Vårt flygvapen kan göra det Ukraina gjorde

FÖRSVARSMAKTEN. Trots numerärt underläge skulle svenska flygvapnet med dagens resurser klara av att freda Sveriges luftrum vid ett eventuellt angrepp från Ryssland. Det säger överste Anna Siverstig, chef för Luftstridsskolan, till SvD, bakom betalvägg. – Vi skulle kunna göra samma sak som Ukraina gjorde i luftrummet, säger Siverstig.

Jas 39 Gripen och finsk F18 Hornet under flygvapenövning 19. Foto Kristoffer Olofsson Försvarsmakten

Just det svenska luftvapnet har pekats ut som det främsta bidraget till Nato vid ett eventuellt medlemskap. Ett integrerat svenskt, norskt, finskt och danskt luftförsvar skulle allt som allt omfatta mellan 200 och 250 stridsflygplan. Det kan jämföras med Ryssland som har knappt 1 200 plan och Nato som helhet som har drygt 1 300 i Nordeuropa om även Sverige och Finland räknas med.

-Pettersson tror på Sveriges flygvapen, designat för att slåss mot Ryssland, liksom på våra ubåtar som är i världsklass.

Svensk ubåt, skräck för USA:s flotta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Vårt flygvapen kan göra det Ukraina gjorde

 1. Svenska flygvapnet har ont om baspersonal med tanke på ett fullskaligt krig. T.ex. i finska flygvapnets krigsorganisation ingår det mer än 30 tusen soldater trots att Finland har endast 62 jaktplan. För att kunna hindra att stora mängder plan förstörs i fiendens attacker krävs det en decentralisering av verksamheten (landsvägsbaser etc) och att baserna kan försvaras med både luftvärn och marktrupper.

 2. Kan vi lita på att något plan kommer upp i luften?
  Jag minns, troligen var det -71 och jag var inkallad till repmånad. Kvällen före inryckning fick jag ett telegram, avsändare Sven Andersson försvarsminister.

  Ingen repmånad, inställd p.g.a. officersstrejk.
  Jag minns jag tänkte, nu går fan på torra land hur kan en strejk stoppa en militärövning.

  Palmes nyordning började tydligt märkas i Sverige och det blev därefter sämre för varje dag.
  Vi har denne adelsman att tacka för dagens Sverige, så långt bort från vad var planerat av de tidigare politikerna.

  10
 3. Detta är ren propaganda från officeren. Eller så har hon ingen aaaaning!
  Flygkriget bedrivs allt mindre enligt de metoder som utvecklades under WW2 och kort efter. Möjligen kör Israel fortfarande med direktattack, men inte ens de.

  Idag placeras en drönare eller en enkel enmotorigt flygplan så att målet/målområdet kan belysas, varvid stridsplan som kan bära robot flyger fram till typ 10 mil från målet och släpper missilen. Träffen blir inom metern. Det är därför det så sällan syns (ryska) stridsplan i luften över Ukraina.

  Sedan påminnar jag om vad 40 ryska halvmoderna stridsplan åstadkom i Syrien på 3-4 månader jämfört med vad runt 300 västerländska stridsplan (inte) klarade att göra på mer än 2 år.

  13
  22
  • Vilken kvalificerad bullshit! Titta i arm hålan, där sitter förmodligen huvudet.

   22
   8
  • LOL… nej, det är inte därför ryska bombplan släpper sina kryssningsrobotar inne över ryskt eller vitryskt territorium. Det är för att de inte ska bli nedskjutna av ukrainskt luftvärn eller stridsflyg.

   Sedan vad det gäller deras träffsäkerhet så är det inte inom metern de träffar. De verkar närmare ha samma träffsäkerhet som en tysk V-1 robot – inom den generella kilometern av där målet är. Vilket innebär att de oftare träffar bostads- och flerfamiljshus än faktiska militär mål eller så siktar de på dessa civila mål. Vad tror du det beror på?

   17
   1
  • Var, när och vilka 300 västerländska plan fantiserar du om?

   Jag kan hålla med om att ryssarna ibland är effektivare än väst eftersom de inte tar hänsyn till civila utan bombar allt till grus med dålig precision.

   Vi har sett det i Groznyj, Aleppo och Homs.

   12
   1
 4. Så en Anna säger si, säger så.
  Fan, grabbar, jag trodde att ni begrep bättre, att ni lyssnar och tror på ett honkön i en så pass tillspetsad situation som denna och som kommer att bli än värre. Va?

  Nån Anna där, nån Malin-överstinna här och liknande. Det här är ingen jävla lek.
  Skicka dem till Lottakåren direkt. Där ska de göra det som de är skapta till, stabsbiträden och tross. Inget annat.

  12
  9
 5. Möjligen är våra ubåtar ett ännu bättre bidrag än flyget, drivsmed stirlingmotorer vilka via en generator laddar batterierna.
  Drivs med nafta och kan stanna i undervattensläge en månad.
  Ställde USA i prekär situation under en övning, de upptäckte ej vår ubåt som smög sig genom deras skydd och sänkte deras hangarkryssare, endast teoretiskt dock.

  23

Kommentera