Varför i helvete?

ENERGIFÖRSÖRJNING. Elpriset i sydligaste Sverige är nu på morgonen 30 gånger högre än i norra Sverige.

Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.

16 maj 2022 klockan 07:00, snittpris öre/kWh

 1. Norra Sverige 10,27
 2. Norra Mellansverige 10,27
 3. Södra Mellansverige 188,66
 4. Södra Sverige 253,66

9 thoughts on “Varför i helvete?

 1. Vanligt folk och företag förlorar stort på detta, men svenska staten tjänar massor av pengar i form av moms och skatter. Därför gör det ingenting för regeringen att bland annat matpriserna ökat minst 30% till följd av att prischocken på energi och bränsle. Regeringen kör l landet i botten med sin rent imbecilla inkompetens.

  19
 2. Bland annat så har vi på det sydligaster elområdet Sveriges tredje största
  stad som i stort sett försörjs med Socialbidrag,och dom pengarna ska ju
  tas någonstans! Men i ett normalt land med en normalt styre så hade vi haft
  samma pris i syd som i nord. Men dom som tror sig vara bättre människor såg
  till att det är bättre att vi försörjer andra länders människor, och då får ju
  till exempel dom som sett till att Sverige fungerat stå tillbaka.

  23
 3. Fram till dess att tokvänstern stängde kärnkraftverk skilde det ören i genomsnitt mellan elområdena typ 18 respektive 20 öre per kWh. Det finns månadsstatistik att tillgå på nätet.

  Observer också att priserna fluktuerar enormt även i överskottsområdena. Nar SSAB, LKAB, Vattenfall och NorthVolt är klara med sitt arbete att förstöra Sverige på grund av en tonårig med grava problem och hennes gelikar kommer det inte längre att råda överskott ens i EO1 och EO2 och då kommer priserna att öka ytterligare i EO 3 och EO4.

  34
 4. Det sägs emellanåt att det höga priset i söder beror på att det saknas överföringskapacitet från norr till söder. Ändå lyckas dom få ner tillräckligt med el för att exportera en betydande del.

  54
 5. Putins fel att priserna stiger. Jag har en T-shirt där det står. FCUK PUTIN!

  2
  35
  • Du ska nog byta den till en “Fuck Magdalena” eftersom det är sossepriser på elen och bränslet i Sverige.

   70
   1
 6. Bensinen i Saudi är billig har jag hört. Men om den inhemska produktionen tillsammans med exporten skulle överstiga produktionen skulle den säkert inte vara det. EO1 exporterar netto 878 MW och EO2 6304 MW. EO3 importerar netto 3542 MW och EO4 2092 MW. Sverige importerar 59 MW och exporterar 5228 MW.

  Största mottagare är Finland (2055 MW) följt av Danmark (1992 MW) och Polen (603 MW). Finland exporterar i sin tur 976 MW och Danmark 1549 MW. Sverige exporterar också mer elenergi än Norge.

  Exporten av elenergi tillsammans med nedläggningen av kärnkraftverk i södra Sverige har skapat dessa prisskillnader. Som jag skrivit här tidigare så var prisskillnaden några få ören innan Tokskvatt % Co la ner fullt fungerande kärnkraftverk. Nu verkar väljarna vilja fimpa Tokskvatt & Co i kommande val och tillsammans med reaktoråterstart och kapade elkablar så skulle priserna bli mer normala. Tyskland via EU har länge slängt lystna blickar på de norrländska vattenkraftverken eller den svenska reglerkraften som de kallar den som de behöver när det är mulet och vindstilla. Det skulle inte förvåna mig om regeringen slaskat energiskatten för exporten på samma vis som de subventionerar Google och Microsoft.

  41
  • Hur var priserna innan Sverige delades in i elområden?

   Sedan 1 november 2011 är Sverige indelat i fyra så kallade elområden, vilket betyder att elpriset kan variera mellan olika delar av landet.

   14
   2
   • Redan 2011 så betalade vi i södra Sverige omkring 80 öre/KW plus att 2016 vann elbolagen i förvaltningsrätten rätten att öka sina priser i stort sett hur som helst.

Kommentera