Sveriges Radios somaliska nyheter: ”Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”

PUBLIC SERVICE. Sveriges Radios somaliska redaktion översatte KD-ledaren Ebba Buschs uttalanden efter koranupploppen under påskhelgen på ett felaktigt sätt, rapporterar sajten Doku. Både den arabiskspråkiga, kurdiska och somaliska redaktionen använde ordet ”muslimer” i stället för ”islamister” i rapporteringen.

Översatt bildtext: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

Konsekvensen blev att Buschs ifrågasättande om varför det inte var ”100 skadade islamister” rapporterades som ”Varför har vi inte 100 skadade muslimer?”. Intill en bild av Busch fanns en bildtext på somaliska som löd: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

Att felaktigheter förekommit på båda flerspråkiga redaktionerna tyder på att ”det är satt i system”, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren. – Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Och de gör det i de kanaler där det är svårast att upptäcka.

KD kräver nu ett möte med ledningen för SR. – De har nu att förklara hur de sköter sitt utgivarskap. Det är fyra månader till valet och vi accepterar inte desinformation från någon.

Redaktionschef Gaby Katz skriver i ett mejl att man har gjort rättelser. ”Vi vill ingenting annat än att rapporteringen ska vara korrekt och riktig”.

Nyheten på somaliska om att Ebba Bush skulle ha anklagat polisen för att den inte dödade många muslimer har fått stor spridning. Den har publicerats på Sveriges Radios hemsida för Radio Sweden och på dess somaliska Facebooksida. Sveriges Radios nyheter på arabiska, somaliska och andra främmande språk har ett mycket stort antal lyssnare och läsare. Bara den somaliska redaktionens Facebooksida har drygt 45 000 följare.

Sveriges Radio har inte någon skyldighet att översätta nyhetsinslagen på främmande språk till svenska. Det är därför i praktiken närmast omöjligt att granska innehållet i publiceringar som sker på t.ex. arabiska, somaliska eller persiska för den som inte behärskar något av de språken. I det fall som Dagens Nyheter redogjorde för reagerade en man som har just arabiska som modersmål.

-Pettersson är inte förvånad. Public service, SVT, SR och UR, är fulla med vänsterblivna aktivister och det är inte bara utländska språk som förvrängs. Det klipps, klistras och vinklas även i svenska reportage…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Sveriges Radios somaliska nyheter: ”Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”

 1. Skattefinansierad arabiskspråkig och somalisk radio med politisk agenda, som dessutom ljuger. Vad sysslar myndigheterna och SR med? De ska väl först fällas i radionämnden, sedan definitivt inte rida på svenskars public service. Det är gränslöst oförskämt om svenska skattebetalare ska stå för kostnaden av utländsk politisk propaganda.

  10
 2. De styrande anser att de nyanlända inte inlemmas fort nog till vårt samhälle och påpekar gång efter annan att svenska språket är viktigt.
  Samtidigt sänder SVT på de nyas språk, den ena myndigheten sätter krokben för den andra.
  Det är ingen reda i vårt land längre!

  25
 3. Bedrövligt att SVT rekryterar journalister som inte hör skillnad på fråga och påstående. Antar att SVTs journalister hoppade av innan mellanstadiet i grundskolan. Jag tror man lär sig skriva fråga på lågstadiet.
  Håller som vanligt med Åkesson, lägg ner skiten.

  39
 4. KD anses farliga eftersom de brutit koden att inte öppet vilja samarbeta med Sd. Därför måste vänster/stats-media visa hur hårt de bestraffar överlöparna. Risken är att Kd blir förebild för andra partier…
  De mindre begåvade redaktionsarbetarna begår klavertramp byggt på andras klavertramp, bra att det kommer fram och svärtar ned vänstermedia! Samt det visar hur politiskt vinklad svensk public service är!

  38
  1
 5. Att (S)VT skriver så att det ska passa Muslimerna borde inte förvåna någon,
  det är säkert bara en tidsfråga innan dom sänder nyheterna på Somaliska
  och i bästa fall textat på Svenska. Vid en eventuell ny regering så borde
  det tas krafttag mot den enfaldiga Radio och TV kanalen ,

  46
 6. Ebbadrevet är i full gång och pressarna går varma.Fattar SR att med en sådan översättning hetsar man farliga krafter som kan vara farliga för hennes säkerhet ?

  55
 7. Ska stänga ner alla avdelningar för utländska språk. Endast svenska samt de erkända minoritetsspråken ska ha egna sändningar.
  Vill araberna eller somalierna ha sändningar på sina språk står det dem fritt att starta egna radiokanaler som inte vi betalar för.
  Och nej, araberna eller somalierna betalar inte för SR – denna skatt tas endast ut av de som betalar inkomstskatt. Ingen inkomst ingen PSskatt.

  54
  1
 8. En marxistisk vit mellanchef stack in huvudet på redaktionen och sa:
  Använd ordet muslimer istället för islamister, det blir bättre då!
  De arabisktalande redaktionsarbetarna som ser upp till sin chef gör som de blir tillsagda!
  De har ju fått lära sig att media indoktrinerar mediakonsumenterna!

  40
  2
 9. Finns ens olika ord på islamist och muslim på arabiska och somaliska kan jag undra.

  26
  1
 10. Ebba syftade på bråkmakarna och kallade dem islamister, själva anser de sig vara vanliga muslimer…

  40
 11. På redaktionsmöten med ledningen har säkert saken stötts och blöts om hur man kan vinkla Ebbas uttalande så negativt som möjligt i de islamistiska kretsarna.

  49
  • Sossarna och vänstertrollen drar sig inte för någonting när det drar ihop sig till val .
   Hur kan någon tänkande människa tänka sig att rösta på partier ned siktet inställt på ett nytt Ryssland.
   SVT kallar in den gamle marxister P Schori att kommentera NATO frågan.
   Så går det när Husse kallar .

   36
 12. Somaliska redaktionen vad gör dom i Sverige.
  Åk ditt ni kom från.
  Ponnsan
  AfS

  51
  1
 13. Ebba vet hur hon skall få rubriker.
  Men långsiktiga lösningar på våra problem, det är det vi saknar. Och det är där vi behöver förslag från partierna.
  Så vi kan ta ställning hur vi skall rösta.
  Ta tex S förslag om en tusenlapp till varje bilägare, så dåligt, så kortsiktigt.

  1
  30

Kommentera