76 procent i Finland vill gå med i Nato

FÖRSVAR. Stödet för att gå med i försvarsalliansen Nato är rekordstort i Finland enligt Yles senaste mätning. 12 procent är emot och 11 procent osäkra. Stödet ökar i alla folkgrupper och totalt är nu 76 procent av finländarna för ett medlemskap i alliansen, rapporterar kanalen.

I mars svarade 62 procent av finländarna att de ville gå med i Nato och månaden dessförinnan var 53 procent för ett medlemskap.

Enligt uppgifter i finsk media är 123 riksdagsledamöter för ett medlemskap, 10 är emot det och 67 ledamöter har ännu inte lämnat besked i frågan.

Folket är också ännu mer övertygat än tidigare om att det är de folkvalda beslutsfattarna som ska bestämma om Finland ansöker om medlemskap: 79 procent svarar nej på frågan om det borde ordnas en folkomröstning i frågan.

Finland väntas ta beslut i frågan den 14 maj och de svenska Socialdemokraterna säger att de lämnar besked på söndag den 15:e maj.

-Pettersson tror att S redan bestämt sig för ett medlemskap, men törs inte säga det eftersom de har ett kongressbeslut från november 2021 på motsatsen.

Det är regeringen som skickar in ansökan om medlemskap i Nato. Det behövs ingen folkomröstning eller något riksdagsbeslut.

Det verkar dock finnas en rejäl majoritet för medlemskap i Nato, endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet verkar vara emot.

Viktiga datum:

  • 9,10,12 maj – Svenska Socialdemokraterna har ”dialogsamtal” för medlemmarna om säkerhetspolitiken.
  • 12 maj – Finlands president Sauli Niinistö ska ge besked om sin syn på Natomedlemskap senast detta datum.
  • 13 maj – Den säkerhetspolitiska analysen ska presenteras. Alla riksdagspartier är med i samtalen under ledning av utrikesminister Ann Linde (S).
  • 14 maj – Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige, fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.
  • 14 maj – Ann Linde och hennes kollega Pekka Haavisto (De Gröna) deltar i Natomöte i Berlin.
  • 15 maj – Socialdemokraterna har ett extrainkallat partistyrelsemöte för att gå igenom resultaten av den säkerhetspolitiska dialogen som hållits med distrikten och medlemmar. Ett beslut kommer också då.
  • 17–18 maj – President Niinistö kommer på statsbesök till Stockholm.
  • 24 maj – Socialdemokraternas partistyrelse möts. Innan partiet kallade till extrainkallat möte den 15 maj var det då, senast, partiet lovade ett besked.

Sveriges vapenvägrande försvarsminister lämnade klara besked i november 2021

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “76 procent i Finland vill gå med i Nato

  1. Det hade väl aldrig varit aktuellt med en svensk Natoansökan utan Putler? Putler använder precis samma argument för att invadera Ukraina som Hitler gjorde vid Invasionen av Tjeckoslovakien. Sudetenland är en parallell till Donbas. Alla fd. Sovjetstater med en stor rysk minoritet, bör förbereda sig på Putlers ”besök”.

  2. ifall sverige haft ngt som liknat försvar, skulle finnarna
    troligen ha föredragit en pakt oss emellan framför NATO-
    anslutning och troligen valt den rätta varianten istället
    …blev mkt kostsamt föda och göda blattsen från Mellan-
    Östen, blev inga kulor över till ett någelunda försvar

  3. Man får tycka vad man vill om kriget och ryssarna. Likaså om NATO. Men är det vårt krig?
    Nu tror jag starkt att sosse regeringen kommer att ansöka om medlemsskap . Bara hoppas att de har tänkt på konsekvenserna. Personligen tror jag inte att ryssarna kommer att hitta på någon form av vedergällning om vi ansöker.
    Vi ser redan nu konsekvenser av kriget och de sanktioner som är gjorda mor ryssarna. Själv tror jag inte att sanktionerna har någon större verkan på Ryssland, annat än att de enar det ryska folket än mer. Ryssland är ett rikt land
    Man är en av världens större exportöret av både olja och gas. Man exporterar mat och jordbruksprodukter. Och köpare finns. De står inte heller ensamma, de har många kompisar. Fast USA gör allt för att isolera Ryssland, så kommer man inte att lyckas.
    För oss ser vi hur bla bränslepriserns har skjutit i höjden , mat priserna ökar.. och då även Ukraina är en större exportör av jordbruksprodukter, vilket nu hämmas kraftigt, så befaras matbrist i bla Afrika. Och vad händer då.
    Solidariteten har ett pris. Men är den värd det priset. Vi kanske skulle ha stått vid sidan och tittar på . För ca 1 månad sedan kostade bensinen 3,88 kr i Ryssland och över 25 kr här.

    7
    10
    • Om vi hade gjort som du säger så hade Ukraina haft en prorysk diktator som ledare nu.

      Ryssland hade därefter fortsatt kriget mot flera andra grannländer. HAN SJÄLV har sagt att han vill återupprätta gränserna från sovjettiden.

      Därför är det alternativ du beskriver helt uteslutet. Det går inte att sätta pris på friheten. Ryssland måste bara stoppas.

      Det är så verkligheten ser ut, och det måste vi förhålla oss till!

      10
      7
      • ”HAN SJÄLV har sagt att han vill återupprätta gränserna från sovjettiden.”

        Har du hört honom säja det, eller finns det någon källa till detta (falska)påstående?

        Men ja, Putte är nu en förnedrad narsisist och dom alltid hämmnas.

        Men hur kommer han att hämmnas? Jag befarar att Finlands östgräns kommer att bli ett nytt gigantiskt öppning för MENA-folkets massmigration. Alternativt, kanske ryssarna ”bara” destabiliserar fattiga länder med matbrist och orsakar nya flyktingvågor. Tredje alternativt är att Putin kommer att på något sätt orsaka kaos i värdepapper derivat-marknaden.

        6
        1
      • Problemet här i världen är att människor tänker olika och ser annorlunda på verkligheten. Bara titta på våra politiska partier.
        Vi får väl se hur detta kriget slutar. Personligen tror jag på ett delat Ukraina. Själv har jag inte hört Puttin säga att man vill återta den gamla gränsen. Låter osannolik, men det kanske stämmer.

        3
        2
    • Ryssland är stort och har mycket råvaror men är ändå fattigt. Rysslands ekonomi är ungefär lika stor som Italiens.

      Siffrorna nedan från innan kriget började.

      Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.

      Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.

      EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.

      Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner.

      Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.

      Ryssland är beroende av import.

      Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.

      Inom många produktsegment har
      Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.

      EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP

      Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.

      Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.

      Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.

      Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.

      Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

      Det ryska folket är fattigt och har inte råd med krig.

      Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

      Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

      Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

      De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

      Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

      https://petterssonsblogg.se/2022/04/10/ryssland-har-inte-rad-med-krig/

      3
      5
  4. Felet med sossar är att de tror att inga ändringar kan ske i världen kring dem, samt att de också är fast övertygade att vad deras ledare säger är fakta och upprepar det för att stadfästa sin sits vid köttgrytan.

  5. Förutsättningarna i öst har vridits 180 grader,
    det måste politikerna anpassa sig efter. Ett tidigare nej måste därför bli ett ja!

    9
    3
  6. Partiet kunde haft ett digitalt möte förra helgen och fått det avklarat. Det är bara att de är fega stackare som inte vågar stå för sina egna beslut. Det är för djävligt att vi måste vara beroende av ett så värdelöst Parti som sossarna i regeringen.

    16
    6

Kommentera