Sveriges flygvapen imponerar

FÖRSVARSMAKTEN. Om Sverige skulle gå med i Nato skulle det svenska Flygvapnet vara en av stor förstärkning till luftförsvaret i norra Europa. Det säger Per Erik Solli, säkerhetsexpert vid Norges utrikespolitiska institut och tidigare norsk överste, till Dagens Nyheter, bakom betalvägg.

Jas 39 Gripen Foto: Försvarsmakten

Med drygt 90 stycken Jas 39 Gripen har Sverige det största flygvapnet i Norden, som av Solli beskrivs som ”väldigt professionellt”.

Säkerhetsexperten menar dessutom att det är bra att Sverige använder en annan typ av stridsflyg än grannländerna, eftersom det blir svårare att hantera för eventuella angripare.

Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det under min livstid. Det är otroligt stort för Norge, säger Per Erik Solli.

-Pettersson säger att Sveriges ubåtar är i världsklass och vi har en del specialförband som är lika bra som dom bästa.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Sveriges flygvapen imponerar

  1. 90 jaktplan är en anseenlig mängd, men frågan är hur pass bra flygvapnet i praktiken kunde hantera en situation där Sverige hamnar i krig. Krigsorganisationen är personalmässigt mycket klen och det saknas förmåga att sprida ut verksamheten till ett stort antal (landsvägs)baser under kris- eller krigstid, vilket är nödvändigt för att kunna skydda planen mot fiendens attacker. Som jämförelse så har finska luftvapnet endast 62 jaktplan men dess krigsorganisation består av hela 38.000 personer.

Kommentera