Stålverksattacker pausas – civila får lämna enligt Ryssland

UKRAINA. Ryssland kommer under måndagen att pausa attackerna mot stålverket Azovstal i Mariupol och låta civila lämna området. Det uppger landets försvarsdepartement enligt Reuters. Enligt departementet ska civila tillåtas att lämna i vilken riktning de vill. Ukraina meddelar dock att det inte finns någon överenskommelse.

Ryssland uppger vidare att landet ska diskutera situationen på stålverket och i Mariupol under FN:s generalsekreterare António Guterres besök i Moskva i veckan.

Mellan 300 och 1 000 personer ur Mariupols civilbefolkning beräknas befinna sig på området, skriver Sky News.

Rysslands försvarsdepartement föreslår att ekonomisk kompensation till omkomna soldaters familjer ska hanteras av militära i stället för civila myndigheter. Det skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste lägesuppdatering. Förslaget tyder sannolikt på att Ryssland vill dölja det verkliga antalet omkomna soldater, enligt departementet.

I början av april uppgav Rysslands försvarsdepartement att 1 351 ryska soldater dött i kriget i Ukraina – medan Ukraina vid samma tidpunkt uppskattade antalet till 18 900.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Stålverksattacker pausas – civila får lämna enligt Ryssland

 1. Till er två nedan som spekulerar i om det hela skulle vara en fälla,kan jag informera er om att i tyska nyheterna informerades kring detta beslut,som framkommit vid de pågående förhandlingarna,mellan de två stridande.
  Tyvärr uppgav man att Ukraina tackat nej till evakueringen !!
  Min första tanke var att man från deras sida ser civila barn o kvinnor som en form av gisslan,för att inte det gamla fabriksområdet skall övertagas av ryssarna. (lär vara det enda kvarstående område som dessa inte har kontroll över)
  I krig o kärlek är som bekant alla medel tillåtna…. Och inte endast angriparna är av onda slaget !

 2. Ytterligare en lögn från ryssarna. Så fort de civila kommit ut i tillräcklig mängd kommer ryssarna öppna eld för att döda så många som möjligt.

  5
  11
 3. ja något fisi är det med detta .. ja om ryssarna nu vill ha detta område. så bör man inte annonsera på detta sätt. frågan blir ju då hur många försåts minerinngar kan man lämna efter sig…och det ger ju rn fingervisning om när ryssarna kommer in och man hör detonationer
  . som då är en singnal för att blåsa på med artelleri ?? det kan vara ettganska obekvämt ställe att vara på!

  8
  2

Kommentera