S i Finland säger ja till Nato och Niinistö har ringt Putin

UTRIKES. De finska Socialdemokraterna har beslutat att gå på partiledningens linje och ställa sig bakom en Natoansökan, rapporterar finska medier.

Sanna Marin och Sauli Niinistö

”Mitt budskap är att Finlands Nato-medlemskap inte är en handling mot någon, utan en handling för Finlands och finländarnas säkerhet”, skriver statsminister Sanna Marin på Twitter.

President Sauli Niinistö och Sanna Marin sa redan i torsdags att de anser att Finland bör skicka in en ansökan ”skyndsamt”.

Finlands president Sauli Niinistö har under dagen pratat med Rysslands Vladimir Putin angående de finländska planerna på att ansöka om Natomedlemskap, rapporterar flera medier. I ett uttalande säger Niinistö att samtalet var ”rakt och tydligt”.

”Att undgå att öka spänningarna var en viktig del av samtalet”, säger Niinistö i uttalandet.

Putin ska h svarat att det vore ”ett misstag” av Finland att överge sin neutralitet, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Ria. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “S i Finland säger ja till Nato och Niinistö har ringt Putin

 1. Det här har Putin och Erdogan redan gjort upp. Erdogan är Putins kil in i NATO.

  3
  3
 2. Vilka usla journalister vi har. Nu kommenterar de turken Erdogans tvekan inför att Sverige skall få gå in i NATO med att; Det händer ofta så här när flera länder i en organisation skall komma överens, vissa länder passar då på att föra fram sina intressen. Som exempel drar de upp när EU tagit in nya medlemmar.

  Men herregud, ser de inte skillnaden att NATO är en försvarspakt. Inleder Turkiet på detta sätt, kan man ju undra hur mycket man kan lita på Turkiet, om nu Sverige skulle få gå med och det skulle bli konflikt i vårt närområde.
  .
  Alla spelar nu ner vad Turkiet uttryckt. Linde skall ”prata” med Erdogan. Denne man ”pratar” man inte med, utan om det nu skall lösas, så är det några andra som drar åt tumskruvarna på Erdogan och synar hans relation till Putin.

  Det här är mycket värre än det framställs i media. Men jag antar att de flesta journalister inombords ler i mjugg, NATO motståndare som de är.

  En sak är klar det är inte Ann Linde som kommer att lösa denna knut. Redan nu har hon gjort fel. Hon skulle gjort som Finland, vara tyst angående vad Erdogan uttryckt och endast kommentera att NATO har sina processer.

  4
  6
 3. Har en känsla av att Finlands politiker, som så många andra länder, utom Sverige. bryr sig om sitt land och sin befolkning Vi svenskar får nog ta hand om oss själva och hjälpa varandra vid en allvarligare kris, Potentaterna flyr nog skeppet s a s

  12
 4. Det var ”ett misstag” av Ryssland att anfalla Ukraina det orsakade en total motsatt effekt än vad Putin med anhang tänkt sig !

  13
  7
 5. Ja, han får väl ringa vem han vill, men varför ringde han till Putin?
  Jag tror att Putin är less på alla som ringer och pladdrar. Det började med den franske lille makaron pajasen. Den fjanten ringde varje dag under två veckors tid och vad ådstakom han? Absolut ingenting -som vanligt- annat än kaos och elände!
  Kan bara hoppas på att både Sveriges och Finlands NATO-ansökan ej beviljas. Och för en gångs skull så håller jag med Turkiet. Skadinavien är ett muslimsk terrornäste!

  22
  8
 6. Sverige är som vanligt ”the odd man out”. Samtidigt som svenskar, speciellt svenska journalister, på ett löjligt sätt beundrar USA och dess populärkultur, och svenska journalister hela tiden gräver i USA:s media för att försöka visa att lilla, och nu betydelselösa, Sverige omnämnts av USA, så har decenniers vänsterpropaganda skapat en antiamerikanism och ett NATO-motstånd i Sverige som är unik i Norden. För Danmark och Norge så är det självklart att tillhöra NATO, världens utan jämförelse, mäktigaste militärmakt. Att vara medlem i NATO borde ha varit en självklarhet för Sverige.

  11
  15
  • Sverige försökte 1948 skapa ett skandinaviskt försvarsförbund. Men under de första månaderna 1949 bröt förhandlingarna om en försvarsunion samman.

   Danmark, Island och Norge valde i stället att gå med i Nato, medan Sverige höll fast vid sin neutralitet.

   5
   1
 7. SVT Nheter: ”Linde bör prata med sin turkiska kollega och se hur allvarligt menat det är, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.”

  Är det SVT som bestämmer över Sveriges utrikespolitik?

  11

Kommentera