Koranupploppet i Linköping – Varenda polis ville gå tillbaka in

En av poliserna som var på plats i Skäggetorp i Linköping på torsdagen när det våldsamma upploppet bröt ut riktar i en insändare i Corren hård kritik mot sin egen ledning. Skribenten beskriver ett kaosartat läge där poliser tvingades ducka från stenar och flaskor, och att det inte fanns något annat val än att lämna platsen. Sedan anslöt poliser från andra delar av landet och de var redo att gå in i området igen för att ”återta” mark, men ledningen vågade inte, enligt insändaren.

Polis riktar hårt kritik efter insatsen ”Varenda polis ville gå tillbaka in”, skriver Corren.se (betalvägg)

Nedanstående är insändaren publicerad i Corren.se, tyvärr bakom betalvägg. Upploppen började innan Rasmus Paludan var på plats, var han ens där?

Koranupplopp i Linköping Foto Victor Bomgren

Vi finns på plats innan demonstrationen ska hållas, innan Paludan har anlänt till stan. Vi samtalar med medborgarna i Skäggetorps centrum och försöker få en bild av vad som kan vänta oss. Många av personerna vi pratar med känner oss ingripandepoliser till namn, och vi känner dem. ”Han ska ignoreras”, ”vi kommer inte vara där”.

Ögonblick senare står jag mitt i kaoset. Jag försöker hålla koll på mina kollegor, ducka för gatsten och flaskor samtidigt som jag torkar av regn från visiret. Jag ser en kollega träffas i huvudet. Hon faller till marken. Vi är snabbt framme och får upp henne på benen. Hon är till synes okej.

Fler stenar flyger. Vi försöker skingra folkmassan. Det funkar hyfsat de första gångerna men de är alldeles för många. Vi har inte en chans. Jag ser en av personerna jag pratade med 20 minuter tidigare. Han tar upp en sten stor som en knytnäve. Han springer mot mig. På tre meters avstånd tittar han mig i ögonen och siktar på mitt huvud. Han vill döda mig. Jag lyckas flytta huvudet så att stenen tar i sidan av min hjälm. Jag överlevde.

Olika order smattras ut i radion. Det är svårt att höra vem som säger vad. Folkmassan har samlat ihop sig och går återigen till anfall mot oss. En kollega har dragit sitt vapen. Vi har inte längre något val. Vi måste bort.

Vi gör ett sista utfall för att rädda vad som räddas kan av våra sönderslagna bilar. Jag undrar om detta är det sista jag gör i livet.

Vi samlar ihop styrkorna på en brytpunkt. Några av kollegorna som stod vid min sida ser jag inte. Fick vi inte med oss alla kollegor ur Skäggetorp? En stor klump släpper från magen när jag får höra att de lyckats ta sig till sjukhuset.

Det ansluter resurser från hela landet. Lediga poliser inställer sig för att hjälpa sina kollegor. Det är en fantastisk känsla att se uppslutningen. Efter någon timme är vi ett hundratal poliser. Varenda en av oss är redo att gå in i Skäggetorp för att återta den mark som samhället har förlorat. Men ledningen vågar inte.

Vi sitter redo i flera timmar. Men ledningen vågar inte. Självklart hade våldsamheterna kunnat återuppstått om vi gått in igen. Men nu är vi resurs för att klara det. Ingen av de medborgare vi lämnade i sticket när vi flydde Skäggetorp kommer få vår hjälp.

Ledningen pratar om en lyckad insats. Jag förstår ingenting. Detta har varit det enskilt största misslyckandet i Skäggetorp på många år. Allt vi byggt upp har nu totalt förstörts.

Jag vill att medborgarna i Linköping och framförallt i Skäggetorp ska veta att varenda polis var redo att gå tillbaka in. Varenda polis ville gå tillbaka in.

Jag vill att ledningen inom polisen ska veta att deras beslut var uppåt väggarna fel. Förtroendet för polisen totalförstörs med sådana beslut som togs. Ledningen visar för samhället att Skäggetorp är att anse som förlorat.

Jag vill att ledningen ska förstå att det är jag och mina kollegor som ska åka till Skäggetorp imorgon, nästa vecka och veckan efter det. Det är vi som ska stå till svars när trebarnsmamman frågar varför vi lämnade dem när Skäggetorp brann och aldrig kom tillbaka.

Polisen förlorade, Skäggetorp är förlorat, medborgarna är förlorarna.”

Ingripandepolis, Linköping

-Pettersson funderar på vad som hänt om polisen skadeskjutit dem som klättrade upp på polisbilarna? Eller dem som kastade gatstenar? Gatstenar mot människor är utan tvekan ett mordförsök…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Koranupploppet i Linköping – Varenda polis ville gå tillbaka in

 1. Polisen har väl rätt att utfärda verkanseld? Kan man skjuta en förståndshandikappad med plastvapen så borde det väl inte vara problemet att skjuta… eller får man inte skada valboskapet?

  19
 2. Tar vi in folk från dysfunktionella länder så får vi deras kultur på gator och torg. Jag är inte ett dugg förvånad. Felet är att vi tar kravlöst in dem och låter dem leva rövare och gå på bidrag. Muslimer är grisar som varken hör hemma i Sverige eller nån annanstans. Det kommer bli betydligt värre innan det blir bättre. Inbördeskrig står för dörren. Ett krig vi med lätthet vinner. De flydde ju sitt hemland, de är med andra ord desertörer.

  32
  1
 3. Ingen bra signal till Vlademir Putin. Nu tror han att Sverige består av bara kärringar och en ledning bestående av partiböcker.

  37
  3
 4. Ett klart nederlag för polisen och samhället! Böset skall bekämpas och det omedelbart. Tyvärr så har Dan Eliassons skugga fallit över polisledningen som i det närmaste verkar handlingsförlamade. PK-poliser har vi inget behov av!

  67
 5. Varför vill dessa människor bo i Sverige, har de inte flytt från diktatur, krig och terror och till demokrati, frihet och yttrandefrihet?, demonstrera gärna mot Paludan om ni önskar det men gör fredligt. Passar inte vårt demokratiska samhälle ta då första plan hem igen och stannar där för gott. Vårt land har inget behov av ett stenkastande pack som attackerar polisen och bränner bilar.

  85
  2
 6. År 2015 så började omstruktureringen inom Polisen.Dan Eliasson var verkmästaren bakom denna katastrof.Gamla garvade rävar till Polischefer fick söka om sina tjänster.Givetvis så fick ju bara dom med rätt politisk åsikt (socialdemokrat så klart ) tillbaka sina tjänster.Resten vete sjutton var dom tog vägen.Därför sitter det nu i Polisledningen folk som inte har den rätta kostymen för den typen av arbete.Jag förstår denne Polismans frustration och han är definitivt inte ensam om att känna att det brister högre upp och att den poltiska korrektheten är viktigare än att vanliga Poliser får mandat och verktyg så att dom klarar av sitt jobb som bara blir tuffare och tuffare….

  71
  • När krig råder trodde jag att man sätter in militära styrkor. Rensar uppgång efter uppgång. De som inte bor skall sättas i en buss utan säten och transporteras till ngt uthus med strikt övervakning. Men men vi har en ansvarig minister som har inte har mycket att komma med därför ser det ut så här..

   41
   1
 7. Det kan väl inte vara så svår att sätta sig i respekt mot slöddret,polisen
  är ju utrustade med bla maskingevär,töm några magasin in i pöbelhopen
  så lugnar det ner sig ganska snabbt skulle jag tro,dom som överlever det
  ska ut ur landet fort som fan och områdena ska tömmas.

  60
  2
 8. När Putins ordbajseri inte räcker för att kuva Ukraina så byter och fängslar han underrättelse- och insatschefer. När byter Sveriges Rikspolischef insatschefer?

  Därmed vet man inte om det hjälper. Ukrainas försvar och svenska klaner kan redan vara för starka.

  Men det skulle kännas bättre för svenskarna än om polisledningen och högsta politiska ledningen bara agerar på Twitter.

  37
  1
 9. Om det nu är så att varenda polis ville gå tillbaka och återta kontrollen över området, så utgår jag från att de är så pass enade att de ställer ledningen rejält mot väggen och kräver ansvar för dess brist på förmåga och kompetens. För det här duger inte. Inte på långa vägar. Dessutom måste Mogge avgå med omedelbar verkan om ”Oacceptabelt” ska ha någon trovärdighet.

  88
  1
 10. Polisen får aldrig backa, aldrig!
  Det signalerar svaghet.
  Däremot omgruppera och sedan full attack.

  Vattenkanoner, tårgas och gummikulor för att visa vem som bestämmer i Sverige.

  99

Kommentera