Krigsfartyget USS Kearsarge till Stockholm

NATO. Det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge är på väg till Stockholm. Dock är det oklart var det 257 meter långa fartyget kommer att få plats.

Det är en bjässe vi pratar om. Som jämförelse kan nämnas att passagerarfärjan Viking Cinderella är 191 meter lång, men USS Kearsarge är trots sin storlek betydligt mindre än USA:s hangarfartyg.

– Vi får se om hon kommer in i frihamnen, hon är så stor att hon kanske får ligga utanför, säger marinens kommunikationschef Rebecca Landberg.

Den amerikanska flottan skrev på Twitter i söndags att fartyget seglar in i Östersjön för att säkerställa säkerhet och stabilitet i regionen tillsammans med allierade och samarbetspartners.

I början av juni ska hon delta i Natoövningen Baltops, där även Sverige deltar. Övningen pågår mellan den 5 och 16 juni i mellersta och södra Östersjön samt på strandnära landövningsområden i Sverige, Tyskland, Polen och de baltiska staterna.

Ett flertal utländska fartyg är redan nu i Östersjön och deltar i en Natoövning i Estland.

Medlemsländer i Nato: Albanien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Slovakien, Spanien, Turkiet, Storbritannien, USA.

Europeiska länder som inte är med i Nato: Andorra, Azerbajdzjan, Belarus, Bosnien-Hercegovina, Cypern, Finland, Irland, Kosovo, Malta, Moldavien, Monaco, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Sverige, Ukraina, Österrike (ibland brukar även Armenien räknas in, trots att det geografiskt ligger i Asien).

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Krigsfartyget USS Kearsarge till Stockholm

 1. Nu börjar det likna nått i svenska farvatten, Sverige kommer vara så laddat med US
  power i framtiden så Putin om han lever, bör icke göra sig besvär att tjafsa med oss.
  Vi skulle vart med i Nato för länge sedan, men bättre sent än aldrig.

  17
  9
  • Stefan Holmqvist:
   Nja,Varberg ger inte samma PR som Fjollträsket !!
   Detta besök är ju tänkt som ett skådespel för oss i Skandinavien.Samtidigt visa vilka enorma Hangarfartyg som USA besitter. Dessa lär kunna behövas om Kina anfaller Taiwan,vilket är bra mycket troligare,än att Östersjön skulle bli en krigsskådeplats.

   23
   4

Kommentera