Ivan deltog i romsk rättsprocess – och jobbar för kommunen

ZIGENARE. Det som hände i Malmö skulle inte kunna hända i Helsingborg, det var en självklarhet. Men trots löftet har Ivan Kuzhicov – kommunanställd för att jobba med romsk inkludering – deltagit i överläggningar gällande parallella rättsskipningar, skriver Expressen bakom betalvägg.

Vi har medlemmar som sitter med i romani kris, och besöker de vår lokal så är det ju upp till dem. Men vi har inte bjudit dit dem för att bedriva kris, säger Ivan Kuzhicov.

Samtidigt verkar en betydande del av Helsingborgs kommuns medel för romsk inkludering i praktiken tillfalla samme mans släkt.

-Pettersson säger att efter drygt 500 år i Sverige har zigenarna inte anpassat sig till det svenska samhället.

TIDIGARE 2021-11-04. Avskedade romer oerhört kränkta och utsatta för strukturell antiziganism

ZIGENARE. Två romska bröder tvingades lämna sina jobb på Malmö stad. Detta efter att Malmö stad tillsatt en extern utredning och granskat romernas parallella rättssystem ”romani kris”, som ledde till att bröderna Wydow fick lämna sina kommunala anställningar. Nu väljer båda två att protestera mot Malmö stads beslut. – Vi romer känner oss oerhört kränkta. Vi är utsatta för strukturell antiziganism, säger Stefan Wydow, rapporterar Kvällsposten.

Hövdingen Marian Wydow Bild: Minoritet.se

Vi har haft såna möten i flera år, varför är det ett problem just nu? Går medling emot Malmö stads värdegrund? säger Marian Wydow.

Stefan Wydow är besviken, men han vet inte på exakt vem. Genom Kvällspostens granskningar har det framgått att det finns romer som pratar med icke-romer om sådant som Stefan Wydow anser borde ha stannat inom gruppen.

Hövdingen Stefan Wydow Bild: Facebook

Det är nån som ger information till politiker och journalister. Inte ens hans fru vet vem han är för om romer skulle veta om detta skulle de vända sig emot honom, allihopa. Han ger politiker och journalister information och de går emot vår romska tradition som funnits i över 1000 år, säger Stefan Wydow.

Att en rom berättat om romska angelägenheter för en icke-rom har, hävdar en av männen, aldrig tidigare hänt – ”inte ens hos våra förfäder”.

-Pettersson noterar att zigenarna varit i Sverige i minst 500 år och det är knappast svenskarnas fel att de inte anpassat sig. Till Sverige har det kommit Hansatyskar under Medeltiden, finnar, valloner, judar, fransmän, italienare, skottar och många andra. Alla har blivit svenskar utom en grupp och det beror knappast på svenskarnas strukturella antiziganism.

TIDIGARE 2021-07-23. 43-årig rom, friad i romsk rättegång, dömd för våldtäkt

KULTURBELASTNING. En 43-årig zigenare, Dukato Grulo, dömdes idag av Lunds Tingsrätt mål nr 1637-21 till fyra års fängelse för att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Fallet väckte stor uppmärksamhet, sedan det avslöjat att mannen friats från misstankarna i en ”romani kris” – ett parallellt romskt rättssystem.

Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunråd med ansvar för kultur, fritid och folkhälsa. Foto Jens Ohlsson

I domen konstaterar Lunds tingsrätt att det är ställt utom rimlig tvivel att Dukato Grulo har våldtagit och sexuellt ofredat sin styvdotter. Eftersom det saknas teknisk bevisning som binder Grulo till brottet grundar sig domen till stora delar på olika vittnesmål.

Tingsrätten bedömer dock zigenarens beskrivning av händelserna som ”anmärkningsvärt oklar och fattig på detaljer”. Styvdotterns utsaga om hur brottet gick till beskrivs å andra sidan som ”trovärdig och tillförlitlig”.

Hennes berättelse stöttas dessutom av annan bevisning, bland annat platsdata och trafik från 43-åringens telefon och en övervakningsfilm som visar hur Dukato Grulo hindrar styvdottern från att gå till polisen. Enligt tingsrätten har han inte kunnat lämna någon rimlig förklaring till sitt agerande.

Granskningen avslöjade också att två personer som varit aktiva i den romska rättsskipningen samtidigt arbetade för kommunen i romska rådet och RIKC, romskt informations- och kunskapscenter.

Granskningen ledde till att flera politiker krävde att Frida Trollmyr (S), ordförande i Malmös kulturnämnd och romska rådet, skulle avgå.

Staten står för advokatkostnaderna på sammanlagt 262.000 kronor. Dukato Grulo ska dessutom betala 165.000 kronor i skadestånd till flickan.

***

TIDIGARE 2021-06-24. Friad i romsk rättegång – åtalas nu för våldtäkt

KULTURBELASTNING. I mars friades mannen vid en romsk, parallell domstol från att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Nu åtalas han vid Lunds tingsrätt. I ungefär två månader har styvpappan suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Nu har åklagare skickat in en stämningsansökan rörande våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Enligt stämningsansökan ska mannen ha våldtagit, slagit och tagit strypgrepp på flickan. Vid ett annat tillfälle ska han ha tagit på hennes bröst. En rad vittnen har hörts och i övrig bevisning finns bland annat flera sms-konversationer, samt en text om romsk kultur innehållande ”information om det symbolvärde som är förknippat med oskuld vid äktenskapet enligt romsk tradition”.

-Pettersson säger att kommunrådet Frida Trollmyr (S) som kände till eländet, men höll tyst jobbar fortfarande kvar…

***

TIDIGARE 2021-06-16. S-politiker larmades om romsk rättegång men ljög för att rädda karriären

KORRUPTION. När en romsk man i Malmö uppfattade att kommunal verksamhet användes för att kalla honom till ”romsk rättegång” kontaktade han Frida Trollmyr, ansvarigt kommunalråd. Frida Trollmyr (S) har hävdat att uppgifterna om den romska rättegången är nya för henne, skriver Kvällsposten.

Men i en dold inspelning framgår det att Frida Trollmyr larmades om hedersförtryck, korruption och den romska rättegången redan i september. – Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord, säger Frida Trollmyr till den romske mannen i inspelningen.

-Pettersson konstaterar att om Kvällspostens uppgifter stämmer så blåljuger det socialdemokratiska kommunalrådet och hon gör det för att rädda sin politiska karriär hellre än att tala sanning om korruptionen och brottsligheten bland zigenarna.

Frida Trollmyr (S) på bloggen, bland annat när hon inviger en salafist-moské.

***

TIDIGARE 2021-06-08. Rom ”frikändes” för våldtäkt mot barn i parallell rättegång

KULTURBELASTNINGAR. I en livesänd video med många tusen visningar på Facebook sitter en 13-årig flicka och gråter. Några veckor efter att filmen läggs upp kommer hennes styvpappa häktas för grov våldtäkt mot barn. Men en rättegång har redan hållits.

I Stockholms tänkebok (protokollen från stadens råd) från 1512 finns den första uppgiften i Sverige som handlar om att romer (de kallas tattare i dokumentet) kommit till landet.

Romska domare i ett parallellt rättssystem – en så kallad romani kris eller krísi – har föregått svensk lag och bestämt sig för att rentvå mannen. – Jag kan inte prata med dig om krísi för då kommer det bli nya livesändningar där de kommer säga att jag pratat med utomstående om vad som händer, säger en person med insyn i den berörda romska släkten.

En av de varmare dagarna i mars samlas ett tiotal romska män i en av Malmös parker. De har kommit för att ta ställning i ett fall där en man i 40-årsåldern anklagats för att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Vi kan kalla honom Luciano.

Några av männen på plats är domare i romani kris, eller krísi som det också kallas. Kris betyder domstol på romani och är precis vad det låter som: en parallell uppgörelse utanför det svenska rättssystemet, ett sätt att lösa konflikter romer emellan.

Mannen som leder talan i rättegången på gräsmattan heter Stefan Wydow. Han är inte bara en auktoritet i den romska domstolen i Malmö. Han är också vice ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, vilket är organisatoriskt knutet till kommunstyrelsen.

Hela processen filmas och livesänds på en av männens Facebook-konto. Livesändningarna har under pandemiåret blivit avgörande för att de romska rättsprocesserna ska kunna fortsätta som vanligt, även om publiken inte kan närvara på plats. På det här sättet kan var och en följa alla vändningar i rättsfallet via dator eller mobil.

Stefan Wydow står vänd mot kameran och talar rakt till tittarna som följer processen via sina skärmar.

– Det har inträffat en tragedi i familjen som rör Luciano… Flickan som Luciano uppfostrat sedan hon var liten blev förälskad i en gadjo …

Gadjo. På romani betyder det icke-rom. Stefan Wydow förklarar att styvpappan och flickans bröder försökt hindra henne att ha sex med gadjo. Att bröderna har slagit sin syster för att hon inte ska beblanda sig med sin icke-romska förälskelse.

– Då skapade flickan det här ryktet om sin styvpappa, säger Stefan Wydow.

Hennes bröder står tyst bredvid och lyssnar. De har kallats för att vittna mot sin syster, intyga inför domarna och åhörarna som följer livesändningen att våldtäkten bara är något deras syster hittat på.

Flickan är inte där. Ingen av domarna har pratat med henne. Men de har fattat sitt beslut. Luciano ska få svära sig fri.

När ord står mot ord och den insamlade informationen är otillräcklig eller otydlig under en romsk rättegång så kan den tilltalade få svära ed på att han är oskyldig. Att svära ed har av forskare som Elena Marushiakova och Vesselin Popov beskrivits som den mest pålitliga och slutgiltiga metoden för att etablera sanningen under en romsk rättegång. Det är en metod som anses väga så tungt att domarnas beslut därefter inte kan ifrågasättas.

Läs hela artikeln på Expressen…

-Pettersson säger att zigenarna som numera ska kallas romer har varit i Sverige i drygt 500 år men anser sig fortfarande behöva ett eget rättssystem och galla icke-romer för det nedsättande ”gadjo”…

När greve Antonius kom till Sverige

Sveriges invandring under 500 år

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ivan deltog i romsk rättsprocess – och jobbar för kommunen

 1. Inget att uppröras över .
  Så här har sossarna gjort i över 40 år.
  Hjälp romer och somalier och andra som inte vill integreras att starta förenjngar och vräk bidrag över dem så de håller käften . Och pressa ut några trollartiklar om hur bra det fungerar . Och gammelmedia nickar och tiger . Det heliga presstödet ordnar den detaljen.
  Simsalabim problemet är borta .

 2. Av alla olika persongrupperingar som finns i vårt land, kan jag utan att rodna säga, två har inget här att göra enär de inte lägger någon som helst möda på att bli svenskar.

  De flesta av dem härstammar österifrån en del från Indien och andra från arabiska halvön.

  • Tänker du på dem som välkomnades hit av kungen på 1500-talet? Men det blev väl problem rätt snabbt efteråt? Hur som helst för somliga tar det lång tid att integreras. Hoppas sossarna löser det bättre med alla andra grupper som kommit på senare tid…? Det visar sig år 2522.

 3. Sverige är INTE längre ett land utan MÅNGA!. Allah med sin särart och sina egna regler.

  Och så länge bidragen strömmar in kommer det att fortsätta för att helt sluta i kaos.

  Var det detta politikerna ville skapa? Att den inkompetente justitie och inrikesministern Morgon Johansson (S) är nöjd vet vi. Han har inte lyft ett finger för att motverka segrationen.

  Kanske får han till en utredning så småningom

  20

Kommentera