Rysslands varnar USA för att korsa en röd linje

UKRAINA. Ett amerikanskt raketvapen står högt upp på Ukrainas önskelista. Samtidigt varnar Ryssland för konsekvenserna om det levereras till kriget. – Om amerikanerna gör detta kommer de helt klart att korsa en röd linje, säger tv-profilen Olga Skabejeva i rysk stats-tv.

I rysk stats-tv har det varnats för vad som kan hända om USA förser Ukraina med artilleriraketerna. – Nu pratar vi inte ens om taktiska vapen längre, utan om de operativt, taktiska vapnen, säger Olga Skabejeva, en framstående tv-profil på den ryska statskanalen Rossiya-1.

USA förbereder sig för att hjälpa Ukraina ytterligare, rapporterar CNN. Den här gången med ett artillerivapen vars raketer ska nå upp till 300 kilometer, vilket är betydligt längre än det som finns i det ukrainska försvaret i dag.

Vapnet står högt upp den ukrainska önskelistan och kan vara på väg till landet redan nästa vecka som en del av ett större militärt paket, enligt Wall Street Journal.

Raketvapnet skulle, enligt Ukraina, förändra spelplanen i kriget mot Ryssland som nu pågått i tre månader. De har även bett om ett liknande artillerivapen men som ska vara mer lättmanövrerat.

M270 Multiple Launch Rocket System, kort M270 MLRS, är ett raketartillerifordon från USA. Det kan skjuta styrda och ostyrda projektiler upp till 42 km. Genom att avfyra Army Tactical Missile System (ATACMS) kan artillerisystemet nå upp till 300 km.

Raketerna och ATACMS-robotarna förvaras i utbytbara kapslar. Varje kapsel innehåller sex ostyrda raketer eller en styrd ATACMS-robot. Avfyrningsfordonet kan bära två kapslar i taget som den kan ladda genom att använda en integrerad kran. Alla tolv raketer eller två ATACMS-robotar kan avfyras på under en minut. Ett avfyrningsfordon som avfyrar tolv robotar kan helt täcka ett 1 km² med substridsdelar. Den tyska försvarsmakten har utvecklat en AT-2-raket som kan bära stridsvagnsminor.

M270 är i bruk i USA, Storbritannien, Egypten, Frankrike, Tyskland, Grekland, Israel, Italien, Japan, Sydkorea och Turkiet. Bahrain, Danmark, Norge och Nederländerna har använt M270. Finland köpte år 2006 två batterier M270 (22 avfyrningsfordon) från Nederländerna.

Pettersson säger att Putin och Ryssland har passerat många röda linjer sedan många år och västvärlden gjorde klart att vid en rysk invasion av Ukraina skulle Ukraina få hjälp på alla sätt utom med stridande trupper på Ukrainas mark.

Dessa raketvapen finns redan i Europa, så de är troligen redan på väg…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Rysslands varnar USA för att korsa en röd linje

 1. Tror det var Obama som talade om ”Röd Linje” i syrienkriget . Gällde kemiska vapen den gången . I övrigt så rullar konflikterna på i önskad riktning för globallisterna , runt om på vårt klot . Och detta utan att vi kan göra så mycket åt detta .
  Mvh Sjöström

  6
  3
 2. röd linje…det har vi hört tidigare. Vad blev det förra gången? Det våre jättebra om Putin våre så korkad att han skulle svara med några taktiska kärnladdningar mot ukrainska trupper, för då skulle vi i väst kunna svara med … memes och protester?

  2
  3
 3. Det man tillåter sig själv förbjuder man andra. Typiskt för sådana som Putin och Erdogan.

  21
  10
 4. Skicka de vapen Ukraina behöver och tvåla till vår ”store fredsälskande granne”. Mobbare behöver en stor fet smäll, så de lär sig sin plats. Putins plats är i helvetet!

  32
  16
 5. Tror nog att Granatgeväret carl Gustav kan sänka denna pjäs med.

  Passeratb en röd linje, ja det har väl alla som satt sin fot i Ryssland gjort?

  15
  8

 6. …gissar atomvapnens roll numera tillhör stenåldern, vi kommer med stor
  förmodan snart kanske bli varse /märka/ är när den ”röda linjen” korsas.
  Frågan är hur dessa vapensystem (i bruk) kommer påverka vårt klimat?

  6
  2
 7. Varningar i Rysk TV är nog ämnat för hemmapubliken. Putin anfaller knappast världens starkaste militär. Alla röda linjer är redan passerat.

  26
  11
  • Världens starkaste militärmakt är koalitionen Ryssland/Kina, Har mest kärnvapen, störst armé, störst flotta och de modernaste robotarna..

   16
   26
   • Kina kommer troligtvis aldrig gå ihop med Ryssland, efter att ha sett vad rysk militär och ryska vapen, Inte kan åstadkomma! Ryssland ses som ett sänke.

    14
    6
   • Tony
    Hur står det till med grammatiken? Antingen mest ivriga eller ivrigaste, men inte både och.

 8. Hur många röda linjer har ryssarna passerat? Mord på civila män kvinnor och barn. Attacker mot skolor, sjukhus och daghem.

  Den ryska fascismen måste stoppas. Det behövs ingen ny ”HITLER” årsmodell 2022

  42
  23
  • Många som hyllar fascismen på bloggen.

   Nu har ni chansen att byta från S, MP eller C och gå med i ett öppet fascistiskt-islamistiskt parti dvs NYANS.

   36
   15

Kommentera