Japan och USA i nytt halvledarsamarbete

TEKNIK. Japan och USA fördjupar samarbetet kring utvecklingen av halvledare, som ett led i att ta upp konkurrensen mot Kina. Enligt källor till Nikkei Asia kommer chipsamarbete diskuteras när Japans handelsminister Koichi Haguida besöker Washington under veckan.

Bland annat ska länderna arbeta fram ett ramverk för att hindra ”teknikläckor” till Kina.

I början av 90-talet stod Japan för hälften av världens halvledare, men i och med Taiwans framfart på området är de japanska marknadsandelen nu endast 10 procent.

Halvledare är en viktig beståndsdel och behövs i nästan all elektronik, allt från mobiltelefoner till bilar och robotar. Japan som är tredje största tillverkaren, USA och Storbritannien har infört exportsanktioner på halvledare till Ryssland. Även de två största, Sydkorea och Taiwan har infört sanktioner mot Ryssland.

Ryssland är världens största producent av metallen palladium, som bland annat används just i halvledare men Ryssland har ingen storskalig tillverkning av elektronik som kan ersätta de stora halvledarfabrikerna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Japan och USA i nytt halvledarsamarbete

 1. Det finns nog många som bör se över vem man samarbetar och handlar med, vem som får ta del av känslig information och kunskap, och vem som kan stoppa leveranser av viktiga komponenter och råvaror. Hur säkrar vi tillgången framöver?

  Vi ser problemen som uppstått nu när ryssarna trilskas. Om Merkel valt sina vänner bättre hade mycket varit vunnet.

  Vem spårar ur nästa gång? Vad händer om Kina börjar bråka på riktigt med Taiwan? Vi kan nog räkna med sanktioner och handelskrig!

  Ska vi börja bunkra redan nu, eller kanske titta en extra gång på texten ”made in…” nästa gång vi handlar i butiken?

  Alla kan ta sitt ansvar och skippa prylarna från Kina. Vitlök kommer ofta från Kina, IKEA-möbler tillverkas ofta i Kina, kläder, elektronik etc tillverkas i Kina. Titta på märkningen nästa gång och sluta helt enkelt att handla varor från diktaturer, annars sitter vi i en rävsax!

 2. Intressant om Palladium, det finns lyckligtvis alternativ till ryssen redan hos grannen:

  ”Palladium bryts på flera ställen i världen och förekommer i förhållandevis stora mängder i vårt grannland Finland. Den största andelen av världens palladium bryts dock i Ryssland och Sydafrika, som tillsammans står för drygt 80 % av den årliga produktionen.

  Ryska gruvbolag bröt under några år på 1900-talet, då efterfrågan på världsmarknaden var låg, mycket palladium och har sedan länge ett stort lager överskottslager av metallen.

  Flera bedömare tror dock att det ryska lagren är på väg att ta slut. Om efterfrågan på palladium ligger kvar på samma nivå som nu och de ryska lagren sinar kan priset komma att gå upp rejält. Om du är intresserad av att köpa palladium i investeringssyfte kan det vara klokt att ha detta i åtanke.”
  https://www.sefina.se/palladium/

 3. Jag tror det var i Ny Teknik för något halvår sedan det stod om att de maskiner som krävs för att ”etsa” (eller vad det kan heta) mallarna till IC-kretsarna endast har en tillverkare i världen när det gäller de mest avancerade kretsarna och den tillverkaren finns i Nederländerna. Det är tydligen ohyggligt komplicerat. Så i slutändan är den mer avancerade halvledarproduktionen i alla ovanstående länder f.n. beroende av företaget i Nederländerna. Rätt intressant perspektiv.
  Enklare halvledare (typ det som var modernt för tio år sedan) kan vi tydligen producera även i Sverige.

Kommentera