Rysslands förmåga är inte så lysande

HISTORIA. Innan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari var det flera kommentatorer på bloggen som påstod att den ryska armén var oslagbar och de ryska vapnen överlägsna allt väst hade. Efter bara några dagar blev det uppenbart att kriget som av Ryssland inte kallas ett krig utan en ”speciell militäroperation” inte gick som president Vladimir Putin planerat, han hade troligen räknat med att ”befria” Ukraina från ”nazismen” och störta den lagliga regeringen på några dagar och varken armén eller vapnen verkar vara något att skryta med.

Det är visserligen svårt att veta vad som händer då propagandan haglar från flera håll, en källa kan vara ISW.

Men få borde vara förvånade över misslyckandet, tittar vi historisk så är Ryssland/Sovjetunionen inte så bra på att kriga eller att producera förstklassigt krigsmaterial.

Det var några exempel, det finns fler men nu är Ukraina aktuellt. Landet är mycket större och folkrikare än Tjetjenien som Ryssland knappt besegrade.

Om uppgifterna att Ukraina slagit ut nästan en hel rysk bataljon i en attack mot en pontonbro är korrekta visar det att den ukrainska armén är kreativ och har god förmåga till rekognosering och analyser, samtidigt som det visar att den ryska sidan inte verkar tillräckligt förberedda och tränade.

Dessutom verkar Vladimir Putin inte bry sig om förluster i ryska eller ukrainska människoliv eller ekonomiska förluster. Han följer de ryska traditionerna som inte är så lysande.

-Pettersson säger att Ryssland har alla förutsättningar att vara ett av världens rikaste länder ändå är det fattigt och har inte råd att kriga.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Läs mer på Teknikföretagen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Rysslands förmåga är inte så lysande

 1. Ukraina kan bli för Ryssland som Vietnam/Afghanistan blev för USA. En lång plåga med ett snöpligt slut

 2. Det inte media berättar är att hela västvärlden är i Ukraina och krigar emot Ryssland. Hade det bara varit Ukraina hade det nog gått att vinna för Ryssland, men hela västvärlden rår de inte på.

  5
  2
 3. Riktlinjerna för denna invasion har antagligen dragits upp i Kreml av ”icke militär”. Kan inte låta bli att jämföra med gamle Adolfs fälttåg. Som den amatör han var, gick det åt h-e. Det verkar som Putin också bestämt sig för att visa världen, att han är en stor fältherre. Vilket fiasko. Kombinerar man detta med soldater med usel utbildning, värdelösa befäl, massor av vodka och en armé utrustad med outdated materiel, som dessutom till stor del, var skit från början, inser man att Putin aldrig har en chans.
  Hela Ryssland står med byxorna nerdragna och världen skrattar.

  11
  4
 4. Tydligen säkerhetstjänsten FSB som ”planerat” denna mycket ”speciella militäroperation”.

  Man kan konstatera att de grovt missat minst 4 basala utgångsvärden i ett normalt militärt bedömande.
  1. Terrängen (pansarförband i betäckt terräng, för få vägar för framryckning)
  2. Väder (värsta menföresperioden valdes för denna mycket speciella militäroperation)
  3 Eget läge och stridsvärde (materiellt och personellt överskattat egen förmåga)
  4 Fiendens (Ukrainas) läge och stridsvärde (materiellt och personellt gravt underskattat Ukrainas förmåga)

  Är utgångsvärdena felaktiga blir också samtliga alternativ för genomförande fel. Det kan inte vara en normalt utbildad militär befattningshavare som ligger bakom planen.

  12
  4
 5. Pressa ryssarna hårdare. Köp inget av dom och sälj inget till dom. Låt inga fartyg gå in i hamnar och inga flygplan landa. Isolera dom helt. Stäng alla ryska ambassader och utvisa all personal där. Stoppa alla ekonomiska transaktioner med dom. Utvidga Nato ännu mera

  23
  10
  • Bl.a Schweiz har börjat lätta på sanktionerna som man lade på Ryssland. Oljan kan bojkottas, men först inpå nästa år.

 6. Förstår Putin läget? Nederlaget är bara en fråga om tid. Hur länge?

  26
  10

Kommentera