Dagens tankeställare 85

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: “Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 85

Nu när debatten om Nato går het, plockar jag fram ”Soldatens handbok” från hyllan (utgivare: Finlands försvarsmakt, 1976).

Angående kärnvapenanfall står det att ifall marktrupper skulle få radioaktivt nedfall över sig, så ska man i mån av möjlighet täcka bar hud (ansikte, händer), snarast borsta av kläderna och därtill rengöra det personliga vapnet med fotogen.

Bra att veta.

Jag minns att vi fick oss ett gott skratt när vi övade detta i skog och mark under beväringstiden. Också officeren som ledde övningen såg det absurda i situationen och lät oss skämta och ha oss. Varje man borstade av sig med granris, sedan vände vi oss om och borstade kompisens rygg på samma sätt. Efter det förmodades vi vara i form för att fortsätta krigandet. Framåt!

Undrar hur det skulle vara beställt med stridsmoralen i det skedet om allt hände i verkligheten.

Rune Holmström

Soldat i fält hette den svenska versionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Dagens tankeställare 85

  1. Fråga de ryska soldater som grävde ner sig i Tjernobyl hur det står till med stridsmoralen.

Kommentera