Gasberoendet kan stoppas med kärnkraft

ENERGI. Det går att arbeta sig bort från beroendet av rysk energi och samtidigt välja miljövänligare alternativ, skriver Jeffrey Frankel, professor vid Harvard University, i The Guardian.

Steget Efter Miljöpartiet och kärnkraften

Frankel lyfter bland annat fram att länder bör förlänga livslängden på sina kärnkraftverk, som enligt honom är bättre för både klimatet och människan än fossil energi.

”Den japanska kärnkraftolyckan resulterade i färre dödsfall än vad som inträffar varje dag från gruvdrift eller förbränning av kol”, skriver han och syftar till Fukushima-olyckan 2011.

Som det ser ut i dag är många EU-länder så beroende av rysk gas att de inte kan riskera att Ryssland stoppar leveranserna, säger Ekots EU-kommentator Susanne Palme.

Vi ser att Ungern redan har öppnat ett så kallat rubelkonto i Ryssland, så här har Ryssland redan lyckats splittra EU.

-Pettersson säger att stängningen av de svenska reaktorerna gjordes av politiska skäl, inte av ekonomiska eller miljömässiga. Enligt vissa gård de senast stängda Ringhals 1 och 2 att återstarta på relativt kort tid.

Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes i onödan. Troligen efter politiska påtryckningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Gasberoendet kan stoppas med kärnkraft

  1. MP bildades ju i stort sett för att lägga ned kärnkraften. Att forskning, teknik och omvärldsläge förändrats betyder ingenting mot ideologi!

    10
  2. Tja, kärnkraft kan vara ett av många alternativ, men inte när onyktra ryska soldater tar över dem.

    • Då får väl du stå där med bössan och se till att dessa fulla ryssar inte tar över det.

Kommentera