och det är bara två av många avtal som Ryssland brutit.

    Donetsk och Luhansk är/var en del av Ukraina som Ryssland inkl. Putin erkänt vid flera tillfällen.

    När det gäller Krim hade Ryssland hyresavtal av Sevastopol till år 2042. Varför invadera det man hyr?

    Om alla avtal följts av Ryssland så skulle inte Ryssland varit i Ukraina.
    Är det så svårt att fatta?

    10
    4
   • Ryssland skyddar Donbass och andra områden i Ukraina genom att döda tusentals människor och bomba områden till grus som de gjort på andra platser i världen.

    ”Det måste tydligen ske i Sverige så väckarklockan ringer tillräckligt högt”

    8
    3
   • Snacka om nyttig idiot, det är ju det du är, om du nu är svensk.

 2. Ukraina bestämde sig innan den ryska offensiven mot Sievierodonetsk att använda staden som en köttkvarn för ryskt materiel och manskap.
  Därför drog de sig ur till en viss del för att fresta ryssen att anfalla och därefter har de malt sönder allt som ryssarna kastat in i staden. Den ukrainska strategiska positionen är överlägsen i staden eftersom de kontrollerar höjderna på andra sidan floden och därmed kan skjuta prick med valfritt vapensystem rakt ner i staden – kullarna på andra sidan ligger mer än 100 meter över staden.

  Ryssland orkar nu inte ens upprätthålla en enda offensiv i Ukraina så när de misslyckas med att ta Sievierodonetsk till den 10 juni så kommer de ge upp och gå på defensiven ännu en gång.
  Därefter kommer de ukrainska motoffensiverna sättas in på ett flertal platser längs fronten.

  39
  10
 3. Pettersson:
  Till din kommentator ”Anton” passar det här att lägga in en länk, (som han ju alltid begär) till några rader jag plitade ner under gårdagen. Det hela handlar om hur delar av de vapen som Väst-makterna idag skänker till Ukraina,nu utbjudes öppet på nätet:
  https://www.pi-news.net/2022/06/die-ukraine-wird-europa-mit-den-ihr-gelieferten-waffen-fluten/
  Hoppas han kan få översatt hur sanningen ser ut i detta korrupta land…..,

  19
  30
  • Den länken ger jag inte mycket för men ingen av oss kan bevisa hur det ser ut på riktigt.

   Helt säkert läcker det vapen från alla krig. Det är ett bra argument för att den anfallande ska dra sig tillbaka!

   Det är självklart INTE ett argument för att en attackerad part ska låta bli att försvara sig!

   27
   8
  • Stenbock:
   Märkligt att västvärldens vapen till Ukraina eventuellt är aktuella om de hamnar på svarta marknaden.

   Vapen från det genomkorrupta Sovjet/Ryssland har i många årtionden hamnat hos kriminella och revoltörer i hela världen. Över Afrika, Asien, Sydamerika, hos Ira på Irland och till och med luftvärnsrobotar som sköt ned ett civilt passagerarplan med 298 personer ombord över Donetsk 2014 utan att några protesterande över ryska illegala vapen.

   Rysslands illegala väpnade aggression är enorm sedan Nikita Chrusjtjovs dagar då han först sade att de två systemen kommunism och kapitalism ärligt skulle tävla mot varandra tills han ändrade sig och lovade stödja kommunistiska revolutioner i hela världen. Det var en och annan Kalasjnikov som hamnade och hamnar hos kriminella.

   Jag skulle tro att Putins propaganda är i farten igen för att misskreditera ett land som försvarar sig mot en illegal
   angripare.

   25
   10
   • Nja Pettersson,inte märkligare än Jugoslavien-kriget ännu idag står för merparten vapen inom kriminella och terroristiska världen !
    Finns det enbart tillgång till dessa nu speciellt farliga vapnen,från bl.a Sverige, finns det alltid köpare.
    Nåja ni som lever kvar kommer att få svaret under de kommande årtionden.

    9
    12
   • Så är det. Men varifrån kom de flesta vapnen på Balkan och f.d. Jugoslavien.

    Jag vet inte men skulle gissa på att många kom från Sovjet/Ryssland, en del från svensk export till Jugoslavien och de hade även egen tillverkning.

    Efter alla krig blir det överskott på vapen och Ryssland började kriget…

    10
   • Gammaldags Svensk:
    Tack för dina rader o din länk !
    Då är vi i varje fall två som ser realistiskt på det hela och framtiden !!

    9
    14
 4. Rysslands svårigheter beror nog till stor del på att det är svårt att samordna ett genomkorrupt system som från början till slut bygger på lögner och desinformation. Soldaterna fick inte veta att de skickades till fronten, militären rapporterar inte misslyckanden och förluster fullt ut eftersom de kan bli straffade. Media har förbjudits att rapportera sanningen och ryska folket hålls ovetande för att det inte ska bli uppror i Ryssland. Det blir svårt att planera när alla ljuger för alla för att rädda sin egen röv.

  38
  10

Kommentera