Dagens tankeställare 83

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 83

Ett tag på 80-talet var jag på väg hem efter en längre irrfärd runtom i Europa. I Sverige tänkte jag ta tåget från Malmö till Stockholm, och därifrån sedan Finlandsfärjan till Helsingfors. Resekassan hade börjat sina, men jag hade hört att SJ skulle ha någon sorts ungdomsrabatter.

Bakom den malmöitiska biljettluckan satt en gråhårig man i 60 års åldern som inte verkade trivas med sitt jobb. Jag bad om en enkel till Stockholm och undrade hur det var med rabatten. Karln svarade på ett märkligt tungomål som saknade alla konsonanter.

E eää iie uu”, lät det som, efter vad jag kan minnas.

Va sa?”

E eää iie uu”, upprepade han.

Ursäkta, men jag förstår inte vad du säger.

Plötsligt rusade gubben upp, slog handflatorna i disken och höjde rösten: ”DEN GÄLLER INTE NU! Ungdomsrabatten gäller inte  veckoslutet!

Sorglustigt. Båda hade vi samma modersmål men ändå förstod jag inte ett ord av rotvälskan hans. Kunde inte människan prata standardsvenska med kunderna? Eller borde jag ha gått en snabbkurs i skånska för att köpa en biljett? Kanske bäst att vi kommunicerade genom att skriva små papperslappar åt varandra?

(Lär dig prata svenska, gubbjävel.)

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera