Kärnkraftshögern skjuter ned vindkraften

ENERGIFÖRSÖRJNING. Fossila bränslen måste fasas ut så snabbt det går, men ”kärnkraftshögern”  skjuter ned vindkraftsförslagen som Sveriges industri skriker efter. Det skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund i en debattartikel riktad mot M, L och KD i Aftonbladet.

Fossila bränslen utgör såväl ett säkerhetspolitiskt hot som ett klimathot, och en utbyggnad av vindkraften skulle dessutom leda till billigare elpriser, skriver debattörerna.

”Men högern vill inte lyssna. På deras energipolitiska önskelista finns bara utrymme för en sak: Kärnkraft. Kärnkraft, kärnkraft och mera kärnkraft”, skriver Stenevi och Bolund.

-Pettersson är inte specialist på energiförsörjningen men skulle vilja fråga Stenevi och Bolund hur många fler vindkraftverk det behövs idag när det inte blåser?

Nu idag, levererar vindkraften mindre än tio procent av sin kapacitet. Tänk vilket liv det hade varit om kärnkraften stod nästan still…

Idag ligger elpriset på 77 öre/kWh i norr och 157 öre/kWh i söder. Det omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Kärnkraftshögern skjuter ned vindkraften

 1. Sveriges industri skriker efter EL, inte vindkraft, Märta Stenevi. Det är en jävla skillnad.

  Att viss industri lever på vindkraft kan vi bortse ifrån, det är bara en onödig tillverkning som inte behövs.
  Vettiga tänkande människor borde förstå att ETT vindkraftsverk som bara har 15 års hållbarhet måste ersättas 5 gånger på 75 år, samma tid som ett kärnkraftsverk beräknas hålla.

  “Vid slutet av 2020 fanns det 4 333 vindkraftverk. Sammantaget bidrog vindkraften med ungefär 16 procent till Sveriges elproduktion under 2020″… detta från en optimistiskt sida.
  Då kan man anta att det behövs ca. 15 000 verk för att nå 60% elproduktion, som dessutom kommer att vara instabil.

  Det får en att undra om det behöver bytas 15000 vindsnurror var 15e år, d.v.s på 75 års tid måste det bytas ut
  75.000 vindsnurror på samma tid ETT Kärnkraftsverk förbrukas. Kostnad för det,tack ?

  De som investerat i aktiemarknaden har nog förstått och räknat på detta, vilka kan det vara?

  Som vi hört kan inte fundamenten återanvändas, och kablar kommer att ligga kvar i markerna och naturen kommer att vara förstörd för lång tid framöver. Rovdriften på råämnen till tillverkningsprocessen är också en katasrof i sig.
  Inte en enda gång har MP eller miljörörelsen kommenterat dessa problem. Vems ärenden går dom?

  … och detta slöseri är enbart i Sverige, tänker man globalt får man säga att idiotin aldrig slutar att förvånas.

  17
  • Satsade vi klart och tydligt på kärnkraft skulle verken troligen inte heller kasseras efter 75 år utan precis som med vattenkraft skulle det handla om ett konstant underhåll och de skulle fungera mycket mycket länge med en materialåtgång som vore en bråkdel av vindkraftens.

   Vindkraften handlar i grund och botten om att ÖKA resursförbrukningen och ÖKA elpriset genom brist. Det är ju två klockrena sätt att man tjänar pengar…

   Få skattebetalarna att betala för att bygga en massa och skapa samtidigt brist så priset kan höjas och man inte behöver leverera så mycket som man borde och ändå få lika bra betalt.

 2. Kan man inte installera en fläkt framför varje vindsnurra så den producerar även när det inte blåser?

  12
 3. Hur sannolikt är det att “Industrin Skriker efter Vindkraft” ? För i så fall skulle ju produktionen endast kunna hållas igång då det blåser…

  12
 4. Det fossilfria stålet skall tydligen bli vår framtid, men vilka vill köpa det om priset blir högre än det nu producerade stålet?

  18
 5. Måste säga att jag blev något chockad när jag nyligen fick veta att i ett vindkraftverk finns tre plastblad som väger 20 ton styck och som under sin livstid på 15 år, “förlorar” c;a 10% av sin vikt. Således spyr varje vindkraftverk alltså ut omkring 400kg plaster/år ut i naturen. Hur i helv*te kan man kalla det miljövänlig el och varför görs inte detta till en mer allmän kännedom???

  30
 6. Nej, vindkraftsvänstern låter kärnkrafthögern vinna på walkover eftersom vindkraften eventuellt producerar el medans kärnkraften producerar el när den behövs.

  15
 7. En viktig fråga för framtiden är att åter öppna mentalsjukhusen, de behövs !

  56
 8. Vi behöver mer kärnkraft och vattenkraft.
  Inget annat tack. Står idag för ca 90 %.

  64
 9. Med vindkraft kommer även treskift på alla företag, då vindsnurrorna levererar ström, då de inte blåser står produktionen stilla.

  43
  • Hur sköter man transporter i ett miljöparti samhälle i händelse av krig .
   Det första som förstörs är vindsnurror och kraftverk .
   Det märks att de inte är riktigt byxade för sina uppdrag .
   Ska bli skönt när de åker ur riksdagen igen .

 10. Kärnkraft är tekniskt avancerad, krävs ett visst IQ samt studier för att förstå. Medans det krävs väldigt få aktiva hjärnceller får att förstå hur en vindsnurra funkar.

  56
  1
 11. Lämna Europeiskt “el-samarbete” direkt.
  Tag bort alla straffskatter, subventioner etc för el-produktion (inkl cerifikat)
  Starta all el-produktion som nu är i “vilolägen” pg a ekonomiska straff.
  INGA ÅTGÄRDER, INVESTERINGAR, UTAN ATT KONSUMENTPRISET FÖR EL BLIR LIKA ELLER LÄGRE!
  Bygg snabbt ett nytt oljekraftverk, t ex i Uddevallatrakten.
  Återstarta R1 resp R2
  Ingen export innan landets egna behov är tillgodosett och när priserna är högst möjliga i EU.
  Exportpriser får inte påverka landets interna priser
  Börja planeringen för nya kärnreaktorer på de platser där reaktorer snart kommer att läggas ned p g a åldersskäl.
  Bara ersättningar för verkligt producerad el.
  Säkerställ att inga vindkraftverk kan stängs ned utan att samma företag som byggde själv betalar nedmontering
  Reglera lagringen av uttjänta vingar (och el-bilbatterier), så att dessa betalas av resp industrisektor. Ingen uppgift för skattebetalare.

  74
  1
  • Det är tyvärr många här och annorstädes som inte kan förbinda punkterna i tavlan. Det man inte ser är att Europas och stora delar av USA:s folk är lurade långt upp på läktaren av en liten men girig maktelit. Folk i elområde 3 och 4 är avundsjuka på människor som fått sin närmiljö förstörd av vatten- eller vindkraftverk. De ropar efter fler överföringsförbindelser men inser inte att det enda som kommer att ske är att exporten till Tyskland, Danmark, Polen och Baltstaterna ökar och med det elpriserna. Även i elområde 1 och 2. Dessutom håller statliga LKAB och Vattenfall tillsammans med SSAB planera för “fossilfritt stål” vilket med den nya batterifabriken i Skellefteå effektivt att suga upp all tillgänglig elkraft.

   Ett första steg för dem som inte begriper bättre är att titta på Henrik Jönssons utmärkta film här hos Petterssons https://petterssonsblogg.se/2022/05/21/karnkraftsmyter/ och därefter inte yttra sig innan man förstått vad han och professor Jan Blomgren säger.

   23
   • Folket här i kommentarsfältet upplever jag som ganska kunniga om energiproblemen.
    Jag själv är inte avundsjuk på att de andra elområdena har lägre pris, utan jag är lindrigt sagt förbannad på regeringens fräckhet att förstöra vår möjlighet till ett drägligt liv här.

    11
 12. Valslogan (MP) i höstens val

  TILLBAKA TILL MEDELTIDEN! GUD HÖR BÖN! ALLAH AKBAR!

  49
  2

Kommentera