Åtal för synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling i Uppsala

BROTTSLIGHET. Åklagare har väckt åtal mot 17 personer i Uppsala som har deltagit i och styrt en stor organiserad narkotikahandel. Stora partier narkotika har inom ramen för organisationen importerats till Sverige under december 2020 till maj 2021 och sedan sålts över hela Sverige i mindre partier. Flera av de nu åtalade har haft ledande positioner inom narkotikahandeln och har engagerat andra personer för den fysiska hanteringen. De misstänkta beräknas ha gjort vinster på narkotikahandeln med totalt ca. fyra miljoner kronor.

Bevisläget är gott och en framgångsfaktor har varit Anom-materialet från den amerikanska operationen Trojan Shield. Ärendet bygger även på ett gediget arbete från svensk polis och vi har säkrat annan bevisning i form av spaning, omfattande narkotikabeslag och teknisk bevisning. Förundersökningen är omfattande och har varit mycket resurskrävande, säger Anna Arnell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Polisens och tullens beslag består av flera olika sorters narkotika som kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol till ett gatuvärde på närmare 110 miljoner kronor, säger kommissarie Torbjörn Munther, spaningsledare på Polismyndigheten Region Mitt.

Utredningen har haft flera internationella kopplingar och åtalet har föregåtts av omfattande samarbete med polis i Spanien, Nederländerna och Österrike. Vi tror att vi har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater, med bas i Uppsalatrakten, säger kommissarie Torbjörn Munther.

Två av de åtalade på ledande nivå i verksamheten har varit baserade i Spanien och har överförts till Sverige genom europeiska arresteringsorder.

Ärendet har även utmynnat i ett antal separata förundersökningar och rättegångar. Ett flertal personer runt om i Sverige är redan dömda för synnerligen grova narkotikabrott.

Vissa mål pågår parallellt gällande synnerligen grova narkotikabrott. Rättegången beräknas inledas den 16 maj i Attunda tingsrätts säkerhetssal och pågå till mitten av november 2022.

Målnummer i Uppsala tingsrätt: B3536-21.

De misstänkta är: Tommy Andersson, Fadi Absi, Arez Amin, Hasip Alptekin, John-John Forsberg, Elias Teekrem-Runge, Rolf Marklund, Maho Cicek, Patrik Rotedal, Robin Lindström, Sebastian Djärv, Annabelle Valverde Scott, Milan Costic, Patric Karlsson, Adam Ashkar och Kamel Dremli. Samtliga är svenska medborgare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Åtal för synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling i Uppsala

  1. Med en omsättning av ca 110 miljoner så låter vinsten 4 miljoner allt för liten i den branschen, 40 miljoner är sannolikare. Det blir en dyr affär för oss skattebetalare så många svenskar och långa inlåsningstider.
    Hade varit skönt om minst 8 hade kunnat utvisats, men lagändringar synes dröja allt för länge.

Kommentera