Tio ryska soldater utreds för krigsbrott

UKRAINA. Ukraina inleder ett sökande efter tio ryska soldater för de misstänkta krigsbrotten i Butja.

Slaktarna från Butja misstänks för ”ondsint behandling av civila och andra brott mot lagarna och sederna i krig”

Ukrainska åklagare har för första gången inlett utredningar mot ryska soldater som misstänks för krigsbrott under den pågående invasionen, skriver Wall Street Journal och Daily Mail med flera.

Enligt tidningen rör det sig om tio soldater tillhörande en brigad som befann sig i Butja utanför huvudstaden Kyiv, när Butja var ockuperat tidigare under invasionen. De misstänks bland annat ha kidnappat civila invånare och försökt pressa dem på information genom våld, en del har torteras utan anledning samt mord på civila.

”De misstänkta kommer att förklaras efterlysta så att de kan häktas och ställas inför rätta”, skriver den ukrainska åklagarmyndigheten.

Butja hamnade i världens blickfång i början av april sedan brutala bilder visat hur civila låg döda på gatorna.

De efterlysta är:

 • Junior Sergeant Vyacheslav Lavrentyev
 • Menige Grigory Naryshkin
 • Menige Vasily Knyazev
 • Kopral Semyon Maltsev
 • Menige Sergei Peskarev
 • Menige Albert Radnaev
 • Menige Mikhail Kashin
 • Kopral Andriy Bizyaev
 • Kopral Dmytro Serhiienk
 • Sergeant Nikita Akimov

Ukrainska myndigheter söker efter de tio ryska soldater som anklagas för krigsbrott i Butja.
Enligt åklagaren misstänks de förutom för ett antal mord även för att ha tagit civila som gisslan, misshandlat dem och för att ha plundrat bostäder. Hundratals döda har hittats i staden.

Soldaterna uppges tillhöra det 64:e motoriserade infanteriförbandet, som uppges vara tillbaka i Ukraina efter att ha tilldelats en särskild hedersutmärkelse av Putin.

-Pettersson säger att det är alltid en början, men…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Tio ryska soldater utreds för krigsbrott

 1. Beskjutningarna av Donbas ska naturligtvis öka tills alla ryssar dött eller åkt hem.

  Eller menar du att om ryssarna tar Gotland så får vi inte försvara oss. Vi får inte döda inkräktarna? Fattade jag rätt?

  Funderar på om det finns förrädare även här i Sverige precis som o Ukraina?

 2. Jag vet att jag varit tjatig och hela tiden påpekat referenser att Rysska brott är inte värre eller bättre än Amerikanska krigsbrott. Skillnaden är bara att en amerikansk soldat ska inte behöva riskera att hamna inför rätta för krigsbrott. Ett exempel är 1968 Song My, en hel by mördades kallblodigt av amerikansk trupp. Alla frikända. Men jag hoppas att dessa tio blir fast och får försvara sig inför en neutral domstol, medlemmar från bl.a Indien alltså neutrala länder.

  10
  18
  • För dessa tio gäller samma bevisprincip som i alla brottsmål. Det ska stå bortom rimligt tvivel för var och en att de är skyldiga och dessutom gäller att är att betrakta som oskyldiga tills dom ev dömts av en laglig domstol. Vi ska inte frångå rättsstatens grundläggande principer om rättssäkerhet. Det är inte värdigt en rättsstat att anklagade döms felaktigt. Är det verkligen dessa tio eller är det andra som begått brotten?

 3. @Roland – krångla inte till allt, verkligheten är mycket enklare än du tror!

  Om, jag säger OM, det åker runt Ukrainska mördare i Ukraina så är det inget som Ryssland ska lägga sig i.

  Det vi med säkerhet vet, är att Putin har skickat mer än 200.000 mördare till grannlandet Ukraina. Det är något som hela världen ska stoppa!

  15
  1
 4. Snart lär Ryssland svara med att presentera namnen på de terrorister som bemannar ”Azovbataljoner” och andra terrorförband, som reser runt och rättslöst avrättar alla Ukrainska ”förrädare”.

  11
  29
  • Femtekolonnare och medborgare som samarbetar med fienden är själva definitionen på förrädare och behövs därför inte sättas inom citationstecken. Hur dessa hanteras är baserat i landets lagar. De omfattas och skyddas inte av några internationella konventioner.

   Sedan kan inte personer som uppträder i uniform och tydliga kännetecken samt bär vapen öppet innan, under och efter strid mot fiender som invaderat landet räknas som ”terrorister”, ”gangsters” eller andra epitet.

   Du har en del att lära dig om krigets lagar.

   15
   1
   • 6Ska jag räcka upp handen, nu eller? Ukraina hade ett val, även om den ryska idén med en invasion inte bara verkade vansinne men också var det. Ukraina skulle ha sett till att beskjutningarna av Donbas skulle stoppats redan 2014. Istället tillät man nazister från hela Europa, nationalister tillsammans med ukrainsk armé att skjuta mot och döda ryssar. Då hade ryssarna inte haft den anledningen att gå till anfall. Men detta är ett proxykrig USA via Ukraina mot Ryssland, precis som USA mot Iran via Saudi mor Yemen. Tyvärr är det så att det inte går att välja sida eftersom det är mördare och krigsförbrytare som tror att just deras mord är heliga.

    10
    16

Kommentera