Tag Vladimir Putins kärnvapenhot på allvar

Insändare av Daniel Pipes
Wall Street Journal

Ursprunglig engelsk artikel: Take Vladimir Putin’s Nuclear Threats Seriously
Översättning till svenska: Ilya Meyer

Sovjetisk doktrin och rysk historisk erfarenhet ger anledning till allvarlig oro.

Vladimir Putin

I ”Det är faktist möjligt att Putin kan komma att bryta kärnvapentabut” (Declarations, 30 april), argumenterar Peggy Noonan övertygande för att vi måste ta Vladimir Putins hot på allvar. Amerikanernas antaganden att det är omöjligt att de kommer att använda kärnvapen (”Det kommer inte att hända! Det har aldrig tidigare skett!”) är felaktiga.

Noonan kommer till denna slutsats genom att titta på de dåligt ryska militära prestationerna i Ukraina och på Putins nihilistiska karaktär. Får jag föreslå en tredje historisk faktor? Putin är en Sovjet; han levde sina fösta 39 år i Sovjetunionen, steg i graderna till överstelöjtnant i KGBs utrikesunderrättelsetjänst och beklagade offentligt slutet på Sovjetunionen. Han formades av och fortsätter att spegla sovjetiska doktriner.

En av dessa doktriner rör användandet av kärnvapen. För nästan exakt 45 år sedan avslöjade min far Richard Pipes denna doktrin i en artikel i tidskriften Commentary ”Varför Sovjetunionen tror de kan utkämpa och vinna ett kärnvapenkrig”.

”Den strategiska doktrin som antagits av Sovjetunionen under de senaste två decennierna kräver en politik som är diametralt motsatt den som antagits av USA” skrev han. ”Föreställningen om ett utvidgat kärnvapenkrig är djupt rotad i det sovjetiska tänkandet trots att det avfärdas av västerländska strateger som ett likasinnat utbyte. … Emedan vi ser kärnvapen som ett avskräckande medel ser ryssarna dem som medel för att ’tilltvinga’ sig”. Han avslutade med följande: ”Det finns något inbyggt destabiliserande i själva det faktum att vi anser kärnvapenkrig vara omöjligt och självmordsbenäget för båda sidor, medan vår främsta motståndare betraktar det som genomförbart och att de kan vinna det”.

Nästan ett halvsekel senare förtjänar den artikeln att på nytt läsas av amerikanska beslutsfattare.

Daniel Pipes
President, Middle East Forum
Philadelphia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Tag Vladimir Putins kärnvapenhot på allvar

 1. Det finns många farhågor att Putin är sjuk. Men en sak är säker, han är inte frisk.

  6
  1
 2. Har lyssnat till otaliga s.k Talk-Shows i bl.a. Tyskland.Österrike och har fått uppfattningen att man lever i tron,att detta vapen ”endast är ett skrämselvapen” ,som aldrig kommer att sättas in.
  Senaste dagarna har nu Scholtz (tyska bundeskanslern) insett att detta långt ifrån är enbart skrämsel. Om det beror på de otaliga telefonsamtal han fört o. för med Putin,för att söka medla är inte otänkbart…..
  Nåväl vi behöver inte bekymra oss. De Atomraketer som sändes från Ryssland behöver endast c:a 200 sekunder för att nå Berlin,och några sekunder mer för att träffa Paris/London !! För oss i Sverige endast c:a minuten,sedan blir allt svart !!

  5
  10
 3. om putin detonerar ett kärnvapen någonstans ! då skall ryssland förgås i kärnvapen eld

  14
  2
 4. Varför inte?
  USA släppte två stycken kärnvapenbomber över två städer år 1945…varför skulle då inte Ryssland använda nukelära på slagfältet?
  Det är faktiskt ett vapen.
  Med stor förödelsekraft men det har även napalm.
  USA lade stora bombmattor över Tokyo med fler städer och dödade fler människor den vägen än vad kärnvapnen gjorde. Så…

  Det är lika bra att förbereda sig. Det här vansinnet och den här djävulskapen är inte över på långa vägar.

  13
  • USA anfölls av Japan och bombade Tokyo med flera städer för att få Japan att kapitulera, det skedde efter atombomberna och sparade troligen miljoner liv.

   Ska vi göra en jämförelse med idag så borde Ukraina atombomba Ryssland som anföll.

   Tyvärr har Ukraina lämnat sina atombomber till Ryssland i utbyte mot säkra gränser och suveränitet.

   Men även det löftet svek Ryssland…

   13
   4
 5. Som alla redan vet, västländerna har slutat alla möjliga businesskontakter mellan ryssarna och väst som har varit möjliga. Så, om ryssarna skulle spränga ett taktisk kärnvapen i östra-ukraina, vad skulle västländerna kunna göra? Mer pseudo-sanktioner? Ryssarna har ju kvar sitt soviet-era doomsday maskin.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Hand

  Så Ryssarna kan slås i Ukraina endast om dom själv väljer att dom vill inte vinna kriget i Ukraina.

  Jag tycker inte om den här utväcklingen… att finnarna och svenskarna för ett proxykrig mot ett kärnvapenmakt som inte skulle kunna förlora kriget om den bara väljer att använda sina mest effektiva vapen.

  14
  13
  • Kärnvapen finns i många länder. Putin bestämmer om de ska användas. Ingen vet vad som i så fall händer, men Ryssland blir antagligen helt bortblåst ganska snabbt!

   14
   10
   • Ja, det är det vad jag säjer. Om Ryssland skulle bli ”bortblåst” ryssarnas doomsday maskin skulle aktivera automatiskt och ”bortblåsa” resten av världen.

    Ryssarna är redan borta från väst och långt in i framtiden. Dom hittar säkerligen nya vänner och till slut blir det någon slags färgrevolution i Ryssland.

    Jag tycker att för Ukraina våre bäst att väst skulle dela ut tiotusentals pansarskott anonymt till ukrainska reservister. Ukrainare skulle använda dom i gerillakrig och till slut de skulle vinna hela Ukraina tillbaka från ryssarna. Detta massiva ”afghanistan2” förlust skulle t.o.m kunna utlysa ett revolution i Ryssland. På så sätt blir det ukrainska förluster minimala samt risken för ett kärnvapenkrig. Men vist kan de vara bra att eskalera och hoppas att ryssarna är villiga att förlora – eller?

    5
    3
   • Jag förstår din tanke! Min tanke är att om Ryssland använder ”taktiska” kärnvapen, en mindre laddning än de som finns i väst, så gissar jag att svaret skulle bli en större laddning, dock knappast mot Moskva. Vad som sen skulle hända i ett sådant läge kan knappast någon förutse, vi får bara hoppas att det inte sker. Om något går snett så kommer det dock vara Putin som startar. Därför är det viktigt att alla ryssar gör allt de kan för att stoppa honom innan det är för sent. Eftersom han avskaffat fria val kan det behövas medeltida metoder för att avsätta dåren! Det ryska folket har både sin egen och omvärldens framtid i sina händer just nu.

    5
    1
   • Precis, och personligen tycker jag att det optimala våre om någon ryskt liberal person skulle behandla Putin (och alla hans efterträdare om det behövs) på samma vis som så många tyskar försökte behandla Hitler d.v.s. assasinera honom. Det är vad alla dom som starttar ett anfallskrig förtjänar.

Kommentera