Sverige ska bistå Ukraina med 20 000 nödboenden

UKRAINA. EU har gett Sverige, genom MSB, att förbereda för att omedelbart ta fram en resurs som ska kunna bistå med tillfälliga nödboenden för de människor som flyr kriget i Ukraina.
Projektet har en budget på 200 miljoner kronor och finansieras genom civilskyddssamarbetet i EU.
Det handlar om 20 000 sängplatser byggda med prefabricerade boendeenheter, säger Robert Wallén, chef för MSB:s operativa avdelning.

Bild: RescEU

Rysslands invasion av Ukraina och dess följder med flyktingströmmar påverkar både landets egen kapacitet och andra länders möjlighet till att hitta boende för de som tvingas fly från kriget. EU finansierar därför via rescEU-kostnaden för 20000 sängplatser byggda med prefabricerade boendeenheter. Enheterna ska kunna skickas med kort varsel och byggas upp där behoven är som störst med syftet att bidra med skydd, värme och tillfälligt uppehälle till de drabbade.

Det här är ett viktigt uppdrag där vi drar nytta av vår långa internationella erfarenhet av planering för, transport och uppbyggnad av boendeplatser och annan infrastruktur i krislägen.  säger Robert Wallén, chef för MSB:s operativa avdelning.

Nu påbörjas planering, upphandling och inköp av boendeenheterna och all kringutrustning, som exempelvis sängar och elförsörjning. Viss formalia återstår, men arbetet påbörjas omgående och allt ska vara inköpt inom sex månader. Samtidigt som inköp pågår ska boendena parallellt kunna skickas iväg under tiden, allt eftersom de köps in.

Vi ska kunna skicka iväg och bygga upp nödboenden snabbt där behov uppstår. Alla enheter är inte tänkta att användas samtidigt på en och samma plats utan det kan vara på flera olika platser samtidigt som MSB kommer att upprätta dessa boenden, säger Robert Wallén.

När stödet skickas i väg kommer det att samordnas med EU:s krissamordningsmekanism (ERCC) och efterfrågande medlemsland.

-Pettersson tycker det är ett bra förslag som dessutom inte kostar extra utan finansieras med vår ordinarie väldigt höga avgift till EU…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Sverige ska bistå Ukraina med 20 000 nödboenden

 1. Sverige har tusentals om inte tiotusentals hemlösa av svenskt ursprung. När Bryssel kallar så finns det plötsligt sängplatser men inte för våra egna. Och snart har globalisterna sett till att vi inte bara lyder under EU, FN, WEF, Romklubben och andra ljusskygga klubbar för oligarkerna och deras vasaller. Snart ska vi offra unga män och kvinnor för NATO också. Och Svensson är lycklig oaktat att en ockupation förutom av dem som de vänsterblivna importerat är näst intill obefintlig.

  14
  2
 2. Glöm inte Utebarnen. Hemlösa.pensionärer .handikappade. sjuka..
  Skit dom tänkte jag inte på.

  12
  3
 3. Eftersom det är vita kristna som kommer som flyktingar nu är den socialistiska pengakranen stängd. De ukrainska flyktingarna får lösa allt själva. De får inga pengar, boende eller annan hjälp från den socialistiska staten i Sverige utan det överlåts på världens tyngst beskattade befolkning att själva lösa åt ukrainarna.

  Däremot spenderas det miljarder av våra skattepengar med den socialistiska regimens goda minne på ekonomiska migranter från Somalia, Syrien, Iran, Irak, Afghanistan, Eritrea, Sudan, Libanon, Libyen, Marocko, Algeriet, Kongo, Uzbekistan, Tjetjenien, med flera.

  Varför denna uppenbara skillnad i behandling inte tas upp av reportrarna när den socialistiska regimens hantlangare slänger ur sig skitsnacket är för mig en gåta.

  32
  2

Kommentera