Var är det ryska flygvapnet?

UKRAINA. När Ryssland inledde sin invasion av Ukraina räknade flera bedömare med att de snabbt skulle ta över och dominera luftrummet med sitt på pappret överlägsna flygvapen. Så blev det inte – och det har en stor påverkan på hur striderna på marken utspelar sig, skriver SVT.

Mig-35

Redan en vecka efter invasionen inleddes började bilden klarna: Ryssland kunde inte utföra luftangrepp ostört. Bilden gick tvärtemot vad amerikanska underrättelser hade förutspått – en massiv mobilisering av ryskt stridsflyg som skulle bli svår att stoppa, vilket Reuters rapporterade.

Jag tillhör dem som är förbryllade, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

Det första man förväntar sig i moderna krig är att anfallaren gör sitt bästa för att etablera luftherravälde.

”Verkligen anmärkningsvärt”

En annan som reagerat är Edward Stringer, tidigare flygmarskalk i brittiska flygvapnet, RAF.

”Åtta veckor in i detta krig visar det ryska flygvapnet fortfarande inga tecken på att driva en kampanj för att uppnå luftherravälde. Det är verkligen anmärkningsvärt” skriver han på Twitter.

Teorin: Ryska flygvapnet för dåligt

Experternas teorier om hur det har blivit så skiljer sig. Ilmari Käihkö tror det viktigaste har med det ukrainska motståndet att göra.

Överlag har vi underskattat den ukrainska försvarsförmågan. Här är det först och främst den ukrainska luftmakten och luftvärnet som spelar roll. Materialstödet från väst i form av bärbara luftvärnssystem och underrättelse har säkert bidragit till den ukrainska förmågan, säger han.

Men frågan är också om den ukrainska militären helt enkelt är bättre än den ryska. Med andra ord, trots materiellt övertag så är det ryska flygvapnet helt enkelt dåligt.

-Pettersson är inte tillräckligt kunnig men misstänker att hela Ryssland och dess försvar är genomkorrupt. De enorma summor som satsat har varken gått till den ryska militärens utbildning eller det ryska folket…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Var är det ryska flygvapnet?

 1. Ryska flygvapnet är toppstyrt. Ingen pilot tar eget initiativ, eftersom ett misslyckande ger bestraffning, alternativt en framgång tillskrivs överordnad. Detta är en offentlig hemlighet. Resultatet ser vi i Ukraina, man tar inga chanser, och når ingen framgång, men man utför den tilldelade uppgiften och försöker överleva.
  Detta i kombination med alldeles för få flygtim/år, där även ferrysträcka är inräknad, ökar inte prestationsförmågan.
  Man ska även ta i beräkning, ev. underhållsslarv, pga korruption.

  13
  3
 2. ….eller så är det en vettig strategi. Skulle ryssarna bomba sönder Ukraina skulle det vara legitimt att bomba ryska städer, inte trappa upp för mycket utan hålla det på en uträknad nivå. Möjligen sparar man på den del av krigsmakten som inte behövs i Ukraina.
  Ingen tror väl att ryssarna inte sitter och kalkylerar om hur alternativen ser ut, och att man driver detta krig på ett sätt som hela tiden gagnar Ryssland.

  10
  5
 3. Framför allt hade nog inte Ryssland tänkt sig att hela västvärlden skulle ställa upp med sina moderna krigsmaterial.Dessa moderna system som endast går att slå ut med de allvarligaste av alla medel.
  Nämligen Atom-vapen,som ryssarna tack o lov inte satt in ännu…..
  4:e Rikets bas Scholtz,sade senast i går kväll att för Tysklands del gäller,att i första hand förhindra att det 3:e Världskriget bryter ut !!
  Något som Stenbock ännu befarar…..

  13
  5
  • Givetvis har Ryssland räknat med krig utan kärnvapen, de har skrutit över sina vapen och måste ha räknat med att få möta Nato-trupper i värsta fall. Är soldaterna för dåligt utbildade eller korrupta fyllbultar?

   Ett kärnvapenkrig kan ingen vinna och Putin hoppas på seger utan dessa.

   14
   4
 4. Problemet för Ryssland är förmodligen det faktum att soldaterna som sätts in i striderna är vanligt folk med vanlig värnplikt, dessa har utbildats för att ”försvara landet mot en fiende som inte existerar”!
  Därför fungerar inte denna krigsapparat i ett anfallskrig, varken befälen eller dom värnpliktiga har ju något intresse av att dö i ett anfallskrig mot ett annat land!
  Rörande det ryska flygvapnet så kan det ju faktiskt även vara som så att piloterna helt enkelt vägrar att flyga in över fientligt territorium pga risken för att blir nedskjuta och hamna i fångenskap.
  Detta fenomen såg vi även under andra världskriget då italienska piloter vägrade att flyga för långt bort från sina nordafrikanska flygfält.
  Även under striderna vid Stalingrad så vägrade tyska piloter att flyga in förråd till sina omringade och isolerade landsmän!

  15
  5
 5. Ryssland av idag är väl som Sovjet av 1940-talet. Mycket snack och ingen verkstad. Det är en anledning till varför de tyska flygessen på östfronten samlade på sig ofantliga mängder med nedskjutna flygplan. Den sovjetiska träningen och materialet var undermåligt.
  Samma anledningar verkar vara orsaken idag. Den korruption som puttebrigaden anklagar Ukraina för har utarmat det ryska flygvapnet på kompetens och med stor sannolikhet kompetent materiel. På sig själv känner man andra antar jag.

  19
  5
 6. En sak vet jag om det Ryska flygvapnet och det är att Ukraina har skjutit ner
  en enorm mängd Helikoptrar och en stor del av dom moderna stridsplanen,
  jag tror att Putte gravt underskattat Ukrainas stridsduglighet, och hade han
  utan att förlora ansiktet nog åkt hem i morgon.

  25
  5
 7. Jag är också förvånad av att det går så långsamt för ryssarna.
  Men jag kommer ihåg att Pettersson skrev att Ukraina inte är nån liten ”munsbit” innanan kriget bröt ut.

  19
  4

Kommentera