SD vill slopa radiosändningar på tre språk: Måste lära sig svenska

VALET 2022. Vid Sverigedemokraternas valupptaktsmöte på lördagen föreslog partiledaren Jimmie Åkesson att Sveriges Radio ska sluta publicera nyheter på arabiska, somaliska och kurdiska. – Det tycker jag är helt orimligt om man tycker att de som kommer hit ska lära sig svenska i första hand, säger Åkesson.

-Pettersson säger att det finns inget i Sveriges Radios sändningstillstånd som säger att SR ska publicera nyheter på arabiska, kurdiska och somaliska.

Jimmie Åkesson CC BY 3.0

5 § “SR ska erbjuda ett mångsidigt programutbud som omfattar allt från det breda anslaget till mer särpräglade programtyper. I detta ligger att tillhandahålla ett varierat utbud på det svenska språket.
SR har ett särskilt ansvar för det svenska språket och dess ställning i samhället. Språkvårdsfrågor ska beaktas i verksamheten”

“SR ska erbjuda ett utbud av nyheter på olika språk för människor i Sverige och i Sveriges närområden som inte kan ta del av nyheter på svenska” Det står dock inget om vilka språk mer än de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch.

I Sverige talas och skrivs, förutom svenska, ungefär 200 olika språk. Dessutom har vi fem nationella minoritetsspråk. Antingen sänder SR alla språk eller på svenska plus minoritetsspråken.

Tillstånd för Sveriges Radio AB att sända ljudradio.

Åkesson: Finns ingen anledning för Sveriges Radio att sända program på somaliska och arabiska

Sveriges Radio är i blåsväder efter att de arabiska, kurdiska och somaliska man förvrängt KD:s partiledare Ebba Buschs uttalanden om korankravallerna | Sveriges Radio vägrar att träffa Kristdemokraterna och svara på vad som hänt | Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar nu att det är läge att se över Sveriges Radios sändningstillstånd och se till att sändningar på språk som somaliska, arabiska och kurdiska stoppas | Åkesson vill behålla vissa sändningar på de fem svenska officiella minoritetsspråken finska, samiska, romani chib, jiddisch och meänkieli.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “SD vill slopa radiosändningar på tre språk: Måste lära sig svenska

 1. I EU är tyska och franska stora språk, vi borde lära oss dessa eller ett av dem istället, det skulle främja handel och samarbetet i Europa. Vi är européer, många migranter från Mena kan hyfsad franska, så att tycka samiska och tornedalsfinska är så viktigt förefaller konstigt. Naturligtvis är det viktigt för dessa grupper men deras språk främjar inte det europeiska samarbetet.

  5
  11
  • I Europa har flest människor ryska som modersmål. Annars fungerar troligen engelska bäst. Du skriver ofta “Vi”, jag vet inte vilka det omfattar men har inte lust att lära mig tyska och franska.

   För övrigt brukar jag klara mig bra med svenska i hela världen. De flesta förstår taxi, hotell, gin o tonic som är de viktigaste glosorna…

   7
   1
   • Petterssons
    Jag menar i EU, viktigt att vi förstår varandra där.
    “Vi” ja kanske lite slarvigt, jag menar de flesta svenskar.
    Tex, “vi”, de flesta svenskar vill, tex ha en bra sjukvård, en personlig ekonomi som går att leva på.

   • Du skrev EU och Europa. Ja du är slarvig, nu skriver du att “vi” är de flesta svenskar. Det kan jag tro på när det gäller sjukvård och bra ekonomi men jag TROR att de flesta svenskar föredrar engelska framför franska och tyska.

   • Pettersson
    Engelska, ja det tror jag med, men GB är inte med i EU.
    Poängen som jag ser det är att vi behöver ett gemensamt språk i Europa.
    Om du har en firma som exporterar till europeiska länder, så är det bra att enkelt kunna prata med sina kunder, då duger inte “gin och tonic).
    Tex i flera stater pratar folk ryska, men har samtidigt sitt eget språk. Och tänk om samerna enbart pratade samiska, det vore inte bra för dem eller oss.

 2. Man pratar ju mycket om vikten av integration osv. Muslimska friskolor och radio, TV och tidningar på hemspråket måste ju vara det sämsta som finns i såna fall.

  Klart folk inte vill integrera sig om värdlandet hela tiden anpassar allt efter dem.

  32
  1
 3. Helt rätt. Sveriges Radio ska max lägga skattepengar på sex olika språk. Svenska samt de erkända minoritetsspråken.

  20
 4. Bor man i Sverige ska man tala svenska! Språket är den mest grundläggande sociala normen, uppfylles inte den bör man ifrågasätta dennes närvaro.
  Ovilja att lära svenska bör klassas som ovilja att delta i svenska samhället!

  44
  1
 5. Jag kan tänka mig att dessa program får fortsätta men det måste utökas och ständigt erinras om med följande låt säga “en gång i timmen under sändning om att “ni” bor i Sverige ni måste lära er Svenska och ni måste dessutom följa och respektera Svenska lagar seder och bruk,. Gör ni inte det kan ni få ett mindre ekonomiskt stöd för att återvända till era ursprungsländer frivilligt. om det inte sker kommer ni att transporteras ut ur landet med tvång !

  32
 6. Ett minimumkrav borde vara att lära alla journalister svenska, så översättningarna blir rätt

  47
  • Det hade inte löst problemet i detta fall då översättningen var rätt, m.a.o. det var inte ett fall av felöversättning men fulöversättning. Hade det bara gällt en av de tre språk då kanske jag hade trott på SRs påstående om felöversättning. Nu att det gäller tre språk som riktas mot majoritets-islamiska kulturer är det solklart att Yüksels kompisar hos SR använder sina positioner i ett försök att destabilisera Sverige.

   35

Kommentera