Trapphusen används som sopnedkast

BOSTÄDER & INVANDRING. För drygt tre år sedan skrev bloggen om problemen med nedsmutsning i den invandrartäta stadsdelen Norrby i Borås (se nedan). Där hamnade sopor på gräsmattor, i trappuppgångar och på gator. Det har inte blivit bättre.

Soppåsar, tomflaskor och godispapper – men också ingrodd smuts sedan flera år tillbaka på väggar och golv. Det är synen som möter i trapphusen i bananhusen på Norrby. Nu har flera av de boende fått nog, efter år av klagomål till värden Bostäder i Borås, skriver Borås Tidning bakom betalvägg.

Sopor i trapphus, Norrby Borås. Bild: skärmdump BT

Hyresgästerna larmar om trapphus i förfall. Dammråttor, mögel och skräp i trapphusen hör till vanligheterna. Borås kommun som ansvarar för skötseln av husen konstaterar att veckostädningen kan bli bättre – men en försvårande omständighet är att hyresgästerna slänger sina sopor rakt ner i trapphusen.

En kvinna påstår att: – När städarna väl är här gör de ingenting som syns när de har gått. Häromveckan fick jag upplysa en av dem att vattnet han skurade golvet med var helt svart av smuts, så han fick nytt vatten och rengöringsmedel av mig. En annan sopade halvhjärtat på tre våningar, sedan gick han bara, säger kvinnan.

-Pettersson undrar vilka det är som skräpar ner och varför inte Borås Tidning ställer den frågan till hyresgästerna? Jag misstänker att många i “Bananhusen” på Norrby är arbetslösa bidragstagare som borde ha tid att städa efter sig på dagarna. Inför arbetsplikt för bidragen och de som vill leva bland sopor kan åka hem…Det är fräckt att skylla på hyresvärden som lägger mycket mer pengar på städning i Norrby än på platser där det bor normalt folk…

***

TIDIGARE 2019-03-04. Sopor kastas från balkonger i invandrartäta Norrby, Borås

INVANDRING. I den invandrartäta stadsdelen Norrby i Borås är det fullt med sopor på gräsmattor, i trappuppgångar och på gator. ”Finns ingen quick fix” säger AB Bostäders områdeschef Henrik Karlberg.

Enligt uppgift ska stora delar av Norrby Tvärgata vara fulla med skräp och sopor. Även vid trappuppgångar och soptunnor är det fullt med skräp.

– Många av de som bor här kastar ner sopor från balkongerna, berättar en kvinna som bor i området för tidningen.

Enligt henne försöker fastighetsägaren hålla rent men hon menar att det skitas ner lika fort och att det handlar om att ”folk måste lära sig att kasta skräpet på rätt ställen”.

Trots att det finns gott om platser att slänga soporna slängs det istället på marken. Det är till och med så att soporna slängs bredvid sopkärlen trots att de inte är fulla. Problematiken ska finnas även vid andra områden, men Norrby ”är i en egen klass” enligt Karlberg.

Personalen är också frustrerade eftersom de ständigt får plocka skärp, vilket de menar tar resurser i anspråk som annars hade kunnat göra området vackrare.

Nu säger sig AB Bostäder vilja förbättra kommunikationen till hyresgästerna genom att personal ska prata ansikte mot ansikte med de boende.

– I grund och botten är det en beteendefråga. Det måste förändras om vi ska kunna lösa det här, säger Henrik Karlberg till Borås Tidning, tyvärr bakom betalvägg.

Problemet är inte nytt: Miljökämpar för ett stoltare Norrby i Borås

Om Norrby på bloggen…

Samtiden

-Pettersson säger att Norrby är inte unikt, det förekommer i många områden och lägenheter. Det är till stor del anledningen till att fastighetsägare tvekar att hyra ut till invandrare. Nedskräpning ökar, tvättstugor sköts inte, slitaget är högre än normalt, vatten och elförbrukning likaså.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Trapphusen används som sopnedkast

 1. Aphusen på zoo är nog renare. Det som går att äta där blir uppätet. Problemet är samma i staden där jag bor. Det troliga är att många aldrig har sett en soptunna förut eftersom soporna läggs utanför. Eller också är det att vi svenskar ses som tjänstefolk av den nya adeln. Men måsar och kajor har ofta fest utanför fönstren.

 2. Problem 1: De boende i sig ! Kommer man från mycket enkla och primitiva länder, kulturer och bostäder där tak över huvudet till skydd mot regn och stampat jordgolv är “standarden” så är svensk boendestandard inte bara extremt mycket högre men också kulturellt helt oförståelig. Man gör som man gör “hemma” helt enkelt.

  Problem 2: När bostadsbolaget i Borås på säkert minst 120% bidrag – pengar för handledare också – så tar man då folk som bor i området.för att anställa dem och slå två flugor i samma smäll. Kunna få tillbaka åtminstone lite pengar av socialbidragsbudgeten i form av utfört arbete. Dels kunna visa upp sig som goda integratörer som ger nyanlända arbete och bröd och dels kunna slå sig för bröstet åt (S) och säga att: Nyanlända är flitiga! De ARBETAR !

  För några år sedan hjälpte jag själv en ung etnisk svensk kvinna att flytta FRÅN just Norrby till ett betydligt trevligare område.

 3. Jag pratade med en person för ca 15 år sedan, hen arbetade med att lärs invandrare bo…
  Tex: ni kan inte ha duschstrålen på hela tiden för att ni tycker det är lyxigt med rinnande vatten, det blir vattenskador.
  Eller: ni får inte hälla ut spillolja i avloppet, det måste ni lämna in på en sopstation.
  Eller: soporna måste ni slänga i sopbehållare ute på gården.
  Eller: plåt, glas, plast, tidningen och papperssopor sorteras vid sopstationen.
  Efter ett halvår var det dags att uppsöka samma bostad igen.

  12
 4. Miljöminister Annika Strandhäll bör praktisera minst en vecka i Norrby, Borås och sedan rapportera till migrationsminister Anders Ygeman. Sedan till Riksdagen för information om orsak och verkan.

  28
 5. Vissa människor ska inte bo i välordnade länder, och fega ägare liksom
  myndighetspersoner vågar inte säga ett pip när det handlar om våra så
  kallade”Pensionsräddare”. Här ser man hur nonchalanta dom som inte
  bidrager till samhället är mot dem som bekostar deras “Höga standard”
  med exklusiva lädersoffor som tydligen är obligatorisk när andra pröjsar!

  35
 6. Damen på bilden har varit på bloggen förut, dock i ett annat sammanhang.

  2
  2
 7. Ja dom använder inte toapapper heller ,utan river väck det mesta med händerna för att sedan försöka sig på att borsta tänderna utan att använda tandborste och tandkräm ,i och för sig rätt smart för fingrarna blir ju rena efter sådana toalettbestyr .

  28
 8. Från hennes invanda värld och vår skiljer ca 1500 år.
  Det är inte det minsta humant att utsätta folk från Afrika dessa traumatiska upplevelser. Nej se till att de får bo kvar i sin egen miljö och hjälp dem på plats.

  41
 9. Dom vet inte hur man låser opp en ytterdörr, dom förstår inte hur man tänder en lampa eller använder spisen. Dom har inte heller den blekaste aning om vad en toalett, rinnande vatten eller en persienn används till?
  Ja, det är naturligtvis inte lätt att i sin tidsmaskin komma raka vägen från stenåldern och in i vår moderna och civiliserade värld.
  Men var gör dom här?
  Här ser vi typexempel på människor som vi svenskar kommer att tvingas försörja till döddagar!
  Och inte nog med det, dom kommer också att behöva 24-timmars hjälp med det mest basala här i livet, dom klarar ju ingenting.
  Och hela hennes ungflock, vad blir det av dom? Parasiter precis som mamman som också måste försörjas, som deras barn och barnbarn…
  Det är så socialisterna och deras anhang “bygger” Sverige.
  Alla som har medverkat i massinvandringen till Sverige bör terror stämplas och ställas inför domstol!

  62

Kommentera