Sveriges Försvarsmakt bygger broar med USA i Polen

FÖRSVAR/NATO. Under två veckors tid befinner sig delar av det svenska försvarets fältarbetsförmåga i Polen, för att delta i övningen Defender Europe 22. Där kommer ingenjörkompaniet från Göta ingenjörregemente tillsammans med US Army, 74. MRBC (Multi Role Bridge Company), att bygga förbindelser över olika vattendrag i östra Polen.

Värnpliktiga soldater från Sverige som tillsammans med amerikanska soldater övar att ta sig över olika vattendrag i Polen under övningen Defender Europe 2022. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Inledningen på övningen har bestått av egen träning för att komplettera och stärka redan tidigare kompetenser i att bygga förbindelser och att köra färjor. Det är många faktorer att ta hänsyn till som exempelvis nya miljöer på land och i vatten, kommunikation och tecken på andra språk, samt olika rutiner och sätt att lösa uppgifter på mellan nationerna.

Under de senaste dagarna har Försvarsmakten tillsammans med US Army, 74. MRBC skapat historia genom att återta den amerikanska enhetens förmåga att passera vattendrag på detta sätt, något som är grundläggande för att kunna lösa sina uppgifter. Det är också något som kräver hög grad av samordning och kompetens hos både befäl och soldater.

Amerikanska befäl på plats säger att de har mycket att lära av Försvarsmaktens sätt att lösa uppgifter på och vi ska alla vara mycket stolta över vad de svenska soldaterna presterar, säger övningsledaren Peder Hertzberg.

De svenska soldaterna som deltar är värnpliktiga. De kommer efter den här övningen, som är slutövning i deras grundutbildning, att kunna krigsplaceras och vara beredda att försvara Sverige. En person som sticker ut lite extra är färjechefen, den som är spindeln i nätet och syr ihop de olika delarna som behövs för att bygga broar och för att använda bron eller färjan.

En 200 meter lång däcksbro kunde byggas genom att koppla samman svensk och amerikansk materiel. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Jag talar om vart vi ska och sedan är det båtförarna på bogserbåtarnas uppgift att styra och driva båtarna så att det blir så. Man är ju självklart lite på helspänn, går något fel så är det ju jag som får stå för det, men jag känner mig trygg, här finns så mycket kompetens bland befälen som jag aldrig kommer att kunna få, säger Axel Westin som är en av färjecheferna.

Axel berättar också att övningen har gjort att han utvecklats både i sin roll och som person.

– Att öva med andra nationer innebär också att jag måste töja lite på gränserna socialt exempelvis att göra sig förstådd och prata facktermer på engelska. Som idag när vi hade uppgift att för första gången någonsin bygga ihop våra pontoner så ena halvan var svensk och andra amerikansk, med resultatet av en 200 meter lång däcksbro över floden Wisla.

Under helgen omgrupperar förbandet till ny plats där man ska öva på att göra anfall över vattendrag, med understöd av det svenska broförbandet.

-Pettersson säger att Nato-debatten känns lite fånig. I praktiken är vi redan med när vi bygger broar i Polen med förband från USA.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera