Vitryssland blir Belarus även i Norge

UTRIKES. Norge överger namnet Vitryssland och övergår till Belarus. Det meddelar det norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Vi gör det i solidaritet med den belarusiska demokratirörelsen. De vill inte vara en förlängning av Ryssland, säger utrikesminister Anniken Huitfeldt till VG.

Namnändringen sker på den internationella dagen för solidaritet med Belarus. Sedan tidigare används namnet Belarus också av Sverige och Danmark.

Landets eget syfte med namnformen Belarus är att tydliggöra självständigheten från Ryssland språkligt, kulturellt och historiskt. Statsmakten i landet har uttryckt att andra länder (med latinskt alfabet) bör använda den formen.

-Pettersson är tveksam till om Belarus kan kallas självständigt. Det är närmast ett lydrike till Ryssland. Lukasjenko sitter kvar tack vare Putin.

Vladimir Putin, Rysslands diktator tillsammans med Aljaksandr Lukasjenko som är Belarus diktator sedan 1994.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Vitryssland blir Belarus även i Norge

 1. Demokratirörelsen i det fascistiska Belarus behöver allt stöd från demokatiska länder, precis som i demokratin i Ukraina som hotas av fascisterna. (Putin & Co)

  6
  2
 2. Poängen som jag fattat är att “Ryssland” syftar på ett rike medan “Rus” syftar på ett folk. Så en viss skillnad blir det nog faktiskt.

 3. I tanke på att “Belarus” bokstavligen betyder “Vitryssland” så är det ett lite fånigt namnbyte…

 4. Tramsigt! Vad heter Sverige på vitryska? Det vanliga svenska xenomaniska fjäsket har tydligen spridit sig till Norge, eller ska vi skriva Noreg?

 5. Vitryssland fick dåligt rykte. Jag känner igen det där, städerska blev lokalvårdare.

  12
 6. “Vi gör det i solidaritet med den belarusiska demokratirörelsen. De vill inte vara en förlängning av Ryssland”
  Ummm…. är det nu vi ska påpeka att Belarus är ryska för Vitryssland? Så på vilket sätt har de tagit avstånd från Vitryssland?!?

  17
  1
 7. Trams, varför då inte även börja kalla Finland för Suomi för att markera landets självständighet från Sverige?

  25
  2
 8. Jasså ! “Vitryssland vill inte vara en förlängning av Ryssland” ??? Är norska UD lika yrvaket som det svenska ? Om Ryssland kan liknas vid tjocktarmen, så är Vitryssland lika insyltat som blindtarmen. Lukasjenko är bara en sprattelgubbe under Putin.
  Då får vi väl inte säga Finland heller. Och ej heller Estland. Utan Suomi resp. Eesti.
  Har kärringen för lite att göra ? Vad det ska bli av Nigeria vågar jag inte ens tänka på…

  18
  3
 9. Belarus ingår i CSTO.
  Med andra ord ett slag i luften från marxisterna.
  Makten över orden går via MSM medierna så även tystnad är propaganda.

  8
  10

Kommentera