Litauen stoppar rysk olja, el och gas

ENERGI & EKONOMI. Månaden efter att Litauen stoppat all import av rysk gas stryper landet också importen av rysk olja och el från och med i dag söndag. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Enligt energiminister Dainus Kreivys är det ett stort steg mot energioberoende men också ett sätt att visa solidaritet med Ukraina.

Vi måste sluta att finansiera den ryska krigsmaskinen, säger han till danska Finans.

Litauens gasbehov klaras av LNG-terminalen i Klaipėda med laster från USA, dess elbehov tillgodoses genom lokal kraftproduktion och import från EU-länder genom befintliga sammankopplingar med Sverige, Polen och Lettland, medan Orlen Lietuva, den enda oljeimportören i Litauen , vägrade importera rysk råolja för mer än en månad sedan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Litauen stoppar rysk olja, el och gas

 1. Många bäckar små….
  Litauen har c:a 3 miljoner invånare och är nog en av Ryssarnas mindre kunder,men om flera följer dem kan det i slutändan kanske påverka ?
  Vad Stenbock även noterat kring detta land är deras ”Führer”,som dagligen agiterar för och vill ett 4:e Världskrig.
  Bland kriminella %-tal tycks de ligga på samma nivå som Ukraina,men detta har ju inte med rysk el/gas att göra…..

  5
  17
 2. ”Dess elbehov tillgodoses genom lokal kraftproduktion och import från EU-länder genom befintliga sammankopplingar med Sverige, Polen och Lettland.”

  Det är lätt att ha hög svansföring då någon annan står för fiolerna. Som jag skrev häromdagen så exporterade Sverige mer elkraft än vad de nedlagda kärnkraftverken producerade.

  Klipp genast alla kraftledningar till utlandet.

  12
  5

Kommentera