De har sagt farväl till sina fruar

UKRAINA. Efter flera dagar av evakueringar, har alla barn, kvinnor och äldre som befunnit sig i stålverket Azovstal evakuerats. Det är nu bara män och ukrainska soldater kvar i stålverket i Mariupol. Den ryska vapenvilan har löpt ut och den stundande Segerdagen gör att det finns en rädsla för att attackerna mot området ska intensifieras på söndagen, skriver France24/AFP.

Släktingar till ukrainska trupper som håller ut i stålverket Azovstal. Foto: Sergei Supinsky

Militärläkaren Jevgenia Tytarenko, vars make och kollegor fortfarande är fast i stålverket, säger att hoppet om att få ut soldaterna levande krymper för var dag som går. – Befälhavare har redan sagt farväl till sina fruar. En av dem skickade ett meddelande till sin fru: ”Gråt inte. Vi kommer i alla fall hem – levande eller döda”.

Tytarenko berättar också att det finns många skadade kvar i stålverket utan tillgång till varken mediciner eller tillräckligt med mat och vatten. Många har också dött och kroppar som håller på att ruttna har packats in i plastpåsar, säger hon.

Brunsmetningen av Azov passar Putins och Rysslands syften

Azovregementet som försvarar den belägrade staden Mariupol är idag ett högst professionellt specialförband som inte kan beskrivas som nynazistiskt eller som en milis. De i Väst, som på svag grund svartmålat dagens Azovregemente, har ett delansvar för att ha möjliggjort den humanitära katastrofen i Mariupol, skriver Anton Sjechovtsov som är en ledande ukrainsk expert på högerextrema rörelser. Texten har en inledning av Kvartals kulturredaktör Ola Wong om mediebilden av Azov i Sverige .

stämmer det att Azov är nazister?

Anton Sjechovtsov är en ledande expert på Europas högerradikala rörelser och fascism i Ukraina och Ryssland. Han menar att den som idag kopplar Azovregementet till nynazism talar mot bättre vetande. Han riktar också stenhård kritik mot de ”ryssvänliga politiker, pseudojournalister, falska experter, okunniga konsulter” i Väst som svartmålat dagens Azovregemente, och ger dem ett delansvar för att ha möjliggjort den humanitära katastrof som nu sker i Mariupol. Den mediabild som den svenska googlesökningen spelar i så fall den ryska lögnfabriken i händerna.

Läs vidare på Kvartal…

-Petterssons tanke är att soldaterna har möjlighet att kapitulera, men då ger dom Putin en seger och möjlighet för de ryska soldater de binder upp i Mariupol att dra vidare. De föredrar tydligen att slåss till siste man…

Begravning för Azov-soldaten Denis Kotenko. Han dog i strid för att återta byn Lukyanivka i närheten av Kiev. Foto: Mykola Myakshykov/Ukrinform

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “De har sagt farväl till sina fruar

 1. Ja nu finns det endast dryga 1000 ukrainska ”elitsoldater”,och c:a 400 legosoldater från skilda delar av jorden kvar… i gångarna under rasmassorna !
  Dessa sörjer inte Stenbock.men läste just att Luchansk nu bombas och där finns det en majoritet av civila,som nu får lida el. dö !
  År 2022 och två parter kan inte enas om eldupphör vid ett förhandlingsbord…sedan en månad tillbaka.

  5
  2

Kommentera