Var svenska covidstrategin bra eller dålig?

PANDEMIN. Sveriges covidstrategi bereds återigen utrymme i utländska medier. I en krönika i The Guardian frågar sig Francois Balloux om Sverige hade en bra strategi eller inte, med utgångspunkt i den nya statistiken om överdödlighet som WHO släppte i veckan.

Statsepidemiolog Anders Tegnell och socialminister Lena Hallengren.

Balloux konstaterar att Sverige dels har målats upp som ett ansvarslöst land utan regler, dels som ett lysande exempel på ett land som slår vakt om människors frihet. Men kanske kommer båda sidorna att bli besvikna av de ny siffrorna: ”Sveriges överdödlighet är ungefär hälften av Storbritanniens och även om det är högre än andra nordiska länder ser det ändå smickrande ut i förhållande till majoriteten av EU-länderna”, skriver han.

Det är kontentan av hans krönika: Debatten om olika strategier lär fortsätta för datan kommer inte ge enkla svar. Huvudbudskapet i WHO:s rapport, som Balloux ser det, är att rikare länder lyckades hålla nere dödstalen bättre och vaccinera sina äldre snabbare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Var svenska covidstrategin bra eller dålig?

 1. Man kan väl inte direkt påstå att Sverige hade en bra strategi, snarare hade vi den minst dåliga!
  Friheten under ansvar som vi ända hade jämfört med andra länder är naturligtvis att föredra.
  Sverige brukar ju tyvärr ligga i täten när det gäller extremism i alla dess former, men i det här fallet så var det länder som bl.a. Canada, Österrike, Italien, Australien m.fl. som stod för den verkliga extremismen!
  Och den totala dödligheten i Sverige under 2020 och 2021 var också avsevärt lägre än åren innan, så den s.k. pandemin kanske inte var så farlig som myndigheterna ville ge sken av?
  Det handlade nog mer om kontroll och förtryck av folket, kanske en test/övning inför framtiden och dom planer som finns för mänskligheten -och samtidigt kunde dom tjäna grova pengar på ett verkningslöst ”botemedel” och industrin runt om ”vaccinet”

  33
  9
 2. Men hade de tittat närmre på dödsfallen skulle de upptäcka att 90 % av fallen i resp. land,var en form av någon art e x o t e r ….. Därför normalt att Sverige ligger högt i statistiken döda, i jmfr. med andra nordiska länder. F.ö. är väl inte England med alla sina inflyttade kolonial-bevånare rätta land i jämförelse med de mindre utsatta ?
  Nåväl med statistik och staplar kan de även bevisa,att många lögner är sanna !

  18
  11

Kommentera